Cum sa meditam. Ghid practic pentru atingerea echilibrului interior

Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 335
Format: 13x20

DESCRIERE

Cum sa meditam. Ghid practic pentru atingerea echilibrului interior

Kathleen McDonald
 ... scrisă intr-un limbaj accesibil, simplu, cu un caracter eminamente practic, Cum să medităm - tradusă în numeroase limbi - este un intinerar printre metodele meditative budiste ale tradiţiei Mahayana, pe care îl parcurgem însoţiţi de o practicantă occidentală respectată.

    Utilizând acest ghid, vom putea începe practica meditativă în cel mai important moment: ACUM.
 
Fragmente:
 

MODALITĂŢI DE A GESTIONA FURIA

 

    1. Contemplaţi defectele sau dezavantajele furiei, astfel încât să vă convingeţi că este mai degrabă dăunătoare decât utilă şi, ca atare, nu este ceva în care vreţi să vă complăceţi, în primul rând, uitaţi-vă la efectele imediate ale furiei asupra minţii şi a corpului vostru. Cum este să fiţi furioşi? Este mintea voastră liniştită şi fericită sau tulburată şi nefericită? Sunteţi capabili să gândiţi clar şi să luaţi decizii inteligente sau gândirea voastră devine confuză şi iraţională?
    Şi cum vă afectează corpul? Vă simţiţi calmi şi relaxaţi sau agitaţi şi tensionaţi? Studiile ştiinţifice au arătat că furia este o cauză importantă a unor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă şi cancerul, dar şi a morţii premature.
    Cum îi afectează furia voastră pe cei din jur? Dacă vă exprimaţi furia verbal şi prin acţiuni, care este rezultatul? Vă poate face să răniţi oamenii pe care îi iubiţi şi să deterioraţi relaţii pe care le preţuiţi. Dar chiar şi furia direcţionată împotriva „duşmanilor" voştri - cei despre care credeţi că merită să fie răniţi - se poate întoarce mai târziu împotriva voastră. Aşadar, este aceasta cea mai înţeleaptă cale de a le gestiona?
    Există însă efecte mult mai subtile, mai puţin evidente ale ftiriei manifestate asupra psihicului nostru. în termenii karmei, faptul de a ne înfuria lasă amprente asupra minţii noastre care ne vor aduce experienţe dureroase în viitor - mai multă suferinţă. Şi distruge o mare parte din karma bună pe care am muncit atât de greu să o acumulăm. Este un obstacol major pentru cultivarea calităţilor pozitive, precum iubirea, compasiunea şi înţelepciunea, şi pentru a face progrese pe calea spirituală...
    Recunoaşteţi rezultatele dăunătoare ale furiei, hotărâţi ca mintea voastră să nu se mai lase cuprinsă de ea şi, în schimb, învăţaţi modalităţi de a o disipa.

 

    2. Aduceţi-vă aminte de karma, de cauză şi efect. Dacă cineva vă răneşte în vreun fel - fiind abuziv sau neprietenos, înşelându-vă sau furând de la voi sau distrugându-vă bunurile - şi pare că nu aţi făcut nimic pentru a merita aşa ceva, mai verificaţi o dată.
    Conform budismului, orice nenoroc ne apare în cale este rezultatul acţiunilor dăunătoare create în trecut - în această viaţă sau în altele. Culegem ce-am semănat. Când ne putem vedea problemele în această lumină, vom fi mai dispuşi să le acceptăm şi ne vom asuma responsabilitatea lor, fără să dăm vina pe alţii. De asemenea, dacă înţelegem că înfuriindu-ne şi răzbunându-ne ne vom crea şi mai multe probleme pe viitor, vom decide să fim mai răbdători şi mai atenţi cu privire la karma pe care o creăm...

 

............

 

PRACTICA Motivaţia. Staţi aşezaţi confortabil în locul de meditaţie şi generaţi o motivaţie pozitivă puternică pentru a efectua această practică a căldurii interioare. Hotărâţi-vă să vă menţineţi mintea relaxată, concentrată şi liberă de orice aşteptări pe toată durata şedinţei.


