Cartea Spiritelor

thumb
Preț: 44,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 400

DESCRIERE

Cartea Spiritelor

Allan Kardec

 

 

Franta secolului XIX este scena pe care a aparut si s-a dezvoltat miscarea spiritista. In timpul unor reuniuni speciale, spiritele celor disparuti erau invocate si se exprimau prin intermediul persoanelor cu calitati de medium, explicand in termeni simpli fenomene dintre cele mai diverse. Ineditul acestor practici, impreuna cu speranta intr-o viata de dupa moarte pe care acestea o inspirau, au facut ca impactul spiritismului in epoca sa fie unul extrem de puternic. Multi savanti, scriitori si filozofi ai vremii (printre care fizicianul Crookes, scriitorul Victor Hugo sau astronomul Flammarion) s-au aplecat cu pasiune asupra chestiunii. Rapiditatea cu care s-a raspandit in Europa (inclusiv in Romania, unde cel mai de seama exemplu in acest sens este cel al lui B.P. Hasdeu) a avut darul de a crea controverse.

Cartea spiritelor este rezultatul muncii de sinteza asupra unor informatii despre fenomenele paranormale provenind din toate colturile Europei si Americii. Allan Kardec (pseudonimul lui Hippolyte Rivail, 1804-1869 - parintele spiritismuluii mondial) a organizat aceste informatii in capitole tematice, inserand ocazional propriile concluzii in legatura cu unele dintre temele abordate. Cartea este structurata sub forma unui chestionar in care spiritele invocate ofera raspunsuri la intrebari legate de subiecte ca viata dupa moarte, legile morale, natura divinului sau fericirea, autorul extragand anumite principii si realizand sinteza acestora.

Raspunsurile spiritelor pe care le gasim in lucrarea de fata constituie ele insele doctrina spiritismului, oferind adeptilor acestuia variante simplificate ale dogmelor bisericesti despre Dumnezeu si lume. Prin talmacirea lui Allan Kardec, spiritismul incearca sa-si revendice un rol si o forta mesianice.

Cartea lui Kardec ramane pana in ziua de astazi una dintre cele mai vandute carti din lume, reprezentand scrierea de capatai a spiritismului mondial si o incitanta incursiune in necunoscut.

----------------------------------------

CUPRINS

Cuvant inainte   5

CARTEA INTAI

Cauzele prime

Cap. I - Dumnezeu            11

Cap.  II - Elementele generale ale universului            16

Cap. III - Creatia 22

Cap. IV - Principiul vital            30

CARTEA A DOUA

Lumea Spiritista sau Spiritele

Cap. I - Spiritele            37

Cap. II - Incarnarea spiritelor            54

Cap. III - Reintoarcerea de la viata corporala la viata spirituala            61

Cap. IV - Pluralitatea existentelor            67

Cap. V - Consideratii despre pluralitatea existentelor            83

Cap. VI  - Viata spiritista            91

Cap. VII - Reintoarcerea la viata corporala            120

Cap. VIII - Emanciparea sufletului            139

Cap. IX - Interventia Spiritelor in lumea corporala            158

Cap. X - Ocupatiile si misiunea Spiritelor            185

Cap. XI - Cele trei regnuri            192

CARTEA A TREIA

Legile morale

Cap. I - Legea divina sau naturala            204

Cap. II - Legea adoratiei            212

Cap. III - Legea muncii            221

Cap. IV - Legea perpetuarii            224

Cap. V - Legea conservarii            228

Cap. VI - Legea distrugerii            235

Cap. VII - Legea societatii            244

Cap. VIII - Legea progresului            247

Cap. IX - Legea egalitatii            256

Cap. X - Legea libertatii            263

Cap. XI - Legea dreptatii, dragostei si caritatii 278

Cap. XII - Perfectiunea morala  284

CARTEA A PATRA

Sperante si consolari

Cap. I - Pedepse si bucurii pamantene            297

Cap. II - Pedepse si bucurii viitoare            311

CONCLUZIE            335

--------------------------------------------------------

Kardec se naste in 1804; adevaratul sau nume este Hippolyte-Léon-Denizard Rivail. Pe la douazeci si cinci de ani, Rivail, care facuse studii stralucite, devine propagatorul ideilor lui Pestalozzi - unul dintre creatorii pedagogiei moderne. In 1830, Rivail se instaleaza la Paris. El deschide aici un asezamant scolar unde instituie principiile profesiei sale. In 1832 se casatoreste cu o femeie cu zece ani mai in varsta, care va fi de o discretie si de o fidelitate cu totul exemplare.

Asociatul sau dand faliment, Rivail se vede constrans sa-si vanda asezamantul pedagogic. Incepe sa scrie tratate de popularizare, in special lucrari de contabilitate. Pe parcursul mai multor ani, desfasoara o activitate intensa, cuprinzand cursuri de gramatica, matematica, drept si medicina. In 1849, devine profesor de stiinte la un liceu parizian. Toata aceasta munca sfarseste prin a-i procura o anumita prosperitate ce-i permite sa se dedice noii sale pasiuni: magnetismul. Astfel, se  introduce putin cate putin in unele cercuri unde asista la anumite experiente cu mediumuri. Hyppolite-Leon-Denizard Rivail are cincizeci de ani si cuvantul spiritism inca nu exista. Prietenii sai: Carlotti, Victorien Sardou, René Taillandier, editorul Didier, si alti cativa, ii incredinteaza o misisune deosebit de delicata. Ei au adunat o imensa documentatie provenind din toate colturile Europei si Americii despre fenomenele paranormale. Acestui morman de hartie i-au mai adaugat aproximativ cincizeci de caiete in care sunt descrise cu minutiozitate experientele urmarite pe parcursul a cinci ani de zile. I-au cerut lui Rivail sa incerce sa organizeze toata aceasta harababura, sa extraga anumite principii, sa realizeze o sinteza. In timpul unei sedinte, un medium afirma ca Rivail a fost intr-o viata anterioara un druid numit Allan Kardec. Ii mai spune ca spiritele il vor ghida in viata actuala pentru a oferi umanitatii o noua doctrina salvatoare. Rivail este frapat de aceste declaratii.

Prin urmare, capata convingerea ca este ajutat, inspirat in cercetarile sale. O certitudine il stapaneste: Spiritele au o existenta reala, verificabila. Mii de probe s-au acumulat de-a lungul istoriei pentru a demonstra prezenta lor invizibila si cateodata interventiile lor. Aceasta este credinta ridicata la nivel de dogma pe care-si edifica intreaga filozofie. Si incepe sa redacteze cu febrilitate Cartea Spiritelor. Textul este semnat cu numele Allan Kardec. Cu acest nume fondatorul spiritismului va deveni curand celebru.

La 1 ianuarie 1858, Kardec infiinteaza un ziar, Revista Spiritista, care mai exista si astazi. Apoi, pana in 1868, publica succesiv Cartea mediumurilor, Evanghelia dupa spiritism, Geneza. Atins de surmenaj cardiac, Allan Kardec moare la 31 martie 1869. Inhumat in cimitirul Père-Lachaise, el ramane si astazi obiectul unui veritabil cult: mausoleul sau este plin de flori in orice anotimp.

Limba: romana

Nr.pagini: 400

Dimensiuni: 14X21

An aparitie: 2016

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0349 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.