Curierul Judiciar, Nr. 3/2014

thumbthumb
Preț: 38,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 60

DESCRIERE

Ca în fiecare an, din 2002 până astăzi, punem la dispoziţia practicienilor cea mai performantă revistă de actualitate juridică, realizată după modelul revistelor de specialitate din străinătate.

Numărul din luna martie al Revistei Curierul Judiciar vă propune subiecte de maximă importanţă juridică.

Editorialul din acest număr este semnat de dl. av. Lucian Bernd Săuleanu care ne aduce în prim plan problema interdicţiei avocaţilor de a angaja absolvenţi ai facultăţilor de drept ca personal auxiliar. Astfel, în opinia autorului „se pune întrebarea dacă şi în ce fel se armonizează interdicţia prevăzută de art. 186 din Statut cu prevederea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, dar şi cu art. 15 alin. (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. De asemenea, nu trebuie omisă nici prevederea art. 41 alin. (1) din Constituţia României: „(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă”.

Rubrica Dialoguri propune un interviu cu dl. procuror Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al CSM, care face o evaluare a aspectelor legate de rolul Consiliul Superior al Magistraturii în calitatea sa constituţională de garant al independenţei sistemului judiciar, precum şi modalitatea în care s-a implicat Consiliul pentru limitarea posibilelor disfuncţionalităţi în aplicarea noilor Coduri intrate în vigoare în februarie 2014: noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală.

În acest număr vă propune şi două documente importante pentru profesia de avocat şi pentru cea de judecător. Primul document, Hotărârea nr. 961 din 27 martie 2014 a Consiliului UNBR, conform căreia tematica disciplinelor „Drept penal” şi „Drept procesual penal” pentru examenul de primire în profesia de avocat şi admitere în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor – I.N.P.P.A. şi de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice va avea în vedere Noul Cod penal (Legea nr. 286/2009) şi Noul Cod de procedură penală (Legea nr. 135/2010) şi legile de punere în aplicare ale acestora.

Al doilea document, Avizul nr. (2013)16 al Grupului de lucru al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi în vederea asigurării calităţii şi eficienţei justiţiei.

În cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din perioada februarie-martie 2014, inclusiv deciziile de neconstituţionalitate admise şi recursurile în interesul legii admise şi publicate în Monitorul Oficial al României.

Rubricile de Actualitate europeană şi internaţională corespunzătoare lunilor februarie 2014, realizate de d-na Daniela Ivan, respectiv de dl. Bogdan Aurescu, aduc în prim plan principalele activităţi atât la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, dar şi evenimentele de interes internaţional.

Dreptul afacerilor

Rubrica cuprinde articolul Compensaţia balanţa unei creanţe, semnat de dl. av. Daniel Cătălin Velicu. În opinia autorului „compensaţia este şi rămâne o instituţie juridică de bază în materia obligaţiilor prin respectarea raporturilor juridice încheiate din cadrul unei comunităţi. Totodată, reprezintă o aplicaţie a principiului ocrotirii drepturilor subiective civile prin faptul că oferă creditorului o alternativă viabilă în cazul în care preţul este neachitat de către debitor, evitându-se astfel şi un blocaj economic pe fondul unui nivel cash-flow scăzut pentru majoritatea societăţilor. Reprezentând o alternativă la plată, indiferent de sistemul socio-politic şi natura obligaţiilor compensabile, prin intermediul compensaţiei este respectat patrimoniul persoanei”.

Drept privat

Rubrica cuprinde două articole. Primul, intitulat Consideraţii în legătură cu interpretarea unor dispoziţii din O.U.G. nr. 11/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, este semnat de dl. prof.dr. Alexandru Athanasiu şi d-na drd. Ana-Maria Vlăsceanu şi pune accent pe practica administrativă în care s-a promovat punctul de vedere potrivit căruia „beneficiarii indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt obligaţi să restituie sumele primite cu acest titlu pe motiv că în perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului au realizat venituri supuse impozitului pe venit, rezultate ca urmare a desfăşurării unei activităţi profesionale anterior acordării concediului pentru creşterea copilului”, autorii concluzionând că „se impune formularea unor observaţii care să conducă la o interpretare şi aplicare corectă a prevederilor legale în materie”.

