Agenda Merck. Simptomele explicate pacientilor
DESCRIERE
Cel mai folositor mod de informare, dar și cel mai periculos, este internetul. Folositor fiindcă îți oferă o informație rapidă, periculos fiindcă îți oferă o informație neselectată și necontrolată. Pacienții care se informează în acest fel nu pot evalua realitatea și aplicabilitatea informației în cazul lor propriu.
A te informa dintr-o carte sau dintr-un tratat medical este la fel de dificil. Agenda medicală Merck îți oferă o informație clară și utilă. Este, evident, soluția cea mai bună, care te scutește atât de o depresie inutilă, cât și de o temporizare păguboasă.
Prof. Dr. Ion Bruckner
Din carte:
Lacrimarea
Excesul de lacrimi poate cauza o senzaţie de „ochi imed" sau scurgerea pe obraz a lichidului lacrimal acumulat în ochi. Pot fi prezente şi alte simptome (de exemplu, iritaţie sau durere oculară) în funcţie de cauză.
Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale, localizate în partea externă a pleoapei superioare, şi drenează prin punctele lacrimale (superior şi inferior), situate în unghiul intern al orbitei, într-un canal scurt, canaliculul lacrimal, apoi în sacul lacrimal şi de acolo, prin canalul nazolacrimal, ajung în nas.
Obstrucţia situată oriunde de-a lungul căii de drenaj poate duce la apariţia lăcrimării. De asemenea, poate predispune la infecţia sacului lacrimal (dacriocistită), care poate uneori disemina în ţesuturile din jur, determinând celulită orbitală.
CAUZE
Lăcrimarea poate fi generată de producere« excesivă sau de blocarea drenajului lacrimilor. Cauzele cele mai frecvente ale lăcrimării sunt
■ infecţii ale căilor respiratorii superioare;
■ reacţii alergice cu localizare nazală (rinita alergică), oculară (conjunctivita alergică) sau ambele.
Producerea excesivă de lacrimi are ca etiologie:
■ infecţiile căilor respiratorii superioare;
■ rinitaalergică;
■ conjunctivita alergică;
■ ochii uscaţi (reacţia reflexă de iăcrimare apărută la senzaţia de iritaţie cauzată de uscarea suprafeţei oculare);
■ trichiaza.
Orice afecţiune care determină iritaţie corne-eană sau conjunctivală poate creşte producţia de lacrimi (vezi Tabelul de la pag. 296).
Cu toate acestea, mulţi dintre pacienţii cu boli corneene care determină Iăcrimare excesivă (de exemplu, excoriaţii corneene, ulcer corneean, corp străin corneean, keratită) se prezintă cu simptome oculare, altele decât lăcrimarea (de exemplu, durere sau înroşire oculară).
In mod similar, glaucomul primar cu unghi închis şi uveita anterioară pot cauza Iăcrimare, dar este mai probabil să determine alte simptome, cum ar fi durerea sau inflamaţia. Cele mai multe persoane care au plâns nu se prezintă pentru evaluarea lăcrimării. Alte cauze sunt:
■ ochiul uscat (suprafaţa uscată a ochiului se irită şi, astfel, surprinzător, produce lăcrimare);
■ răsucire spre interior a genelor, care irită suprafaţa oculară (trichiază);
■ răsucire spre exterior a pleoapei (ectropion) care deplasează punctul lacrimal din poziţia sa normală chiar lângă globul ocular, astfel încât lacrimile nu pot fi drenate;
■ îngustarea canalului nazolacrimal legată de vârstă;
■ infecţia cronică a sacului lacrimal.
Oricare afecţiune care produce iritaţia corneei (stratul transparent situat anterior de iris şi pupilă) poate creşte producţia de lacrimi.
Totuşi majoritatea pacienţilor cu afecţiuni corneene care cauzează lăcrimare (de exemplu, excoriaţie sau ulceraţie corneeană, obiect străin în ochi sau inflamaţia corneei) prezintă durere intensă, înroşire şi/sau sensibilitate la lumină, care reprezintă de obicei motivele de prezentare la medic.
Limba: romana
Nr. pagini: 519
Dimensiuni: 17x24
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-- 200,00 lei
- 85,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
Promoţii
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 53,10 leiPRP: 59,00 lei
- 32,30 leiPRP: 38,00 lei
RECENZII