Cancerul, boala tristetii - Teodor Vasile

thumbthumb
Preț: 33,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 364

DESCRIERE

Cancerul, boala tristetii - Teodor Vasile

…consider această lucrare ca făcând parte din menirea mea după atâţia ani de muncă şi după ce am văzut atât de multă suferinţă generată de necunoaştere sau de decizii luate în pripă şi care, în final, au costat viaţa.

Îmi doresc ca această carte să ajungă în mâinile a cât mai multor oameni, să ajungă la cei suferinzi, la familiile şi prietenii lor, la medici, psihologi şi preoţi, toţi cei care alină suferinţa sufletului şi care ar trebui să fie alături de oamenii ce trec prin această grea încercare.

Nu atât pentru că în ea s-ar regăsi descris medicamentul a toate vindecător, ci, mai degrabă pentru că deschide Calea vindecării, prin simplul fapt că aceste rânduri confirmă existenţa vindecării, exprimând-o prin simplitatea şi naturaleţea vieţii, prin acceptarea faptului că suntem oameni, că avem nevoie de iubire, de hrană, de somn, de timp pentru noi înşine şi pentru sufletul nostru.

…doresc sa constientizam (oameni sanatosi sau bolnavi) ca un diagnostic de cancer pus unui om nu inseamna ştampila mortii, ci poate insemna doar o cumpana din care el poate invata ceva si poate trai in continuare invingand acest diagnostic ce pare infailibil. Daca oamenii vor intelege ca pot supravietui acestei boli, cu siguranta vor supravietui…Dr. Teodor Vasile
…………………………………………….

…aceasta carte abordează problematica uneia dintre suferinţele încă necruţătoare, în ciuda progreselor terapeutice repurtate de medicina modernă, boala canceroasă.

Anxietată, frământată, stresată, supusă tuturor presiunilor sociale şi unei continue poluări chimice, lumea în care trăim este victima unei patologii în care boala canceroasă, ca şi bolile neurodegenerative şi cardiovasculare, cunosc o pondere în continuă creştere.

Din acest motiv, o lucrare dedicată uneia dintre aceste suferinţe, boala canceroasă, este foarte bine-venită. Volumul impresionează prin vastitatea informaţiilor aduse de autor, prin susţinerea lor cu o serie de studii citate din literatură, prin complexitatea problematicii ridicate de această suferinţă, prin descrierea unui impresionant arsenal de mijloace pe care le putem avea la dispoziţie pentru prevenirea şi tratamentul acestei boli.

Un spaţiu extins este destinat pentru analiza conceptelor de sănătate şi boală şi îndeosebi a celor de medicină holistică şi integrativă, care vizează toate resursele terapeutice indiferent de originea şi timpul de apariţie.

În mod paradoxal, dezvoltarea actuală a mijloacelor tehnologice cu posibilităţile imense în domeniul farmacochimiei nu a redus apelul la soluţii terapeutice alternative sau, poate tocmai de aceea, au fost aduse în actualitate cu atâta insistenţă şi amploare.

Voi da un singur exemplu de beneficiu terapeutic al mijloacelor de ordin psihoterapeutic. Experienţe efectuate chiar în clinicile în care se practică medicina clasică au demonstrat că susţinerea psihologică a unui bolnav aflat în această circumstanţă grea este adesea salvatoare.

Prin tehnici de autocontrol emoţional şi mental s-a reuşit obţinerea involuţiei bolii până la definitivarea procesului de vindecare. Am citat astfel de exemple elocvente şi în lucrările noastre (În căutarea sensului pierdut, Ed. Eikon, 2008).

Bernie Siegal este chirurg oncolog din SUA. În afară de bisturiu, el a încercat să-i ajute pe pacienţii săi şi cu „sufletul”, învăţându-i să-şi controleze vindecarea uzând de tehnici simple de imaginare a acestui proces.

Siegal afirmă că circa 40% din bolnavi au reuşit să supravieţuiască bolii, unii chiar aflaţi într-un stadiu avansat al acesteia. A sesizat prin acest studiu că tonusul psihic este vital în acest proces de autovindecare. Voinţa, optimismul, generozitatea ca structură şi la cei mai mulţi, dar nu obligatoriu, credinţa, au avut un rol esenţial.

Un rol benefic în procesul de prevenire a recidivelor şi de vindecare s-a dovedit a avea şi păstrarea unei diete cu o alimentaţie selectată după criterii impuse mai degrabă empiric decât riguros ştiinţific. Dar nu se poate nega rolul decisiv al experienţei în faţa unei teorii fără suport.

Am citit în literatura din străinătate, şi uneori chiar şi de la noi, opinii care negau efectele terapeutice ale medicinei complementare sau alternative. Deoarece în practica mea profesională am putut verifica de-a lungul a mai mulţi ani rezultatele tratamentelor prin homeopatie şi acupunctură, pot depune o mărturie asupra realităţii efectelor.

