Ceausescu si Enigmele din Muntii Buzaului
DESCRIERE
Ceausescu si Enigmele din Muntii Buzaului
Emil Strainu, Vlad-Ionut Musceleanu
ARGUMENT
In toamna anului 2012, Emil Strainu, care imi fusese student, m-a cautat de mai multe ori, telefonic, dorind sa ma consulte intr-o problema ce privea realizarea unei carti, al carei cuprins avea o latura notabila de natura istorica.
Inca din facultate il stiam ca este foarte atras de istoria si geografia militara universala, dar mai ales de cea a poporului roman. Citisem cartile pe care le scrisese pana atunci, pe care de altfel le apreciam pozitiv si, mai in gluma mai in serios, il tachinam considerandu-l o personalitate rezultata dintr-un stra!niu melanj ce avea ca ilustri precursori pe Nicolae Densusianu si pe Victor Kernbach, fiind un autentic Indiana Jones autohton, mereu in cautare de mistere si enigme pe care uneori, intam!plator sau nu chiar, le descifra.
Sunt la curent cu lucrarile sale deosebit de interesante rea!lizate impreuna cu Vlad-Ionut Musceleanu - un excelent cer!cetator de teren - si ing. Dan Corneliu Braneanu, un pasionat cercetator al paleoistoriei romanesti.
Din motive de sanatate, l-am putut intalni dupa aproxima!tiv doua luni la o sedinta a Sectiei Militare a Academiei Oa!menilor de Stiinta, unde mi-a prezentat o forma a planului lucrarii de fata.
Am agreat ideea unei asemenea lucrari, mai ales ca falsa existenta a Tarii Luanei se dezvoltase intr-o pseudoenigma istoriografica ce atenta pe toate planurile la adevarul istoric al
zonei respective, cat si la faptele si intamplarile petrecute pe acele locuri in decursul secolelor.
Am apreciat la cei doi autori perseverenta cu care au apro!fundat studiul de teren al acestei pseudoenigme, cercetarea do!cumentara multilaterala, amanuntita, laborioasa si legatura realizata prin contact direct cu toti cei implicati in nasterea si perpetuarea falsei teorii descrise de dosarul Bozioru - Tara Luanei.
Le-am sugerat, dupa ce am vazut a doua forma a lucrarii, sa o segmenteze in mai multe volume, deoarece materialul cuprindea peste o mie de pagini ce reprezentau esenta acestei cercetari istoriografice de teren.
Am fost de parere, avand in vedere multitudinea de per!soane implicate in actiunea cartii si mai ales faptul ca unele din intamplarile si faptele reflectate in lucrare sunt supuse su!biectivitatii celor care le-au creat sau transmis pana a fi incluse in volum, ca lucrarea sa aiba forma unui pamflet stiintific pen!tru a evita interpretari arbitrare sau exhaustive.
Am scris aceste randuri ca introducere pentru volumul intai al lucrarii, indemnandu-i pe autori sa cerceteze in con!tinuare subiectul prin metode stiintifice si sa elimine astfel de false legende mitico-urbane din istoriografia romaneasca.
Cei doi autori au dat dovada de spirit critic, obiectivitate si patriotism in apararea adevaratelor comori ale paleoistoriei romanesti, neuitand niciun moment ca totusi meleagurile pe care strabunii nostri ni le-au lasat mostenire pastreaza inca multe si nedescifrate enigme si mistere ce isi asteapta cu ne!rabdare de secole descoperitorii.
Aceasta carte nu este scrisa impotriva unor persoane, ci impotriva imposturii si a schilodirii adevarului stiintific si istoric.
In ansamblu, lucrarea are un caracter omogen, cursiv si stiintific, critic si obiectiv, relevand adevaruri care au fost de!formate si distorsionate, din necunoastere sau cu buna-stiinta, de interese straine cercetarii stiintifice romanesti.
Consider lucrarea un pamflet stiintific reusit!
Gen. Bg. (rez.) prof. univ. dr. Nicolae Ciobanu
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 58,50 leiPRP: 65,00 lei
- 35,00 leiPRP: 39,00 lei
- 39,90 leiPRP: 45,00 lei
RECENZII