Budismul zen si psihanaliza
DESCRIERE
Budismul zen si psihanaliza - Erich Fromm, Daisetz Teitaro Suzuki, Richard De Martino
KOANUL
Koanul este un gen de problemă pe care maestrul o dă discipolilor săi s-o rezolve. „Problemă'' nu este însă un termen foarte potrivit; eu prefer originalul japonez, Ko-an (kung-an în chineză).
La propriu, ko înseamnă „public“, iar an înseamnă „document, act''. Dar „document public“ nu are nicio legătură cu Zen.
„Documentul“ Zen este cel pe care toţi îl aducem cu noi atunci când venim pe lume şi pe care încercăm sa-l descifrăm înainte de-a ne duce dintre cei vii.
Conform legendei Mahayana, se spune că Buddha ar fi grăit astfel, atunci când a ieşit din pântecele mamei sale: „Cerul deasupra, pământul dedesubt, eu singur sunt cel mai venerat“.
Acesta a fost „documentul“ pe care Buddha ni l-a lăsat să-l citim, iar cei ce-i pot citi cum se cuvine sunt adepţii învăţăturii Zen.
Dar nu e nimic secret aici, totul fiind deschis sau „public“ pentru noi, pentru absolut fiecare dintre noi; iar pentru cri ce au ochi să vadă, spusele lui Buddha nu prezintă nirio dificultate.
Dacă li se găseşte vreo semnificaţie ascunsă, aceasta e în mintea noastră, nicidecum în cuprinsul „documentului“.
Koanul se află înlăuntrul nostru, iar ceea ce face maestrul Zen nu este altceva decât să ni-l arate, ca să-l putem vedea mai limpede decât înainte.
Atunci când koanul este adus din planul inconştient în cel al conştientului, spunem că el a fost înţeles de noi. Pentru a efectua această trezire, koanul ia uneori o formă dialectică, dar de multe ori îmbracă, în aparenţă cel puţin, o formă complet absurdă.
Următorul poate fi clasificat drept dialectic:
Maestrul poartă în general un toiag sau un baston, folosit pentru a putea urca pe cărările de munte. în ziua de azi însă acesta s-a transformat intr-un simbol al autorităţii, aflat în mâna maestrului, care recurge frecvent la el ca să ilustreze o idee.
De exemplu, il va arăta discipolilor adunaţi în faţa lui şi va spune aşa: ''Acesta nu este un baston. Cum îi spuneţi voi?'' Uneori va face o afirmaţie cum ar fi: »Dacă spuneţi că este un baston, îl «atingeţi» [adică afirmaţi]; dacă nu-i ziceţi baston, «mergeţi împotrivă» [adică negaţi].
In afară de afirmaţie şi negaţie, cum i-aţi zice?“ De fapt, un asemenea koan ca acesta este mai mult decât dialectic. lată una dintre soluţiile date de un discipol priceput: Odată, când maestrul a enunţat această problemă, un călugăr a făcut un pas în faţă şi, luând bastonul din mâna maestrului, l-a frânt în două şi a aruncat bucăţile de lemn pe jos....
CUPRINS:
Cuvânt-inainte de Erich Fromm
Prelegeri despre budismul Zen de D.T. Suzuki
l. Est şi Vest
II. Inconştientul în budismul Zen
III. Conceptul Sinelui în budismul Zen
IV. Koanul
V. Cele cinci grade (Go-i)
Psihanaliza şi budismul Zen de Erich Fromm
I. Criza spirituală de azi şi rolul psihanalizei
II. Valori şi ţeluri în concepţiile psihanalitice ale lui Freud
III. Natura stării de bine — evoluţia psihică a omului
IV. Natura conştientului, a refulării şi a de-refulării
V. Principiile budismului Zen
VI. De-refiilare şi iluminare
Limba:Romana
Pagini: 264
Dimensiuni: 13X20
Data aparitiei:2015
Top 10
-Cărți noi
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 55,00 lei
Promoţii
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 32,30 leiPRP: 38,00 lei
RECENZII