Cand pantofii ti se potrivesc
DESCRIERE
Cand pantofii ti se potrivesc este o carte ce va ocupa un loc special in biblioteca dumneavoastra deoarece va vorbeste despre cele mai pretioase invataturi taoiste intr-un mod foarte clar si proaspat.
Osho reuseste in aceasta cartea sa prezinte invataturile orientale intr-un mod accesibil mintii occidentale. Pe masura ce creste capacitatea noastra de a intelege conditionarile mintii noastre , creste si capacitatea noastra de a transcende mintea...
Cartea scoate in evidenta intelesul adinc al citorva celebre parabole taoiste insa daca doriti sa folositi la maxim cartea, inainte de a citi ce spune Osho, faceti-va un pic de timp si urmariti sa gasiti propria explicatie asupra parabolelor prezentate.
Osho reuseste si in aceasta carte sa prezinte invataturile orientale (in acest caz pe cele ale lui Chuang Tzu) intr-un mod accesibil mintii occidentale. Pe masura ce creste capacitatea noastra de a intelege conditionarile mintii nostre, creste si capacitatea nostra de a transcende mintea.
Iata si cateva fragmente din carte:
Chuang tsu este o înflorire dintre cele mai rare, mai rara si decât un Buddha sau un Iisus. Fiindca Buddha si Iisus pun accentul pe efort, iar Chuang tse pe usurinta. Multe se pot realiza cu efort, dar si mai multe cu usurinta.
Multe se pot face cu vointa, dar si mai multe abandonând vointa. Iar tot ceea ce obtii prin vointa va ramâne mereu o povara pentru tine; se va crea un conflict permanent, o tensiune interioara, lucrul obtinut putând fi pierdut în orice moment. Trebuie sa îl mentii continuu – iar mentinerea lui consuma energie, mentinerea lui va sfârsi prin a te irosi.
Doar acel lucru la care ajungi cu usurinta nu va fi nicicând o povara pentru tine si doar ceea ce nu e o povara poate fi vesnic.
Numai ceea ce nu e câtusi de putin împotriva firii poate ramâne cu tine pururea. Chuang tsu spune ca la real, la divin, la existential poti ajunge daca te pierzi cu totul în el. Chiar si efortul de a ajunge la el devine o piedica – si atunci nu te mai poti pierde.
Chiar si efortul pe care-l faci ca sa te pierzi constituie un obstacol. Cum ai putea face un efort ca sa te pierzi?
Toate eforturile se nasc din ego, iar prin efort, egoul e consolidat. Egoul reprezinta boala. De aceea trebuie sa renunti la orice efort, nu e nimic de facut; trebuie sa te pierzi cu totul în existential.
Trebuie sa devii din nou asemenea unui copil mic, abia nascut, care nu stie ce e bine, nu stie ce e rau, nu cunoaste niciun fel de distinctii. Odata ce au aparut distinctiile, odata ce stii ca asa e bine si invers e rau, te-ai îmbolnavit deja si esti departe de realitate.
Când îti e usor, atunci e bine. Începe bine si-ti va fi usor.
Si acesta este criteriul: daca, atunci când faci ceva, simti ca ti-e usor, atunci e bine. Daca îti e incomod în orice fel, atunci ceva nu e bine. Daca esti încordat înseamna ca viata ta nu curge cu usurinta.
Când nu poti sa dormi, nu poti sa te relaxezi, nu poti sa te detasezi înseamna ca viata ta nu e usoara – înseamna ca urmaresti lucruri dificile, imposibile. Schimba-ti stilul de viata, caci te afli pe un drum gresit.
Începe bine si-ti va fi mereu usor, începe bine si vei fi mereu odihnit – acesta este criteriul.
Priveste întotdeauna la ce se întâmpla în tine atunci când faci ceva: daca ai un sentiment de pace, de odihna, daca te simti bine în pielea ta, relaxat, atunci e bine. Acesta si numai acesta este criteriul.
