Aseaza-te si mergi - Elogiul calatoriei interioare

thumbthumb
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc lichidat
Anul publicării: 2012
Pagini: 225
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Aseaza-te si mergi
Elogiul calatoriei interioare
 
 
 



…lucrarea de fata, Aşează-te şi mergi este o capodoperă a lui Jean Yves Leloup cum nu se poate mai potrivită ca abordare pentru exploratorii conştiinţei acestor timpuri de transformare interioară, pentru că formulează impecabil natura paradoxală a atitudinii pe care o poate avea în faţa vieţii un asemenea demers.

A rămâne centrat pe de-o parte, focalizat în interior, mereu în conexiune cu sine, transparent la influeţele formei, este echivalent cu "şederea".

A te mişca, a merge, a explora pentru a nu rămâne niciodată prizonierul obişnuinţelor, al mecanismelor de gândire, a rupe mereu legăturile rigide pe care mentalul tinde să le sudeze, şi în acelaşi timp a rămâne mereu conectat cu marele flux al vieţii, acesta este "mersul".

Două atitudini complementare în faţa vieţii, care se îmbină paradoxal pentru cei aflaţi în explorarea de sine.

…autorul lucrarii de fata, Jean Yves Leloup este unul dintre înţelepţii secolului XXI.

Doctor în filosofie, psihologie şi teologie, scriitor, conferenţiar, învăţător spiritual, călugăr dominican devenit preot orthodox, acest personaj excepţional străbate planeta între conferinţe, seminare şi cursuri de pe cinci continente, şi retrageri spaţiile sacre ale acesteia.

Explorările sale îşi au baza în tradiţiile creştine şi deopotrivă orientale. Este un pelerin care străbate deşerturile şi munţii, un investigator al celor mai sacre texte ale umanităţii care-şi împărtăşeşte experienţa spirituală cu o graţie şi o forţă excepţionale.

Aşează-te şi mergi! i-a spus lui Jean Yves Leloup un călugăr isihast de la Athos, "aceasta este Calea". A fi împreună cu tine însuţi, a te deschide şi a simţi Prezenţa, a fi una cu Fiinţa. (Horia Ţurcanu)
…………………………………

Fragment din carte

Viaţa nu e altundeva decât în fiinţele vii, Conştiinţa nu e altundeva decât în fiinţele conştiente, Libertatea nu e altundeva decât în fiinţele libere, Dragostea nu e altundeva decât în fiinţele care iubesc, Dumnezeu nu e altundeva decât în toate realităţile în care El se încarnează.

De ce l-am căuta în altă parte?

El este "mai mult eu decât eu însumi şi orice altceva decât eu însumi" (să devenim una cu Realul nu ne face să ne pierdem sensul analogiei, există diferite intensităţi ale Realului pe care nu le putem nici separa, nici amesteca).

Este vorba deci despre a descoperi realitatea care este acolo dintotdeauna. Dezvăluirea (apocalypsis, în greacă) este drumul.

Drumul vieţii pe care o am la viaţa care sunt, Drumul conştiinţei pe care o am la Conştiinţa care sunt, Drumul libertăţii pe care o am la Libertatea care sunt, Drumul dragostei pe care o am la Dragostea care sunt. Acesta este drumul reîntoarcerii la Sursă, al lui "sunt pierdut" la "m-am regăsit".

Ştiind că "m-am regăsit" este totul, în timp ce "sunt pierdut" nu este nimic altceva decât Eul aceluia care spune: "Gândesc, deci exist" şi care se identifică potenţialului său de a gândi şi gândurilor sale tot aşa cum alţii se vor identifica senzaţiilor şi emoţiilor lor.

De ce este atât de lung drumul între acest "gândesc", "simt plăcere, relaţionez" şi concluzia sa: deci "exist"? Acest drum nu este el oare un impas, concluzia "exist" putând fi doar o imagine, o reprezentare, chiar o simplă iluzie?

Nu ar trebui oare să regăsim drumul antic al adevăraţilor filosofi şi înţelepţi care afirmau simplu: "Eu sunt. Eu sunt aceasta. Eu sunt totul. Eu sunt Realitatea"?

Nu este necesar să adăugăm un "aşadar", nu avem o concluzie de tras, este vorba doar despre experienţa de a fi real; asta e tot. Eu sunt, deci pot gândi, mă pot bucura, pot suferi, pot muri, îmi pot imagina dumnezei, religii, politici, cu atât mai bine şi ce contează: "Eu sunt..."

Iată un itinerar printre atâtea altele, o practică a întoarcerii din exil, un drum către aşezarea, câteodată uitată, negată sau ridiculizată a Realului suprem, care, conform parabolei, nu încetează să ne aştepte, adică să fie ceea ce este, mereu în ascultarea ascultării noastre, atent la atenţia noastră.
……………………………

CUPRINS

Introducere

Partea 1
Mişcarea şi repausul

1. Aşază-te şi mergi
2. Meditaţia: exerciţiu terapeutic, exerciţiu filosofic
3. Ce formă de meditaţie alegem?
4. Aşezarea în corpul care suntem
5. Aşezarea în conştiinţa care suntem
6. Aşezarea în spaţiul care suntem
7. Aşezarea în sufletul care suntem
8. Fericirea constă în mişcare

Partea 2
Trecătorul

1. "La drum!"
2. Evanghelia după Toma
3. Pyrrhon, filosoful mereu pe drum
4. "Erosul gregorian" sau dorinţa de a merge
5. Lectio Divina sau meditaţia ca şi scară propice nemişcării şi mişcării
6. Scara Numelui
7. Maestrul Eckhart, un itinerar al eliberării interioare
8. Înger, nous, sindereză: steaua noastră

Partea 3
Pelerinajul

1. Ce este un pelerin?
2. Ce fel de pelerinaj?
3. Care este direcţia?
4. Calea pelerinului
5. Orice călătorie reprezintă un climat ce trebuie traversat
6. Prietenul meu, magnificul amator de plimbări

Site-ul pelerinilor

Limba: romana
Nr.pagini: 225
Dimensiuni: 13x20
An aparitie: 2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0466 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.