Duh si contemplatie
DESCRIERE
Duh si contemplatie - Alan Watts
…pastrand si acum prospetimea transformatoare ce ii strabate paginile, Duh si contemplatie reprezinta argumentul neobosit al ganditorului Alan Watts in favoarea rolului important pe care il poate juca religia mistica in lumea actuala.
Inspirandu-se din propria sa experienta, Watts explica cu maiestrie cum intuitia religiilor orientale - in special cea a buddhismului zen - poate fi incorporata in doctrinele crestinismului occidental, dand astfel posibilitatea oamenilor de orice credinta sa se bucure de o relatie mai adanca si mai plina de sens cu spiritualul in vremurile tulburi in care traim.
"Duh si contemplatie este fara indoiala una dintre cele mai semnificative carti despre religie publicate in secolul al douazecilea.” - Canon Bell
Fragmente:
Darul unirii
…pentru a fi viu din punct de vedere spiritual, trebuie sa fii unit cu Dumnezeu şi să conştientizezi acest fapt. Fără această unire, viaţa religioasă a individului va fi o corvoadă lipsită de sens, o simplă imitaţie a spiritualităţii adevărate.
Dar nu există nicio tehnică precisă prin care omul poate dobândi această unire sau realizarea ei conştientă. Dumnezeu, viaţa infinită, nu poate fi surprinsă în cadrul unor forme.
Deoarece unirea cu Dumnezeu este scopul şi însăşi semnificaţia existenţei umane, absenţa ei demonstrează o lipsă funciară în natura noastră - o lipsă al cărei simptom evident este tocmai încercarea noastră de a-l poseda pe Dumnezeu în modalităţi extrem de diverse.
Când finitul încearcă să îmbrăţişeze infinitul, trebuie să fie de-a dreptul egoist şi orgolios, pentru a nu spune ridicol.
Şi, totuşi, chiar faptul că setea noastră de Dumnezeu este atât de stringentă este un semn că suntem făcuţi pentru el, oricât de neclară şi de pervertită ar fi respectiva dorinţă.
Iată esenţa problemei noastre spirituale, problemă pe care, aşa cum am spus, creştinismul a soluţionat-o prin întrupare.
De-a lungul întregii istorii a creştinismului, întruparea a fost, sub anumite aspecte, atât de puţin înţeleasă, iar rezistenţele ce i s-au opus au fost atât de obstinate, încât adevărata ei semnificaţie este, în mare parte, obscură.
Semnificaţia lăuntrică, realitatea spirituală pe care o exprimă întruparea ţine de esenţa spiritualităţii veritabile, oriunde am găsi-o şi sub orice formă exterioară s-ar înfăţişa ea.
Hristos e o realitate cosmică şi omniprezentă care este întotdeauna implicit prezentă în religia superioară, sub orice nume ar fi el cunoscut căci adevăratul Nume al lui Hristos, singurul Nume din univers prin care oamenii pot fi mântuiţi, nu este, desigur, compusul format din sunetele I-S-U-S, ci realitatea spirituală şi universală întrupată în Isus.
Trebuie să vedem, aşadar, de ce este această realitate necesară pentru unirea omului cu Dumnezeu şi care este natura ei.
Dorinţa umană diferă de dorinţa animalică prin faptul că este fundamental insaţiabilă.
Omul este caracterizat printr-o foame de infinit, de viaţă, dragoste şi bucurie prelungite în eternitate, care - fie că o ştie sau nu - nu poate fi nimic altceva decât Dumnezeu...
Limba: romana
Nr. pagini: 319
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
- 118,79 leiPRP: 132,00 lei
Promoţii
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 26,00 leiPRP: 29,00 lei
- 17,00 leiPRP: 19,00 lei
RECENZII