Ce e bine pentru tine ar putea sa nu fie bine pentru altcineva, tine minte si asta. Fiindca s-ar putea ca ce e usor pentru tine sa nu fie usor pentru altcineva – pentru el altceva poate sa fie usor. Deci nu are cum sa existe o lege universala în aceasta privinta. Fiecare individ trebuie sa afle singur ce anume e usor pentru el.
Nu asculta la ce spune lumea, fiindca exista oameni care ar vrea sa-ti impuna legile lor. Acesti oameni sunt dusmani, sunt criminali.
Niciun om care a înteles viata n-ar vrea sa-ti impuna ceva. El nu va face decât sa te ajute sa traiesti cu usurinta, astfel încât tu sa poti afla singur ce ti se potriveste.
Retineti lucrul acesta: atunci când copilul e fericit, nu creati niciodata în mintea lui asocierea cu ceva rau, altminteri adânc în mintea lui se va înradacina ideea ca fericirea e un lucru rau.
Credeti ca va aflati aici datorita societatii; credeti ca va aflati aici datorita moralitatii si aiurelii care tine de ea; credeti ca va aflati aici datorita Bibliei, Coranului, Gitei. Nu! Natura exista în absenta oricaror legi.
Ea îsi are legile ei intrinsece, dar nu e vorba despre legi aprobate de oameni. Ele n-au nevoie de aprobarea voastra; exista dintotdeauna, iar viata le urmeaza mereu.
Daca nu intervii în niciun fel, vei ajunge la destinatie imediat; daca intervii în bunul mers al vietii, atunci dai de necaz. Asa ca atunci când te afli în suferinta, în necaz, sa stii ca te-ai opus legilor naturii. Pâna când nu încetezi sa te mai opui, nu e nimic de facut.
La asta se rezuma întreg mesajul lui Chuang Tzu: nu te opune naturii. Permite-i sa se desfasoare, urmeaz-o, încrede-te în ea. Din ea ai venit, ea îti e mama, ea e izvorul; iar într-o zi te vei întoarce la ea – ea e destinatia ultima. si-atunci de ce, între acestea doua – venirea si plecarea ta – sa i te opui, de ce sa lupti?
El însa era fericit si a ramas sincer fata de tao al sau, fata de natura sa interioara. si a zis: „Alta cale nu e posibila.
Daca suferiti, suferiti din cauza asteptarilor voastre, nu din cauza mea.” Esti aici ca sa te împlinesti pe tine însuti, ceilalti sunt aici ca sa se împlineasca pe ei însisi. Daca asteapta ceva de la tine, e problema lor; vor suferi, dar tu n-ai de ce sa devii fals pentru ei.
Fii sincer fata de natura ta interioara si ajuta-i pe ceilalti sa fie sinceri fata de natura lor. Asta numesc eu un om religios.
Un om religios e acela care e sincer fata de natura lui launtrica si îi ajuta pe ceilalti sa fie sinceri fata de propria lor natura. Te afli aici ca sa-ti împlinesti destinul, iar ceilalti sunt aici ca sa si-l împlineasca pe-al lor.
Nu astepta nimic din partea lor, altminteri îi vei determina sa faca lucruri de ochii lumii, îi vei transforma în mincinosi. Nu astepta nimic de la nimeni si nici nu împlini tu asteptarile pe care le au ceilalti fata de tine.
E anevoios, dar asta înseamna sannyas, la asta se refera el. Nu hrani asteptarile nimanui cu privire la tine.
Nu le da celorlalti câtusi de putin de înteles ca ai fi dispus sa le împlinesti asteptarile. Oricât de mult ai avea de suferit din aceasta cauza, fii gata sa suferi, dar nu le permite celorlalti sa aiba asteptari în ceea ce te priveste.
În caz contrar, lumea te va închide în ea si asa apare întemnitarea.
Limba:romana
An aparitie:2011
Dimensiuni:13x20
Top 10
-Cărți noi
-- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
- 118,79 leiPRP: 132,00 lei
Promoţii
-- 25,49 leiPRP: 29,99 lei
- 8,80 leiPRP: 10,00 lei
- 9,59 leiPRP: 10,90 lei
RECENZII