Arta culinara pentru studiosi
Alertă stoc
DESCRIERE
Arta culinara pentru studiosi
...lucrarea Arta culinara pentru studiosi nu este o carte despre gatit. Este o carte despre inteles, gandit, judecat si creat.
Retete sunt din belsug in carti si pe internet. Ingrediente, cantitati, moduri de preparare iti sar in cale la tot pasul.
Cu poze ademenitoare, atractive, care te fac sa salivezi - ma rog, nimeni nu garanteaza ca sunt la fel de gustoase pe cat sunt de aratoase.
Sunt lucruri pe care orice studios le stie. Insa nimeni nu iti poate spune cum se obtine ceva ca in poze. De ce uneori iese si alteori nu. Prietenii nu pot explica nici ei de ce lor le iese ce tie nu vrea cu niciun chip sa-ti iasa.
Daca te intereseaza sa afli, sa stii, sa intelegi mecanismele si fenomenele misterioase care iti pun pe masa o salata gustoasa, o friptura rumenita cu arome ademenitoare, o prajitura pe care o mananci si din ochi, aceasta carte iti este dedicata, destinata si recomandata.
Important nu este sa fii bucatar de profesie sau un simplu amator, pasionat sau nu de gastronomie. Ce conteaza cu adevarat este sa fii curios sa afli si sa stii.
Daca te recunosti in calitatile studiosului Arta culinara pentru studiosi te invata sa-ti satisfaci pasiunea pentru cunoastere.
Sa iti delectezi familia si prietenii cu preparate de exceptie. Realizate de tine, in propria bucatarie. Si, de ce nu, chiar create de tine.
Pentru ca Arta culinara pentru studiosi face din studiosul curios un ucenic vrajitor in bucatarie.
Nu este o carte de bucate clasica. Nu te dascaleste. Iti explica fenomenele care se petrec sub ochii, sub nasul si in imediata apropiere a papilelor tale gustative.
Si la studiu si in bucatarie, pofta buna!
…………………………………
Fragment din carte:
Cum asortezi bauturile cu preparatele culinare?
Ceea ce cauti este structura bauturii si a preparatului. De exemplu, daca ai ceva dulce in preparat, o sa vrei ceva la fel de dulce in bautura.
Daca nu, vinul va parea relativ plat in comparatie cu preparatul sau, daca vinul e prea dulce, preparatul poate sa para mai putin expresiv.
Un alt exemplu ar fi aciditatea. Salatele pot fi foarte dificile deoarece la sosul vinaigrette ai aciditate, asa ca iti trebuie un vin de o aciditate similara, ori vinul o sa para plat si chiar putin amar pe langa sos.
Daca vrei aciditate mare, poti sa cumperi un Grüner Veltliner austriac, un Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda, un Riesling sec de New York, ca sa dau doar cateva exemple. Vinurile Sancerre sunt in 99 la suta dintre cazuri seci si acide.
Daca nu te intereseaza sa afli despre diferitele vinuri ca atare, atunci cand cumperi vinul ar trebui sa chemi un vanzator cu care sa vorbesti. Spune-i care este proteina, precum si sosul sau preparatul.
Trebuie sa-i spui ceva de genul "Grouper in sos propriu cu vin rosu; ar trebui sa folosesc un vin rosu sau unul alb?" In cazul in care cunosti bine preparatul si spui "Este un sos cu unt", vanzatorul te va indrepta probabil catre un Chardonnay de California.
Conventia cu care m-am obisnuit este sa ma uit la tipul de vin. E o abordare gresita?
Nu este gresita, mai ales cand vine vorba despre vinuri din Lumea Veche. De foarte multe ori, consumatorii de vinuri de acolo nu fac diferenta.
Ti se spune "Fac coq au vin, asa ca am nevoie de un vin de Burgundia". Sunt vinuri bune si sunt vinuri slabe, insa asortarea este una buna.
Asa ca poate sa fie destul de generica. In cadrul unei categorii date exista o gama intr-adevar bogata de vinuri care merg foarte bine cu orice fel de preparat.
…………………………………
Autor: Jeff Potter
Limba: romana
Nr.pagini: 415
Dimensiuni: 16,5x23,5
An aparitie: 2012
Top 10
-Cărți noi
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
Promoţii
-- 25,49 leiPRP: 29,99 lei
- 31,50 leiPRP: 35,00 lei
- 8,80 leiPRP: 10,00 lei
RECENZII