Antropologia din perspectiva pragmatica
DESCRIERE
Lucrarea de fata Antropologia din perspectiva pragmatica atrage o gama larga de cititori prin accesibilitatea si multidisciplinaritatea ei.
Mesajul sau optimist, valabil si in zilele noastre, este acela ca destinatia omului si caracteristica formarii sale sunt posibile prin integrarea sa in societate, unde el trebuie sa se cultive, sa se civilizeze si sa se moralizeze prin intermediul artei si al stiintei; si tot astfel faptul ca nu individul in parte este cel care isi atinge destinatia, ci numai specia, careia ii apartine.
In acest fel se poate concepe o evolutie a societatii umane de la rau la bine prin activitate si moralitate. Rodica Croitoru
Fragment din carte:
Diviziunea pasiunilor
Ele se divizeaza in pasiuni nascute din inclinatia naturala (innascute) si in cele rezultate din cultura oamenilor (dobandite).
Pasiunile din primul gen sunt inclinatia catre libertate / si inclinatia catre sex, ambele unite cu afect.
Cele din al doilea gen sunt ambitia, fominatia si avaritia, care nu sunt unite in impetuozitatea unui afect, ci cu statornicia unei maxime date in vederea anumitor scopuri.
Acelea pot fi numite arzatoare , acestea precum zgarcenia, pasiuni reci. Toate pasiunile insa sunt intotdeauna numai dorinte ale oamenilor catre oameni, iar nu catre lucruri, si putem avea multe inclinatii fata de intrebuintarea unui ogor fertil sau fata de cea a unei vaci la fel de fertile daca tinem seama de utilitatea lor, dar nicio afectiune; si cu atat mai putin putem avea o pasiune...
Despre inclinatia catre libertate ca pasiune
Ea este cea mai impetuoasa dintre toate la omul natural, intr-o situatie, in care el nu poate evita, sa intretina prietenii reciproce fata de Ceilalti.
Cel care nu poate fi fericit decat prin alegerea Celuilalt se simte, pe drept, nefericit.
Ce garantie are el, asadar, ca semenul sau puternic va judeca un bine la fel ca el?
Salbaticul nu cunoaste o nefericire mai mare decat de a cadea in aceasta stare si pe buna dreptate, atata timp cat nicio lege publica nu ii da nicio siguranta; si nici disciplina nu i-a facut in timp aceasta situatie suportabila.
De aici provine si starea continua de razboi in care se afla el, ci intentia de ai tine pe ceilalti cat mai departe de el si de a trai izolat in pustiu.
Copilul, abia luat de la sanul mamei sale, spre deosebire de toate celelalte animale, pare sa isi faca intrarea in lume prin tipete...
………………………
Limba: Romana
Nr.pagini: 207
Dimensiuni: 17x24
An aparitie: 2013
Top 10
-Cărți noi
-- 89,00 lei
- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 23,00 leiPRP: 27,15 lei
- 29,00 leiPRP: 32,60 lei
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei
RECENZII