Cresterea ciupercilor. O afacere cu investitie aproape zero si profit din primul an
DESCRIERE
In cultura ciupercilor nu se foloseşte teren agricol ci spaţii dezafectate, adică spaţii cărora nu li s-a dat altă întrebuinţare, iar pentru substratul nutritiv au fost luate în considerare materiale refolosibile, ieftine.
Randamentul exprimat în kilograme de ciuperci recoltate de pe un metru pătrat, este, în funcţie de sistemul de cultură şi de condiţiile de microclimat asigurate, între 15 şi 30 de kilograme.
Pe lângă valoarea alimentara, ciupercile constituie şi o cultură rentabilă, care asigură o producţie ridicată.
Alt avantaj al cultivării ciupercilor este acela că ocupă spaţii reduse raportate la cantitatea de producţie, deoarece, având talie mică, în anumite perioade de dezvoltare nu au nevoie de lumină sau nu sunt influenţate de lipsa acesteia.
In acest scop, se pot realiza culturi pe 3-6 nivele, pe acelaşi metru pătrat de suprafaţă, făcându-se astfel economie de spaţiu.
Rentabilitatea culturii ciupercilor este dată şi de faptul că de la majoritatea se consumă toate părţile componente. Astfel, procentul de utilizare reprezintă 99-100%.
Un ciclu de cultură la ciuperci durează, în funcţie de specie, între 100-120 de zile, de la însâmânţare până la ultimul recoltat. Acesta face ca investiţia să fie amortizată într-un timp scurt, având în vedere numărul ciclurilor de cultură care se pot realiza pe an, de pe aceeaşi suprafaţă.
Un avantaj îl constituie faptul că prin cultivarea ciupercilor în spaţii închise şi prin folosirea miceliului unor specii comestibile cunoscute se evită orice suspiciune de intoxicare.
Spre exemplu: în cazul unui tunel de 200 de metri pătraţi (în care sunt 2 rânduri de rastele cu câte 3 rafturi fiecare), la 1 ciclu de producţie, cu o investiţie minimă de 18 mii de lei pe an, se poate obţine un profit de aproximativ 45 mii de lei pe an la o cantitate de aproximativ 7 tone.
Unul dintre avantajele principale pe care le au crescătorii de ciuperci constă în faptul că amortizarea investiţiei se face într-un timp foarte scurt - aproximativ doi ani în cazul culturilor de dimensiuni mici şi cinci-şase ani în situaţia în care producătorul deţine suprafeţe de peste 2 mii de metri pătraţi.
Pentru a înfiinţa o cultură de ciuperci este nevoie de un spaţiu bine izolat de mediul exterior, igienizat şi dotat cu instalaţie de apă potabilă, ventilaţie, instalaţie electrică de încălzire şi răcire a aerului.
O ciupercărie este rentabilă dacă se întinde pe o suprafaţă de minimum 100 metri pătraţi. Pe acest spaţiu se pot amenaja terase, astfel încât dimensiunea economică a exploataţiei să fie de cel puţin două unităţi (2 UDE), spre a putea fi eligibilă pentru finanţare europeană.
Mai multe secrete despre cultivarea ciupercilor cu bani puţini şi transformarea activităţii într-o afacere profitabilă şi de proporţii descoperi din ghidul de faţă...Tei Horatiu
Limba: romana
Nr.pagini: 104
Dimensiuni:
An aparitie: 2013
Top 10
-Cărți noi
-- 85,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 31,00 leiPRP: 33,00 lei
Promoţii
-- 140,00 leiPRP: 149,00 lei
- 7,92 leiPRP: 9,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
RECENZII