Dicţionar de maxime, reflecţii, expresii latine comentate
DESCRIERE
Lucrarea de fata cuprinde un numar de aproape 4000 de maxime, cugetari, proverbe si expresii exclusiv latine, reprezentand pentru cititor bogata experienta de viata a poporului roman, a carui cultura sta la baza culturii europene si universale.
Pentru multe dintre expresiile cuprinse in dictionar s-a redat si contextul in care au fost rostite (folosite), pentru a fi sugerat cu claritate ceea ce vroia sa spuna scriitorul respectiv…
Toate fac parte din adevarate comori de intelepciune din domeniile eticii, filozofiei, Bibliei, artelor, literaturii, mitologiei, dreptului etc.
…dictionarul de fata vine in sprijinul celor care manuiesc condeiul, atunci cand vor sa dea mai multa stralucire si eleganta scrisului lor, si ii fereste de greseli grave, chiar ridicole in multe cazuri.
Va fi deci pentru multi un ghid pretios, care ii va calauzi pe un drum drept, fara erori.
Este un lucru deja stiut ca folosirea frecventa a unor maxime si expresii se datoreaza faptului ca limba latina se bucura de privilegiul unic de a nu fi incetat nicicand de a se scrie si vorbi…
„De ce este necesar un asemenea dicţionar?"
Dintr-un întreit motiv, cu un triplu scop:
1. Să ne informăm, să ne lămurim. Întâlnim o expresie şi nu-i cunoaştem actul de naştere. Sau nu ni-l amintim. Memoria nu ne serveşte cu promptitudine, poate nici cu întârziere. Eforturile mintale sunt uneori înşelătoare, alteori zadarnice şi aproape totdeauna sâcâitoare. Deschidem dicţionarul şi memoria lui (tipărită) o ajută pe a noastră. Lămuriţi, punem cartea la loc, cu gestul unei cuceriri, cu satisfacţia unei victorii.
2. Să ne împodobim vorba, scrisul. Dicţionarul poate servi nu numai orelor de consultare, de lectură, ci şi celor de creaţie. Într-o lucrare scrisă (nuvelă, schită, teză, articol, epistolă etc.), un citat bine ales şi plasat sau o expresie adecvată conferă textului mai multă autoritate, culoare şi chiar strălucire, fără - bineânţeles - a face paradă de erudiţie, fără pretenţia sau intenţia de a ne transforma în doctus cum libro.
3. Să ne ferim de greşeli (grave sau ridicole ori amândouă laolaltă). Un publicist susţinea că ultimile cuvinte ale lui Giordano Bruno, rostite pe rugul Inchiziţiei, au fost: „O, sancta simplicitas!" Balanţa adevărului istoric îl va da cu exactitate, dacă vom înlocui numele lui Giordano Bruno cu cel al lui Jan Huss sau Ieronim de Praga ...". (I. Berg)
Limba:romana
Nr.pagini:470
Dimensiuni:
An aparitie:2011
Top 10
-Cărți noi
-- 44,50 leiPRP: 45,90 lei
- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
Promoţii
-- 43,55 leiPRP: 44,90 lei
- 55,65 leiPRP: 58,58 lei
- 16,00 leiPRP: 18,00 lei
RECENZII