Cel de-al doilea articol, intitulat Mecanismele răspunderii delictuale în negocierile precontractuale este semnat de d-na av. Monia Hanţig şi priveşte antrenarea răspunderii civile delictuale a persoanei responsabile pentru încălcarea rigorilor bunei-credinţe în cadrul negocierilor precontractuale. „Mecanismele răspunderii delictuale în domeniul negocierilor precontractuale implică cu precădere stabilirea şi acordarea de daune-interese compensatorii persoanei prejudiciate de comportamentul abuziv al celuilalt partener de negociere. Totuşi, în funcţie de detaliile concrete ale fiecărei situaţii în parte, pot deveni incidente şi alte măsuri reparatorii în sens larg (...)”.

Drept public

Rubrica cuprinde de asemenea două articole. Primul articol intitulat Termene în tandem în contenciosul administrativ – între coabitare şi divorţ este semnat de dl. conf.dr. Ovidiu Podaru. Subiectul prezintă interes pentru că analizează acele „termene reglementate fie de texte diferite ale Legii nr. 554/2004 (art. 11 şi art. 19), fie de reglementări diferite (Legea contenciosului administrativ şi Noul Cod civil)”, termene între care „nu pare a fi loc de coabitare: fie se aplică unul, fie celălalt”. Prin studiul său, autorul îşi propune analiza acestei convieţuiri aparent zbuciumate: dacă până în prezent doctrina s-a „străduit” doar să remarce inutilitatea reglementărilor legale care, în loc să instituie un singur termen, s-a complicat inutil cu două, din care unul nu face decât să creeze dificultăţi teoreticienilor şi practicienilor.

În cel de-al doilea articol intitulat Consideraţii referitoare la Decizia nr. 55/2014 a Curţii Constituţionale a României şi la statutul juridic al unor înalţi funcţionari publici autoarea – d-na dr. Irina Alexe – analizează necesitatea creării unor mecanisme şi instituirea unor garanţii legale care să permită dezvoltarea unui serviciu public de calitate. Analizând punctul de vedere al Curţii Constituţionale exprimat în Decizia nr. 55/2014, autoarea se raliază „opiniei concurente, semnate de doi dintre judecătorii Curţii Constituţionale, în care se argumentează, prin invocarea dispoziţiilor Legii nr. 47/1992 şi jurisprudenţei anterioare a Curţii Constituţionale, faptul că aceasta, admiţând obiecţia de neconstituţionalitate, ar fi trebuit să îşi exercite controlul de constituţionalitate şi în afara limitelor sesizării, prin raportare la alte dispoziţii constituţionale. Autorii opiniei au avut în vedere dispoziţiile art. 115 alin. (4) din Constituţie şi au semnalat faptul că motivele care au stat la baza adoptarii ordonanţei de urgenţă sunt unele de oportunitate, care, în mod evident, nu pot fi invocate pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă şi au constatat că nimic nu împiedica Guvernul să iniţieze un proiect de lege care să urmeze procedura de adoptare prevăzută la art. 75-76 din Constituţie”.

Drept penal

Rubrica Drept penal cuprinde articolul Anularea renunţării şi amânării aplicării pedepsei. Incongruenţe în aplicarea practică, semnat de dl. lect.dr. Daniel Niţu. Autorul surprinde în primul rând faptul că „modalităţi clasice pentru dreptul nostru, ca executarea pedepsei într-o închisoare militară sau executarea pedepsei la locul de muncă, nu mai sunt reglementate”. De asemenea, un alt aspect comentat de către autor este şi faptul că „au fost introduse noi instituţii precum renunţarea la pedeapsă şi amânarea aplicării pedepsei, respectiv a fost regândită instituţia suspendării executării pedepsei sub supraveghere”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – ianuarie 2014.

Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic şi un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Limba: romana
Nr. pagini: 60
Dimensiuni:
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0550 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.