Bogatii, o istorie de 2000 de ani de la sclavie la superiahturi

thumb
Preț: 74,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2015
Pagini: 615

DESCRIERE

Bogatii, o istorie de 2000 de ani de la sclavie la superiahturi - John Kampfner

…capitolele pot fi citite fiecare în parte, ca poveşti de sine stătătoare, dar personajele lor sunt şi studii de caz menite să lege prezentul de trecut.

Fiecare reprezintă atât o perioadă, cât şi o temă - de la însuşirea proprietăţii şi folosirea ei spre propria divinizare până la binefacerile religiei, artei şi filantropiei, până la noţiunile de clasă, de cucerire şi de consimţământ, până la carteluri, industrializare şi furtul clasic, tradiţional.

Aşadar, de ce-am ales aceşti subiecţi şi nu alţii, din atât de mulţi la dispoziţie?

Cititorii au, poate, propria lor listă. Aş fi curios să văd pe cine au inclus şi de ce. Dintre personalităţile istorice, se spune că Nicolae al II-lea, ţarul Rusiei, a fost cel mai bogat monarh.

Când a fost înlăturată de la putere dinastia Romanovilor de Revoluţia Rusă, averea familiei era estimată la 45 de miliarde de dolari (la valoarea actuală).

Cu siguranţă, averea lor era considerabilă şi spectaculoasă, dar ea a rămas tezaurizată, fără să fie destinată unui scop măreţ. L-am ales, în schimb, pe Ludovic, Regele-Soare, datorită paralelelor cu epocile antică şi contemporană.

Din rândul bancherilor, aş fi putut să-l iau în considerare pe capitalistul şi filantropul medieval german Jakob Fugger, din secolul al XVI-lea, cel care a elaborat primul proiect de construcţie de locuinţe sociale din lume.

Aş fi putut să-l aleg pe Thomas Guy, proprietar de depozite bogat şi negustor de cărbuni zgârcit cu muncitorii lui chiar după standardele din Londra secolului al XVII-lea, dar care a lăsat o mare moştenire pentru săraci şi bolnavi, inclusiv pentru un spital care încă îi poartă numele.

Sau pe Alfred Nobel, chimistul suedez care, după ce a făcut avere din inventarea dinamitei, a lăsat-o moştenire pentru acordarea premiilor cu acelaşi nume.

In ceea ce priveşte longevitatea, aş fi putut să aleg familia Rothschild, dar mi se pare că nicitinul nu se ridică la nivelul lui Cosimo de' Medici în privinţa strălucirii sale, atât de potrivită să-i spele reputaţia.

In materie de bani şi de putere, există un şir nesfârşit de împăraţi şi de regi putred de bogaţi. Genghis-Han iese în evidenţă prin brutalitatea excesivă.

In rândul celor din Antichitate, Crassus este uneori confundat cu Cresus, regele Lydiei şi inventatorul monedelor din secolul al VI-lea î. Hr., de la care vine expresia „bogat precum Cresus", dar lăcomia lui Crassus — magnat, politician, vizionar şi intrigant - prezintă prea multe corespondenţe modeme ca să fie ignorată....

Limba: romana
Nr. pagini: 615
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2015

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Biografii/Autobiografii

Created in 0.0220 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.