A zecea carte cu povesti din Bucuresti
DESCRIERE
A zecea carte cu povesti din Bucuresti - Victoria Dragu Dimitriu
Itinerarii pe sub streşini
— Petre Oprea aminteşte în cartea sa Sculpturi decorative pe clădiri bucureştene de un fost ucenic, P. Moscu, de la care primise un manuscris, redactat în 1972, cu o scurtă biografie a lui Alexandru Dimitriu. Colaboraseră până în 1916.
— De la acest fost ucenic există şi printre hârtiile noastre una semnată de el. E aici, pregătită, pentru că aminteşte de câteva lucrări ale bunicului, lată: Lucrări executate de mine ca meşter, preluate de la meşterul meu Al. Dimitriu. 1) Vama Poştei, cu Dl. Arh. Ciortan, preluat manopera cu micul material, cositor, cărbuni şi modelele de ipsos, cu 10 lucrători ai mei, în anul 1923.
— Palatul Vama Poştei se întinde pe patru străzi şi îşi are adresa pe două: Lipscani şi Mihai Vodă, la capătul dinspre Dâmboviţa al străzii Brezoianu. Pe Lipscani nu are nicio intrare. Faţada principală, cu ferestre foarte frumos tăiate, cu un ceas în mijloc, dă spre strada Mihai Vodă, numărul 6. Regimul comunist a mutat Vama Poştei şi a instalat acolo Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul de Interne. Acoperişul clădirii e o splendoare, mie îmi evocă palate de basm rusesc. I se potrivea cu mult mai bine să fie Palatul Vămilor, te puteai gândi la vămile văzduhului! Ce a mai notat meşterul Moscu?
— Urmează două reînveliri, a Mitropoliei din Sibiu şi a Ateneului din Bucureşti, apoi, fără a se menţiona tipul de lucrări executate de el, Moscu aminteşte de Liga Culturală a lui Iorga, de Căminul de Ucenici al Camerei de Comerţ din Şoseaua Viilor, unde a lucrat cu arhitectul Gabrielescu, de soldatul de la Sfatul Popular al Sectorului 1, cum se numea de Verde la data când a întocmit Moscu lista, de turla casei arhitectului Maimarolu, ornamente, şi de ardezia de la turla din strada Nicolae Bălcescu. Aici se sfârşeşte lista meşterului Moscu.
— O casă a arhitectului Maimarolu era în strada Sfanţul ionică, lângă Palatul Regal, şi nu mai există, iar alta era pe strada Eldorado, devenită Mitropolit Şaguna, numărul 1. Despre care dintre ele o fi vorba? Iar strada Bălcescu, fostă şi Primăverii, este actuala stradă Mendeleev. Nici aici nu ştiu despre ce turlă o fi vorbind meşterul Moscu. La Bucureşti, bunicul dumneavoastră a lucrat la multe clădiri importante.
— A mai făcut acoperişul de la fostul palat al Camerei Deputaţilor din Dealul Mitropoliei, cu vulturul din vârf, Palatul Patriarhiei de astăzi, şi tot el a înălţat, cum am mai amintit, acoperişul la Ministerul Lucrărilor Publice, de vizavi de Cişmigiu, clădire aparţinând în prezent Primăriei Municipiului Bucureşti.
— Am fost s-o văd, de curând. E învăluită în schele, slavă Domnului! Se restaurează. Cu faţada principală pe bulevardul Elisabeta, clădirea priveşte spre Cişmigiu, dar are, practic, patru faţade. Lateral, spre strada Anghel Saligny şi spre strada Elie Radu, arhitectura se lasă văzută, liberă şi conştientă de consistenţa ei, dar în spate, spre Splaiul îndependenţei, spre Dâmboviţa, clădirea e ascunsă pe jumătate de un gard înalt şi de un post de pompieri, construit în curtean aceea vastă. La doi paşi, pe strada Brezoianu, spre Victoriei, se află fosta Vamă a poştei.
CUPRINS:
Cu Lucretia Voinescu despre restaurare, ca artă şi soartă
Cu Anca Costea, saga savanţilor Konteschweller
Cu Sanda Retinschi şi Sava Dumitrescu, despre bunicul
Alexandru Dimitriu, cavalerul acoperişurilor
Strada Vasile Alecsandri
Bunicul Alexandru Dimitriu
Cu Mihai Eminescu
Primii ani de muncă, la Iaşi şi la Bucureşti
Itinerarii pe sub streşini
Bunicul in război
Ucenici si şcoli de meserii
În strada Berthelot
Ion Gbeorghe Dumitrescu
Casa din strada Episcopul Radu
Athanasiii
Unchiul Gbeorghe Dumitrescu
In strada Nicolae lonescu
Teodor Dumitrescu, aviator de război
Balosinii
Unchiul Constantin A. Dimitriu
Indice de nume
Indice de locuri
Limba: romana
Nr. pagini: 327
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 18,45 leiPRP: 21,70 lei
- 17,59 leiPRP: 20,70 lei
RECENZII