Acesta este şi motivul pentru care am acceptat să prezint pentru cititori această carte. Cât priveşte efectul ceaiurilor din plante, nu cred că mai trebuie cineva convins. Cu toţii am apelat la un ceai, fie şi numai pentru a ne încălzi după expunere la frig. Este inutil să spun că foarte multe medicamente se extrag din plante şi că inclusiv multe animale recurg la ajutorul lor când se îmbolnăvesc, dovedind că natura este primul şi cel mai bun medic.

Este adevărat că, pentru a fi înţelese fundamentele ştiinţifice ale acestor terapii, dincolo de experienţa practică, este nevoie de informaţii şi din domeniul altor ştiinţe decât cea medicală, cum sunt informatica, fizica modernă, ultimele date venite din aria ştiinţelor neurocognitive etc.

Cred că sursa majorităţii conflictelor dintre oameni, chiar şi cei de ştiinţă, constă în absenţa informaţiilor necesare pentru înţelegerea partenerului de dialog.

Se poate spune că autorul reuşeşte să descrie un adevărat compendiu, un tablou sinoptic al tuturor elementelor care fac parte în clipa de faţă din universul medicinei alternative şi complementare. Nu este omisă niciuna din posibilităţile la care se poate recurge – de la tehnicile de psihoterapie la cele oferite de experienţa milenară a medicinei tradiţionale orientale sau la cele de sorginte foarte modernă, ca programarea neurolingvistică.

Efortul depus de dr. Teodor Vasile este unul meritoriu… Prof. dr. D. Constantin-Dulcan

CUPRINS:

Cuvant inainte
Scurta introducere

Capitolul 1. Abordarea holistica integrativa in terapie

1.Premisele mentinerii starii de sanatate
2.Boala ca situatie de impas existential
3.Considerente generale privind abordarea holistica integrativa
4.Curente pluridisciplinare in terapia afectiunilor somatice grave
5.Bazele psihologice ale insanatosirii depline si stabile
6.Abordarea holistica a actului terapeutic

Capitolul 2. Cancerul – diagnoza si terapie

1.Ce este cancerul? Diagnosticarea cancerului. Tipuri de cancer. Alegerea tratamentului. Tratamente curente specifice medicinei alopate. Abordari de ultima ora specifice. Teste clinice.

2.Atitudinea fata de cancer
3.Perspectiva holistica in abordarea pacientilor neoplazici
4.Aspecte deontologice specifice bolii neoplazice
5.Terapii clinico-psihologice impotriva durerii

Capitolul 3. Competente si metode specifice in medicina alternativa, complementara si integrativa. Conexiuni cu psihoterapia

1.Scurta introducere in medicina complementara si alternativa

2.Utilizarea terapiilor complementare si alternative

3.Norme de conduita si responsabilitate publica in medicina complementara si alternativa (MAC)

4.Terapii specifice MAC abordabile in tratamentul cancerului si ale afectiunilor degenerative grave. Acupunctura. Homeopatia. Ayurveda. Farmacologia chineza. Medicina herbala (Fitoterapia, Aromaterapia, Terapia florala Bach). Medicina holistica. Naturopatia. Dietoterapia. Terapii nutritioniste. Suplimente alimentare si nutrienti anticancer. Imunoterapia. Terapia neuroendocrina. Psihoterapia si consilierea psihologica. Programarea neuro-lingvistica. Hipnoza. Autocontrolul mintal. Meditatia. Relaxarea. Terapia prin arta. Meloterapia. Cromoterapia. Cristaloterapia. Artele martiale si terapia prin miscare. Reflexoterapia. Presopunctura. Tehnicile Kuatsu. Terapiile energetice (Hatha Yoga, Qi Gong, Tai Chi Chuan, Reiki, Tehnica radianta, Tehnici radiestezice, Tehnici shiatsu, Tehnici VasTe.

5.Abordari somatice si energetice – psihoterapie centrata pe organism si chakre

Capitolul 4. Particularitati ale abordarii psihoterapeutice in terapia cancerului

1.Stabilirea relatiei terapeutice
2.Abordarea psiho-somatica in cazul relatiei terapeutice
3.Stresul psihic in acceptia stiintifica
4.Rolul stresului in alterarea procesului de sanatate
5.Identificarea si abordarea propriilor nevoi aparute odata cu confirmarea diagnosticului
6.Infruntarea diagnosticului de cancer
7.Culegerea informatiilor despre optiunile de tratament existente
…………………….
…………………..
……………………

Capitolul 5. Program de interventie holistic-integrativ

1.Luarea deciziilor privind terapia si crearea unui plan dpdv. holistic-integrativ
2.Implementarea programului de interventie holistic-integrativ

Bibliografie

Limba: romana
Nr. pagini: 364
Dimensiuni:
An aparitie: 2011

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0240 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.