Bucătărie ayurvedică
DESCRIERE
Un ghid complet pentru redobândirea şi menţinerea sănătaţii folosind străvechile practici ayurvedice
Cartea „Bucătărie ayurvedică“ se doreşte a fi mai mult decât o nouă carte de bucate - mai degrabă un manual de sănătate care, dacă se foloseşte cu înţelepciune, ne poate duce la noi baze de înţelegere a medicinii şi a plăcerii de a mânca.
Avem credinţa că prin paginile cărţii „Bucătărie ayurvedică“ veţi descoperi o latură pe cât de practică a Ayurvedei, pe atât de delicioasă şi încântătoare.
Ayurveda este probabil cel mai vechi sistem de nutriţie şi tratament din lume care a supravieţuit până în zilele noastre.
În tradiţia ayurvedică, medicina şi alimentaţia merg mână în mână, nefiind niciodată separate.
Ayurveda, este o ştiinţă inspirată şi ulterior dezvoltată de marii iniţiaţi şi înţelepţi ai Indiei antice. Ayurveda şi Yoga au rădăcini comune, complementându-se şi jucând un rol important în evoluţia spirituală a fiinţelor umane, cât şi în menţinerea vitalităţii şi sănătăţii lor.
Nimeni nu se poate aştepta să se refacă după o anumită suferinţă fizică, sau chiar să atingă succesul în practica yoga, fără a cunoaşte şi aplica o dietă adecvată pentru condiţia sa fizică, psihică şi mentală.
Echilibrul elementelor componente ale corpului uman se realizează printr-o continuă reîmprospătare a propriilor forţe.
Înţelepţii Indiei au acordat o atenţie deosebită tuturor acţiunilor care ne aduc un aport sporit de prana (energia subtilă a vieţii), cum ar fi: respiraţia, hrana, apa, soarele, exerciţiile fizice, viaţaamoroasă şi somnul.
În Ayurveda se spune: „Omul este ceea ce mănâncă.“ Acest lucru este adevărat atât la modul practic cât şi la cel abstract - întrucât elementele constitutive ale alimentelor pe care le consumăm sunt „cărămizile“ propriilor ţesuturi şi astfel, devin o parte inseparabilă a fiinţei noastre. Pe de altă parte, amprenta pranică subtilă a acestor alimente se transmite şi celui care le consumă.
Atât practicanţii Ayurvedei cât şi yoghinii au văzut în cereale, fructe, legume, seminţe, verdeţuri şi condimente purtători de seamă a unor imense cantităţi de prana. Aceste alimente au de asemenea darul de a echilibra organismul atunci când se află la nevoie. Dar puterea lor se manifestă doar atunci când sunt gătite în combinaţiile adecvate, cu condimentele necesare pentru fiecare constituţie în parte. Şi aici este partea în care bucătăria ayurvedică îşi revelează unicitatea.
De asemenea, reţetele ayurvedice sunt mult mai atrăgătoare prin gustul exotic, aroma, textura şi culoarea deosebită. Atunci când un occidental, crescut în stilul tradiţional bazat preponderent pe carne trece la vegetarianism, poate observa transformări majore în bine în ceea ce priveşte sănătatea. Dar atunci când descoperă reţetele ayurvedice, apare un fel de dragoste la prima vedere, căci aceste mâncăruri cuceresc prin gustul lor şi prin sentimentul de satisfacţie pe care îl dau.
Nu în ultimul rând, ar trebui menţionat şi faptul că arta preparării hranei era considerată în India antică una dintre cele 64 de arte pe care o femeie trebuia să le cunoască pentru a atinge desăvârşirea ei.
Chiar dacă majoritatea reţetelor din această carte sunt indiene, preparatele ayurvedice nu trebuie confundate cu mâncarea extrem de picantă din India.
De asemenea, amestecurile de plante, cât şi proporţiile în care se folosesc vor trebui ajustate în funcţie de tipologia celui care le foloseşte (în capitolele cărţii vi se va fi explicat pas cu pas, cum anume).
Vă dorim mult succes şi poftă bună!
Cuprinsul cărţii „Bucătărie ayurvedică“:
- Rugăciunea pentru masă
- Invitaţie la arta de a găti ayurvedic
- INTRODUCERE
- Introducere la arta de a găti ayurvedic
- Istoria şi filosofia Ayurvedei
- CONSTITUŢIA INDIVIDUALĂ
- Cele Cinci Elemente de bază – Pancha Mahabhutas: Pământ, Apă, Foc, Aer, Eter
- Cele trei tendinţe - Tridoshas: Vata, Pitta, Kapha
- Cele trei mari calităţi - Trimahaguna: Sattva, Rajas, Tamas
- Conceptul de Prakriti şi Vikriti
- Determinarea propriei constituţii de bază (Prakriti)
- FACTORI CARE NE AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA
- Cum mâncăm
- Obiceiuri nesănătoase de a mânca
- Regimul de viaţă zilnic
- Succesiunea anotimpurilor
- Panchakarma
- GUSTURILE ŞI DIGESTIA
- Calităţile mâncării
- Gusturile
- Agni şi Ama
- REŢETE
- Pregătirea bucătăriei ayurvedice
- Supele
- Kichari
- Preparate din orez
- Legumele
- Preparate prăjite
- Raita
- Murăturile
- Chatney
- Pâinea tradiţională
- Dulciuri
- Băuturi
- Reţete adiţionale
- ANEXE
- Cum să ne determinăm propria constituţie ayurvedică
- Planificarea meniului zilnic în funcţie de tipologie
- Linii generale despre alimentele de bază
- Câte ceva despre vitamine
- Câte ceva despre minerale
- Plantele care ne ajută mereu să ne vindecăm
Limba: romana
Nr.pagini: 166
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2010
Top 10
-Cărți noi
-- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 200,00 lei
- 60,00 lei
Promoţii
-- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 33,20 leiPRP: 34,95 lei
- 54,00 leiPRP: 60,00 lei
RECENZII