Bucataria franceza, peste 90 de retete care au cucerit lumea
DESCRIERE
Bucataria franceza, peste 90 de retete care au cucerit lumea - Valentina Iordan
Carbonade flamande
INGREDIENTE (6 PERSOANE): •6 felii pulpă de vită (cca. 150 g fiecare)
• 500 ml bere brună •1 lingură zahăr brun • 250 g ceapă• 50 g unt• 1 lingură muştar • 150 g pâine veche (miez)• 1 lingură oţet•cimbru, foi de dafin•sare şi piper
PREGĂTIRE: 10 MIN; PREPARARE: 3 H 3 MIN
Topiţi untul într-o cratiţă, puneţi feliile de carne pe rând şi prăjiţi-le rapid, la foc mare, pe ambele părţi, apoi scoateţi-le pe un platou. Condimentaţi-le cu sare şi piper râşnit.
Tocaţi ceapa şi căliţi-o în grăsimea rămasă de la carne. Când capătă o culoare aurie, adăugaţi zahărul şi lăsaţi-l să se caramelizeze foarte puţin. Luaţi cratiţa de pe foc, turnaţi oţetul şi amestecaţi energic, apoi transferaţi sosul într-o crăticioară.
Aşezaţi în cratiţa în care aţi prăjit carnea un strat de ceapă, unul din felii de carne, apoi încă un strat de ceapă. Puneţi cimbru, 1-2 foi de dafin, muştarul, sare şi piper după gust. Fărâmiţaţi pâinea, presăraţi-o peste ultimul strat din cratiţă, apoi turnaţi berea.
Acoperiţi cratiţa cu un capac şi daţi-o la cuptor, la foc mediu, pentru cca. 3 h.
*
Este un preparat care se întâlneşte în Nord-Pas-de-Calais (dar şi în Belgia), asemănător cu un alt preparat foarte cunoscut, şi anume „bœuf bourguignon“, în care berea este înlocuită cu vin.
Champignons a la bourguignonne
(Ciuperci ca în Burgundia)
INGREDIENTE (4 PERSOANE): •500 g ciuperci champignon (cu pălăria medie)
• 1 limetă•2 cepe medii • 3 linguri pătrunjel tocat• 200 ml vin alb• 25 g unt• 1 lingură ulei • 2 linguri muştar de Dijon• 1 gălbenuş•3 linguri smântână•sare şi piper
PREGĂTIRE: 5 MIN; PREPARARE: 10 MIN
Spălaţi ciupercile, tăiaţi-le sferturi şi stropiţi-le cu zeamă de limetă, apoi opăriţi-le şi scurgeţi-le de apă.
Tocaţi mărunt ceapa şi căliţi-o timp de 5 min într-un amestec de ulei şi unt topit, apoi turnaţi vinul. Adăugaţi ciupercile, presăraţi pătrunjelul şi fierbeţi-le, la foc mic, cca. 5 min.
Puneţi într-un castron gălbenuşul crud, muşta-rul şi smântână, amestecaţi-le bine şi turnaţi-le peste ciuperci. încălziţi încet, amestecând permanent, până la momentul în care începe să clocotească, apoi opriţi focul.
Condimentaţi cu sare şi piper negru proaspăt râşnit şi serviţi imediat.
CUPRINS:
Bine aţi venit fn bucătăria franceză!
Cuvănt-inainte
Reţete celebre
Antreuri si gustări
Supe
Feluri principale
Sosuri
Dulciuri
Limba: romana
Nr. pagini: 150
Dimensiuni: 16X23
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 37,90 leiPRP: 45,00 lei
- 10,56 leiPRP: 12,00 lei
- 7,48 leiPRP: 8,50 lei
RECENZII