Apele ucigase – dezastrele naturale care ne-au lovit in ultimele secole, avertismente pentru un viitor tragic - Dan-Silviu Boerescu
DESCRIERE
Apele ucigase – dezastrele naturale care ne-au lovit in ultimele secole, avertismente pentru un viitor tragic
Dan-Silviu Boerescu
Vor disparea oare Bucurestii sub furia apelor iscata de un blestem al ciumatilor din vremea lui Caragea? …Multa vreme, am considerat inundatiile catastrofale care ne-au lovit tara drept manifestari ale hazardului natural sau, chiar, ale unor blesteme stravechi. Ploaia venea din Cer, se transforma intr-un veritabil Potop, lumea se lupta eroic pentru supravietuire, dupa care totul se uita, viata isi revenea la normal – intr-o ciclicitate care se intindea, in genere, pe o perioada indelungata de timp. Insa, dupa anul 2000, asemenea evenimente au devenit tot mai frecvente, avand deja, pana acum, cel putin cinci sezoane in care furia apelor a pustiit suprafete imense de teren si a rapit nu putine vieti omenesti.
Taierea accelerata si criminala a padurilor, ducand efectiv la pustiirea Carpatilor si favorizand scurgerea mult mai rapida a apelor pe versanti, dar si desfiintarea lizierelor de salcami de la deal si campie (copacii fiind folositi, adesea, ca lemne de foc), necontinuarea programului de indiguiri lansat dupa catastrofele din 1970 si 1975, lipsa unei strategii coerente de prevenire a dezastrelor si reactia slaba a autoritatilor – toate acestea la un loc au inceput sa transforme Romania intr-o victima sigura a potopului periodic. Iar despre vreo Arca a lui Noe sau alta solutie de salvare nici ca poate fi vorba, deocamdata!
Furia apelor si absenta Arcei lui Noe
Revarsarile Dambovitei asupra Bucurestilor. De la dezastrul din 1865, pretext pentru Cuza de a-si infia copiii nelegitimi, la blestemele Lacului Mor(t)ii
1932 – anul cand apele iau in stapanire Aradul si Iasii
Inundatiile catastrofale din 1970 si strategia „lucrativa” a Securitatii in Occident
1975 – Potopul loveste din nou Romania… iar Ceausescu e peste tot!
1985 – Inundatiile din Baragan si tragedia de la Gradina Zoologica din Calarasi
Catastrofa de la Foeni si inundatiile din Banat din 2005
Un elefant se legana pe o panza de paianjen… la gradinita din Costinesti
Viitura periculoasa a Dunarii din 2006 si proverbiala incapatanare olteneasca a sinistratilor din Rast
2007 – Urgia loveste Tecuciul
Inundatiile din 2008 din nordul Moldovei si adevarata miza a conflictului diplomatic dintre Romania si Ucraina
Stare de necesitate la Dorohoi. Inundatiile din iunie 2010
Comedie in stil Las Fierbinti la inundatiile din aprilie 2014: „Tu ce faci aici, fa? Aveai chef de niste inundatii?!”
Colectia APOCALIPTICA (8 volume)
Colectie promovata de ziarul Jurnalul, TV Antena 3, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Regional, Bucuresti FM, Radio Sport Total, Radio Napoca FM si Radio Impuls FM si Bucatarescu. ro
In istoria lor tumultuoasa si contradictorie, adesea confiscata si falsificata de literatura de propaganda, Romania si romanii s-au confruntat cu nu putine scene si situatii apocaliptice. De multe ori, dintr-o ipocrita „pudoare istorica” s-a preferat trecerea lor cu vederea sau exilarea lor in paginile ingalbenite de trecerea vremii ale unor cronici si documente de arhiva nefrecventabile.
Democratizarea accesului la multe dintre informatiile „clasificate”, „secrete”, petrecuta in ultimele decenii, a scos din nou la lumina – chiar daca una crepusculara! – o serie de intamplari, dezastre si catastrofe tinute multa vreme sub obroc si ocultate cu buna stiinta.
Poate ca acum este momentul sa le dezambiguizam si sa incercam sa invatam ceva din aceste pagini intunecate ale unei istorii vremelnic trunchiate…
Top 10
-Cărți noi
-- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 31,00 leiPRP: 33,00 lei
- 38,00 leiPRP: 40,00 lei
Promoţii
-- 142,50 leiPRP: 150,00 lei
- 56,90 leiPRP: 59,00 lei
- 17,60 leiPRP: 20,00 lei
RECENZII