În această lucrare, voi vorbi despre depresiile legate de ereditate şi despre influenţa generaţiilor precedente. Dacă întâlnim frecvent expresia „Suntem o verigă dintr-un lanţ", ne putem întreba în mod legitim ce ne-a fost transmis, de către cine, şi ce vom transmite la rândul nostru descendenţilor. Căci nu este vorba doar despre un patrimoniu genetic, ci despre un număr incalculabil de elemente, care ne fac familia unică, cu toată moştenirea psihică inconştientă. Predecesorii noştri, de la cei mai apropiaţi (părinţii) la cei mai îndepărtaţi (strămoşii), ne-au determinat parţial destinul, fără s-o ştim. Transmiterile transgeneraţionale ne
oferă trăirea, şi a chinurilor Infernului, şi a fericirilor din Grădina Edenului. Arcanele inconştientului familial sculptează viaţa descendenţilor, din generaţie în generaţie.
De aceea, luarea în seamă a acestei memorii genealogice este adesea o etapă esenţială în terapia depresiei. Ea ne per-mite, eliberându-ne de această presiune, să ne regăsim liniştea. Şi s-o lăsăm moştenire copiilor noştri: este cel mai frumos cadou pe care-lvor primi. Astfel, vor putea să înceteze simptomele fizice şi psihice care se perpetuează, repetările dureroase, sindroamele de aniversare, loialităţile dintre care unele nu mai au dreptul să existe. Emoţiile ancestrale, care duc la confuzia sentimentelor, nu ne vor mai perturba viaţa de zi cu zi.
RECENZII