Curierul Judiciar, Nr. 4/2014
DESCRIERE
Ca în fiecare an, din 2002 până astăzi, punem la dispoziţia practicienilor cea mai performantă revistă de actualitate juridică, realizată după modelul revistelor de specialitate din străinătate.
Numărul din luna aprilie al Revistei Curierul Judiciar vă propune subiecte de maximă importanţă juridică.
Editorialul din acest număr este semnat de dl. conf.dr. Marian Petcu, care precizează care sunt „modalităţile în care pot fi realizate cercetări în domeniul judiciar valorificând metodologia din zona ştiinţelor comunicării”. Astfel, sunt identificate 8 metode de analiză: analiza cantitativă, analiza calitativă, analiza documentelor sociale, analiza secundară, analiza de conţinut, analiza tranzacţională, analiza dramaturgică şi analiza procesului de autoreglementare.
Rubrica Dialoguri aduce în prim plan adevărul despre Casa de Asigurari a Avocaţilor, văzut prin prisma avocatului Nicu Tiberius, preşedintele CAA. Este prezentat punctul de vedere al Consiliului de Administraţie al CAA referitor la discuţiile care s-au purtat în Congres.
În acest număr de revistă veţi putea citi versiunea revizuită din 2014 a valorilor comune ale profesiilor liberale în Uniunea Europeană. În martie 2000, Consiliul European de la Lisabona a adoptat un program de reformă al cărui scop a fost de a face în anul 2010 din Uniunea Europeană cea mai competitivă şi dinamică economie din lume bazată pe cunoaştere. Comunicatul Comisiei Europene intitulat „Serviciile Profesionale. Scop pentru mai multă reformă” din data de 5 septembrie 2006 recunoaşte contribuţia pe care profesiile liberale o aduc economiei tuturor statelor membre şi economiei Uniunii Europene pe ansamblul său. Un factor major de identificare a unei profesii îl reprezintă voinţa practicienilor individuali de a se supune standardelor etice şi profesionale care exced cerinţele legale minime.
În cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna aprilie 2014, inclusiv deciziile de neconstitutionalitate, recursurile în interesul legii admise şi deciziile CEDO admise şi publicate în Monitorul Oficial al României.
Rubricile de Actualitate europeană şi internaţională corespunzătoare lunilor martie 2014, realizate de dna Daniela Ivan, respectiv de dl. Bogdan Aurescu, aduc în prim plan principalele activităţi atât la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, dar şi evenimentele de interes internaţional.
Dreptul afacerilor
Rubrica cuprinde articolul Regimul juridic al asocierii in participatie, semnat de dna. lector dr. Cristina Paraschiv. În opinia autoarei „asocierea în participaţie este reglementată în prezent de legiuitorul român în cuprinsul noului Cod civil prin dispoziţii care vin şi preiau în cea mai mare parte dispoziţiile vechiului Cod comercial, abrogat odată cu intrarea în vigoare a noului Cod civil, actualizând textul, completându-l cu dispoziţii care se impun de către noua actualitate juridică şi făcându-l, astfel, mai explicit”. Această instituţie se caracterizează prin faptul că nu are personalitate juridică şi nu este supusă formalităţilor de înregistrare şi publicitate, nedispunând, în consecinţă, nici de un patrimoniu propriu.
Drept privat
Rubrica cuprinde trei studii.
Primul este legat de decizia nr. 5526/2012 a ICCJ – jurisprudenţa comentată. Dl. Av. Dan Cimpoeru realizează o notă de jurisprudenţă privind autoritatea de lucru judecat şi considerentele hotărârii judecătoreşti. Autorul este „de acord cu opinia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie potrivit căreia puterea de lucru judecat vizează nu numai dispozitivul hotărârii judecătoreşti, dar şi considerentele acesteia, însă numai în măsura în care aceste considerente explicitează dispozitivul, permit înţelegerea limitelor între care s-a purtat judecata, aspectele care au fost supuse dezbaterii şi care şi-au găsit dezlegare prin soluţia adoptată”.
