Cucerirea sociala a Pamantului
DESCRIERE
De unde venim?
Ce suntem?
Incotro ne indreptam?
Aceste intrebari celebre, inscrise de Paul Gauguin in giganticul sau tablou tahitian din 1897, ne introduc in materia volumului Cucerirea sociala a pamantului.
Alegerea lor da seama de ambitiile lui Edward O. Wilson, care a concentrat in aceasta lucrare exceptionala rezultatele a 60 de ani de cercetare a evolutiei fiintelor umane si a insectelor sociale. - Financial Times
………………………
„Cucerirea sociala a pamantului, o lucrare uriasa, profunda, palpitanta, ne infatiseaza o viziune cu totul noua, desi rezervata in privinta viitorului, a evolutiei speciei umane, a naturii umane si a societatii omenesti. Numai Edward O. Wilson putea sa alcatuiasca aceasta stralucita sinteza de biologie si stiinte umaniste pentru a lumina necunoscutele originilor limbajului, religiei, artei si culturii.“ - Oliver Sacks
„Curiozitatea plina de pasiune – semnul distinctiv al unei cariere remarcabile - l-a condus pe Edward O. Wilson la un sir de reflectii obligatorii asupra conditiei umane. In miezul cartii sale clocoteste tensiunea nerezolvata si de nerezolvat a speciei noastre, aceea dintre egoism si altruism. Wilson face o analiza fara cusur a fortei, deopotriva creatoare si distructiva, a mostenirii noastre biologice si avanseaza cu indrazneala o cuprinzatoare teorie a originilor culturii umane. O carte minunata pentru toti cei interesati de domeniul aflat la intersectia stiintei cu umanioarele.“ - Stephen Greenblatt
Fragment din carte
…povestile despre creatie le ofereau membrilor fiecarui trib o explicatie a existentei lor. Ii faceau sa se simta iubiti si protejati mai mult decat toate celelalte triburi.
In schimb, zeii lor le cereau credinta si supunere absolute. Si pe buna dreptate. Mitul creatiei era legatura esentiala care tinea tribul laolalta.
Le furniza crediciosilor sai o identitate unica, le pretindea fideliate, inatrea ordina, garanta legea, imbarbata vitejia si sacrificiu si daruia un sens ciclurilor vietii si ale mortii.
Nici un trib nu ar fi putut sa supravietuiasca multa vreme fara sensul existentei sale, definit de o poveste a creatiei.
Alternativa era vlaguirea, disolutia si moartea. Prin urmare, in istoria timpurie a fiecarui trib, mitul trebuia sa fie daltuit in piatra.
Mitul creatiei este un instrument darvinist de supravietuire. Conflictul tribal, in care credinciosii dinauntru erau asmutiti impotriva necredinciosilor din afara, a fost o principala forta motrice care a modelat natura umana biologica.
Adevarul ficarui mit traia in inima, nu in mintea rationala. Prin sine insasi, creatia de mituri nu ar fi putut sa descopere nicicand originea si sensul umanitatii.
In ordina inversa este posibila. Descoperirea originii si sensului umanitatii ar putea sa explice originea si sensul miturilor si, pornind de aici, miezul religie organizate.
Pot fi reconciliate aceste doua viziuni despre lume?
Simplu si cinstit vorbind, raspunsul este nu. Ele nu pot fi reconciliate. Opozitia lor defineste diferenta intre stiinta si religie, dintre increderea in empirism si credinta in supranatural...
-----------------------------------
DIN CUPRINS:
Prolog
I. DE CE EXISTA VIATA SOCIALA AVANSATA
1. Conditia umana
II. DE UNDE VENIM
2. Cele doua cai ale cuceririi
3. Intrarea in labirint
4. Aparitia
5. Prin labirintul evolutiv
6. Fortele creatoare
7. Tribalismul este o trasatura umana fundamentala
8. Razboiul ca blestem ereditar al umanitatii
9. Evadarea
10. Explozia creatoare
11. Sprintul spre civilizatie
III. CUM AU CUCERIT INSECTELE SOCIALE LUMEA NEVERTEBRATELOR
12. Inventia eusocialitatii
13. Inventii care au asigurat progresul insectelor sociale
IV. FORTELE EVOLUTIEI SOCIALE
14. Dilema stiintifica a raritatii
15. Altruismul insectelor si explicatia eusocialitatii
Limba: romana
Nr.pagini: 392
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 65,00 lei
- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
Promoţii
-- 42,75 leiPRP: 45,00 lei
- 71,10 leiPRP: 79,00 lei
- 44,20 leiPRP: 52,00 lei
RECENZII