începeţi prin vizualizarea canalului central ca un tub transparent, gol, de grosimea unui deget. El merge direct în jos prin centrul corpului, chiar în faţa coloanei vertebrale, din creştet până la baza coloanei.


    In continuare, vizualizaţi canalele laterale drept şi stâng, ceva mai subţiri decât cel central. Ele pornesc de la nările dreaptă şi stângă, merg în sus spre vârful capului şi apoi se întorc pentru a se îndrepta în jos de fiecare parte a canalului central. Se curbează spre interior şi se unesc cu canalul central într-un punct aflat la aproximativ patru degete sub nivelul ombilicului.


    Luaţi-vă cât timp doriţi pentru a construi această vizualizare. De îndată ce este stabilă, imaginaţi-vă un tăciune încins, roşu ca focul, de dimensiunea unei mici seminţe, în interiorul canalului central la nivelul ombilicului. Pentru a întări această vizualizare, imaginaţi-vă că vă întindeţi spre foc, de unde scoateţi un mic tăciune aprins pe care îl plasaţi în canalul vostru central. Odată pus acolo, îi simţiţi realmente căldura intensă.


    Acum, pentru a creşte căldura, contractaţi uşor muşchii planşeului pelvian, concentrându-vă la muşchii interni mai degrabă decât la cei externi, şi aduceţi astfel energia aerului de la cea mai de jos chakra în sus, până la tăciune...

 

 

CUPRINS:

 

Cuvânt-înainte... 5

 

    Partea I
    Mintea şi meditaţia
 ... 9
1 De ce să medităm?... 11
2 Ce este meditaţia?... 15

 

    Partea a II-a
    Stabilirea unei practici de meditaţie
 ... 25
1 Sfat pentru începători... 27
2 Şedinţa de meditaţie... 33
3 Postura    ... 37
4 Probleme comune... 41

 

    Partea a III-a
    Meditaţiile asupra minţii
 ... 51
1 Meditaţia asupra respiraţiei... 53
2 Meditaţia asupra clarităţii minţii... 59
3 Meditaţia asupra continuităţii minţii... 63

 

    Partea a IV-a
    Meditaţiile analitice
 ... 69
Despre meditaţia analitică... 71
1 Meditaţia asupra vacuităţii... 73
2 Aprecierea vieţii noastre umane... 79
3 Meditaţia asupra efemerităţii... 87
4 Meditaţia asupra morţii... 91
5 Meditaţia asupra karmei... 105
6 Purificarea karmei negative... 117
7 Meditaţia asupra suferinţei... 127
8 Meditaţia pentru atingerea stăpânirii de sine... 139
9 Meditaţia asupra iubirii... 147
10 Meditaţia asupra compasiunii şi meditaţia Tonglen (a dărui şi a primi)... 153
11 Gestionarea energiei negative... 161

 

    Partea a V-a
    Meditaţiile de vizualizare 
... 185
Despre vizualizare... 187
1 Meditaţia corpului de lumină... 191
2 Meditaţia simplei purificări... 193
3 Meditaţia despre Tara, Buddha al acţiunii iluminate... 197
4 Meditaţia cu Avalokiteshvara, Buddha al compasiunii... 203
5 Meditaţia asupra căldurii interioare... 211

 

    Partea a VI-a
    Rugăciuni şi alte practici devoţionale
 ... 217
Despre devoţiune... 219
1 Rugăciuni... 223
2 Explicarea rugăciunilor... 229
3 O meditaţie scurtă despre calea treptată către iluminare... 239
4 Meditaţia asupra lui Buddha... 243
5 Meditaţia asupra lui Buddha al Medicinei... 253
6 Meditaţia asupra celor opt versuri ale transformării minţii... 259
7 Rugăciune către Tara... 273
8 Purificarea lui Vajrasattva... 283
9 Cele opt precepte Mahayana... 293
10 Mătăniile pentru cei Treizeci şi cinci de Buddha... 307

 

Glosar... 317
Alte lecturi sugerate... 327
The Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition... 331
Despre autoare...     333

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0321 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.