Dictionar de mitologie greco-romana
DESCRIERE
…dintre traditiile pe care cultura europeana le-a mostenit din Antichitatea greco-romana miturile sunt, probabil, partea cea mai familiara publicului cultivat contemporan.
Pe de alta parte, mai toate demersurile exegetice moderne, de la antropologie la psihiatrie, au adesea drept referent miturile antice, tocmai datorita exceptionalei lor difuziuni.
Ce ar fi cultura contemporana fara complexul lui Oedip? L-am putea intelege oare pe Freud (sau Enescu) daca nu am avea habar cine este Oedip?
Intr-o lume din care cultura clasica este tot mai exilata, Dictionarul de mitologie greco-romana incearca sa suplineasca, macar in parte, nevoia de informatie si de intelegere de care un public cultivat, dar tinut departe de radacinile istorice ale propriei culturi, poate avea nevoie.
Nu este vorba de o colectie de povestiri pentru copii si adolescenti, chiar daca Dictionarul le poate fi de folos celor mai iscoditori dintre ei, ci de o naratiune organizata in vederea unui prim nivel de exegeza a miturilor antice, insotita de istoricul miturilor ca surse de inspiratie antice si moderne.
Sursele, precum si bibliografia pe care le ofera fiecare articol deschid calea celor care ar dori sa mearga mai departe in cercetarea acestui inepuizabil univers al miturilor antice si a supravietuirii lor multimilenare.
Alaturi de colaboratorii mei – tineri specialisti in istoria si civilizatia greco-romana –, am incercat sa indemnam cititorii sa se bucure de splendoarea acestor traditii fundamentale pentru cultura europeana. (Zoe Petre)
Fascinatia pe care infinitele ipostaze ale miturilor antice nu au încetat să o exercite asupra imaginarului colectiv al civilizatiilor care le-au urmat în timp tine în acelasi timp de nevoia noastră de a le afla sensul si de jubilatia estetică pe care însăsi această multitudine de figuri aproape onirice ale nevăzutului o provoacă.
Asta si legitimează încercarea de fată, care îsi propune să ofere cititorului român o cale de acces către mitul antic înainte ca acesta să fie cu totul uitat.
Dictionarul nostru nu se adresează doar specialistilor, ci si unui public cultivat, interesat nu numai de identificări elementare, ci si de un prim nivel de exegeză a miturilor antice. Sursele, precum si bibliografia, deschid calea unei eventuale aprofundări.
Volumul este rezultatul unei colaborări cu mai tinerii mei colegi Florica Mihut-Bohâltea, Cristian Olariu, Alexandra Târlea, precum si cu doctoranzii în arheologie clasică si istorie antică din cadrul Centrului de Istorie Comparată a Societătilor Antice (CICSA) de pe lângă Facultatea de Istorie a Universitătii din Bucuresti – Valentin Bottez, Alexandra Litu, Alina Pascale, Cătălin Pavel, Raluca Tănăsescu: între timp, Valentin Bottez, Catalin Pavel si Alina Pascale si-au sustinut tezele cu succes, iar ceilalti îi urmează foarte curând în aceeasi nobilă directie.
Am coordonat cu mare bucurie acest efort, si le multumesc tuturor pentru entuziasmul si curajul cu care si-au asumat redactarea a numeroase si dificile articole. Lor li se datorează calitătile acestui volum. Limitele lui, oricare vor fi ele, sunt în răspunderea exclusivă a semnatarei acestor rânduri liminare. Prof. dr. Zoe Petre
Limba:romana
Nr.pagini:384
Dimensiuni:17x24
An aparitie:2011
Top 10
-Cărți noi
-- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
- 118,79 leiPRP: 132,00 lei
Promoţii
-- 25,00 leiPRP: 28,00 lei
- 17,77 leiPRP: 20,90 lei
- 17,90 leiPRP: 20,00 lei
RECENZII