Al doilea articol intitulat Aspecte de doctrină şi jurisprudenţă privind posibilitatea instanţei de judecată de a înlocui sancţiunea disciplinară dispusă de angajator este semnat de dna. lector dr. Andreea Draghici şi dna asist.drd. Andra Puran. Subiectul prezintă interes întrucât „pentru respectarea dreptului fundamental la aparare al salariatului, cât şi în raport cu principiul proporţionalităţii, este logic ca instanţa de judecată să poată dispune o altă sancţiune decât cea dispusă de angajator dacă aceasta din urmă nu a respectat reglementările legale privind criteriile de individualizare şi stabilire a sancţiunii disciplinare”.
În cel de-al treilea articol intitulat Medierea în cazul neînţelegerilor legate de divorţ autoarea – dna. conf.dr. Nadia Cerasela Aniţei – analizează avantajele soluţionării acestor conflicte prin mediere, avantaje care constau în principal în faptul că medierea este o procedură confidenţială, soluţiile adoptate nefiind impuse, ci fiind generate şi însuşite de către cei doi soţi cărora le aparţine astfel, decizia finală.
Drept public
Rubrica cuprinde două articole. Primul intitulat Unele aspecte privitoare la momentul apariţiei stării de incompatibilitate a primarului şi calculul termenului prevăzut de Legea nr. 161/2003 este semnat de dl. lector dr. Mihai Cristian Apostolache. Subiectul prezintă interes pentru că analizează acel moment al apariţiei stării de incompatibilitate a primarului sau a oricărui alt ales local, moment care este identificat astfel cum prevăd dispoziţiile art. 91 din Legea nr. 161/2003 ca fiind „după validarea mandatului, respectiv după numirea sau angajarea primarului, ulterior validării mandatului, într-o funcţie incompatibilă cu cea de primar”.
În cel de-al doilea articol intitulat Rolul Curţii Constituţionale a României de instanţă de contencios constituţional dl. lector dr. Cătălin Silviu Săraru analizează tipurile de control de constituţionalitate exercitat de către Curtea Constituţională: controlul preventiv şi controlul posterior, precum şi forţa juridică a deciziilor Curţii Constituţionale.
Drept penal
Rubrica cuprinde la rândul său două articole. Primul, Noi reglementări aduse răspunderii penale a Preşedintelui României în Codul penal. Propuneri de lege ferenda, semnat de dl. prof. dr. Cristian Ionescu surprinde concepţia Adunării Constituante privind răspunderea juridică (penală) a Preşedintelui României. Ca propunere de lege ferenda, autorul sugerează la finalul articolului un nou text constituţional care „ar aduce o soluţie clară şi rapidă pentru sancţionarea faptelor unui preşedinte de republică ce s-ar situa în afara ordinii constituţionale”.
Cel de-al doilea articol intitulat Caracterul neconstituţional al unor prevederi din Legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură penală semnat de av. Valentina Preda şi av. drd. Veronica Dobozi aduce în discuţie concepţia noii legi procesual penale conform căreia „apelul devine în cvasitotalitatea cazurilor singura cale de atac efectivă şi devolutivă împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de judecătorii şi tribunale”. Este subliniat faptul că această nouă reglementare a modificat dramatic cursul proceselor începute sub imperiul vechiului Cod, cu consecinţa faptului că deciziile pronunţate în apel au devenit definitive şi executorii, determinând încarcerarea imediată a persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii cu executare.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – februarie 2014.
Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic şi un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
Limba: romana
Nr. pagini: 60
Dimensiuni:
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 32,30 leiPRP: 38,00 lei
- 19,71 leiPRP: 21,90 lei
Promoţii
-- 739,00 leiPRP: 781,00 lei
- 302,00 leiPRP: 319,00 lei
- 339,00 leiPRP: 359,00 lei
RECENZII