Cartea simturilor (Dan C. Mihailescu)
DESCRIERE
Cartea simturilor
Dan C. Mihailescu
„Potrivit cărui simţ vă rotiţi cu predilecţie făptura? Care dintre cele cinci (sau poate al şaselea?) vă defineşte mai apăsat şi mai autentic realitatea, aşteptările, opţiunile? Ordinea dumneavoastră lăuntrică pune tot văzul pe locul suprem, urmat de auz, miros, gust şi tactil, aşa cum ne-a obişnuit tradiţia? Cu ce simţ operează, pentru fiecare, aducerile-aminte? Acceptaţi un cutreier prin labirintul memoriei senzoriale, evocând cele mai intense, mai răvăşitoare, iniţiatice, înduioşătoare sau provocatoare senzaţii din copilărie, adolescenţă, maturitate? Ce pondere credeţi că au simţurile în manifestările profesionale ale vocaţiei dumneavoastră? Iată numai câteva întrebări menite să contureze perspectiva dintru care am gândit cartea de faţă.“ (Dan C. MIHĂILESCU)
Fragmente din carte:
…mirosul de frezii. Până la vreo douăzeci și ceva de ani n-am știut că există frezii pe lume. Poate că nici nu se cultivau la noi în ţară.
Până în ziua când am văzut, pus în vasul Moser de cristal albastru de pe bufetul din sufragerie, un buchet de frezii galbene pe care mama le primise la școală.
Trecând prin faţa bufetului, am întârziat o clipă deasupra florilor. Cred că atunci m-am „îmbătat“ pentru prima oară cu un miros. Am rămas acolo, minute în șir, cu nasul ascuns între tijele gracile care împingeau, fiecare, spre nările mele micul lor mănuchi de cupe catifelate, pline cu cel mai ameţitor parfum.
E neîndoielnic că prin fiecare simţ ne putem „droga“. Poate că există, pentru fiecare organ, un prag care, odată trecut, ne dă certitudinea că am pus piciorul pe tărâmul fericirii.
Sunt convins apoi că orice nouă modelare a unui simţ produce în noi o traumă senzorială...
……………
…răspunsul l-am primit când am tradus dialogul despre frumuseţe al lui Platon, Phaidros. Noi căzând, Dumnezeu ne-a pedepsit cu îngăduinţa și mila lui infinite. Ne-a lăsat porţi către înapoi.
Depindea numai de noi să știm să le deschidem. Nu ne-a ridicat punţile, nu ne-a trântit în veci porţile Paradisului în nas. Ne-a lăsat simţurile, raze de splendoare pe care să ne putem căţăra.
Când, în viaţa noastră sublunară, întâlnim strălucirea frumuseţii, amintirea lumii din care am căzut se trezește în noi. E o boare, o adiere, e o ameţeală, alteori e un rapt.
Simţurile, aceleași care ne pun în contact cu lumea trecătorului și a părelniciei, tot ele, când descoperim frumosul, ne transportă înapoi.
Ele ne aduc în minte, sub forma unor tresăriri fulgurante, spectacolul Fiinţei pure pe care n-am știut să-l contemplăm până la capăt.
Ele ne fac să auzim, din când în când, murmurul îndepărtat al ţinuturilor ei părăsite și uitate. Ele, simţurile care ne-au tras în jos și care ne-au învelit sufletul într-un trup de pământ, tot ele sunt cele care, acum, îl eliberează.
Frezia, impromptu-ul, prăjitura de la Ladurée, frunzele care mor frumos, privirea străpungătoare a îngerului lui Leonardo, petala de lemn a lui Yanaghida...
CUPRINS:
Dan C. Mihăilescu Prefaţă.
Scrisoarea-invitaţie: alchimia senzorială
I. Arcanele aducerii- aminte
Gabriel Liiceanu Frezii şi petrosin
Mihai Măniuţiu N- aş vrea să mă plâng
Dan C. Mihăilescu Dacă e adevărat că- n japoneză
a mirosi e totuna cu a asculta, atunci mă simt nipon!
Angelo Mitchievici Frimituri de madlenă cu ceai
Horia- Roman Patapievici Cele mai vechi amintiri
pe care le am sunt mirosurile
Tania Radu Simţurile din cap
Antoaneta Ralian Jocul de- a simţurile
Cătălin Ştefănescu Varenichi şi pampuşte
II. Senzorium fabulatoriu
Ana Barton Cine pe cine mângâie
Adriana Bittel Concordanţa timpurilor
Ana Blandiana Ieşirea
Mircea Cărtărescu Din Floreasca
Ioana Nicolaie A doua umbră
Radu Paraschivescu Un nas şi o gură
Ioana Pârvulescu Efectul T. Bună seara, I.!
III. Între „aroma lumii“ şi „simţirea minţii“
Constantin Coman Despre vederea lui Dumnezeu
sau Despre simţirea înţelegătoare
Horea Paştina Coala albă de hârtie
Monica Pillat Atingeri
Andrei Pleşu Ochiul inimii
Mihai Sârbulescu Portocale de aur
Victor Ieronim Stoichiţă O adiere
Lidia Bodea Epilog
Limba: romana
Nr.pagini: 300
Dimensiuni: 16X20
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 17,00 leiPRP: 20,00 lei
- 17,00 leiPRP: 20,00 lei
- 29,75 leiPRP: 35,00 lei
RECENZII