Crescandu-l pe Cain. Sa ocrotim viata emotionala a baietilor
DESCRIERE
ce-i face, în multe situaţii, pe băieţii noştri atât de agresivi, lipsiţi de consideraţie, brutali şi manipulatori în relaţiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri şi senzaţii tari, teribilişti şi orbi la conflictul creat în jurul lor?
Sunt aceşti copii alţii decât cei pe care i-am iubit şi alintat în pruncia lor?
Ce se întâmplă cu fiul ajuns la pubertate?
Este la mijloc altceva decât testosteronul?
În goana lor către "Marele Imposibil" - idealul masculin al "bărbatului adevărat" - copiii noştri pierd pe drum ceva de nepreţuit: capacitatea de a se accepta pe ei înşişi.
Plini de pasiune pentru munca lor şi de empatie, din postura de terapeuţi specialişti în psihologia băieţilor, cei doi autori ne oferă în Crescându-l pe Cain un tablou plin de înţelegere şi compasiune al băieţilor în societatea modernă. Această carte ca o scrisoare deschisă atinge cu delicateţe fondul problemei. (Gabriela Deniz)
Dacă iubeşti un băiat, ai fost un băiat sau îţi pasă de băieţi şi de felul în care aceştia vor deveni bărbaţi, citeşte această carte. Kindlon şi Thompson echilibrează în mod perfect ştiinţa exactă cu istorioare cu tâlc şi introspecţii captivante şi utile reuşind să scrie o carte superbă. (Edward M. Hallowell)
Cartea scrisă de Dan Kindlon şi Michael Thompson este, de departe, cea mai bună lucrare pe care am citit-o în materie de cărţi adresate părinţilor de băieţi.
Crescându-l pe Cain oferă dovezi copleşitoare cu privire la modul în care gestionăm în mod eronat nevoile emoţionale ale băieţilor şi în acelaşi timp oferă sfaturi care trebuie luate ad litteram de oricine se află în postura de a influenţa dezvoltarea unui copil. (Colorado Springs Independent)
Fragment din carte
...dar comportamentul uman sfidează răspunsurile simple, indiferent că vorbim de agresivitate sau de tandreţe şi e clar că orice comportament este influenţat de o multitudine de factori, de la biologie la comunitate.
Dezbaterea pe tema relaţiei "natură sau cultură" evită complexitatea acestor chestiuni, în loc să o transforme într-o întrecere între cele două, gândirea actuală din ştiinţele neurologice subliniază legătura inextricabilă dintre biologie şi experienţă şi, în prezent, toată lumea admite că factorii de mediu pot afecta structura creierului nostru4.
Un exemplu extrem este cel al victimei unei traume, al cărei organism eliberează hormoni de stres pe o perioadă foarte lungă, ceea ce îi provoacă leziuni fizice unei părţi a creierului, care, la rândul lui, îi va afecta comportamentul.
Pe de altă parte, funcţionarea creierului poate fi optimizată prin diverse experienţe de învăţare, precum situarea subiectului într-un mediu bogat în expunerea la litere şi sunete. Aceste experienţe îi vor modela creierul - pot fi creaţi chiar şi neuroni noi - şi un copil va avea o capacitate de a citi mai mare decât cea cu care "s-a născut".
Concluzia este următoarea: ereditatea nu înseamnă destin.
Există, totuşi, două diferenţe de ordin biologic între băieţi şi fete, identificate ca având un impact asupra dezvoltării şi comportamentului lor5.
Prima, despre care vom discuta mai pe larg în capitolul al doilea, este aceea că abilităţile verbale ale fetelor se maturizează, în medie, mai repede decât ale băieţilor: ele vorbesc mai devreme şi mai cursiv.
Băieţii tind să le ajungă din urmă mai târziu, dar în clasele primare, mai ales, superioritatea feminină în acest domeniu este vizibilă atât părinţilor, cât şi cadrelor didactice şi cercetătorilor.
A doua diferenţă e că băieţii tind să fie mai activi din punct de vedere fizic decât fetele, mişcându-se mai repede şi rămânând în mişcare mai mult timp. Aşa cum vom vedea, această înclinaţie spre activitate fizică şi consecinţele ei modelează fiecare experienţă a unui băiat, precum şi modul în care ceilalţi îl percep.
în afară de acestea, nu există prea multe diferenţe de dezvoltare între cele două sexe care să aibă o origine biologică clară. Până şi presupusa superioritate a băieţilor în privinţa capacităţilor matematice nu poate fi pusă pe seama biologiei băieţilor.
Multe studii din domeniul diferenţei între sexe arată că, în ceea ce priveşte performanţa matematică, fetele au tendinţa de a se descurca un pic mai bine.
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 51,00 leiPRP: 54,00 lei
- 32,30 leiPRP: 38,00 lei
- 21,25 leiPRP: 25,00 lei
RECENZII