Enigmele din muntii Buzaului

Preț: 120,00 lei
Disponibilitate: stoc limitat
ISBN: 978-606-9651-94-0
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 758
Format: 13X20

DESCRIERE

Ceausescu si enigmele din muntii Buzaului

Emil Strainu

Vlad Ionut Musceleanu

 

ARGUMENT 
In toamna anului 2012, Emil Strainu, care imi fusese student, m-a cautat de mai multe ori, telefonic, dorind sa ma consulte intr-o problema ce privea realizarea unei carti, al carei cuprins avea o latura notabila de natura istorica. 
Inca din facultate il stiam ca este foarte atras de istoria si geografia militara universala, dar mai ales de cea a poporului roman. Citisem cartile pe care le scrisese pana atunci, pe care de altfel le apreciam pozitiv si, mai in gluma mai in serios, il tachinam considerandu-l o personalitate rezultata dintr-un straniu melanj ce avea ca ilustri precursori pe Nicolae Densusianu si pe Victor Kernbach, fiind un autentic Indiana Jones autohton, mereu in cautare de mistere si enigme pe care uneori, intam!plator sau nu chiar, le descifra. Sunt la curent cu lucrarile sale deosebit de interesante realizate impreuna cu Vlad-Ionut Musceleanu - un excelent cercetator de teren - si ing. Dan Corneliu Braneanu, un pasionat cercetator al paleoistoriei romanesti. 
Din motive de sanatate, l-am putut intalni dupa aproximativ doua luni la o sedinta a Sectiei Militare a Academiei Oa!menilor de Stiinta, unde mi-a prezentat o forma a planului lucrarii de fata. Am agreat ideea unei asemenea lucrari, mai ales ca falsa existenta a Tarii Luanei se dezvoltase intr-o pseudoenigma istoriografica ce atenta pe toate planurile la adevarul istoric al zonei respective, cat si la faptele si intamplarile petrecute pe acele locuri in decursul secolelor. Am apreciat la cei doi autori perseverenta cu care au aprofundat studiul de teren al acestei pseudoenigme, cercetarea documentara multilaterala, amanuntita, laborioasa si legatura realizata prin contact direct cu toti cei implicati in nasterea si perpetuarea falsei teorii descrise de dosarul Bozioru - Tara Luanei. 
Le-am sugerat, dupa ce am vazut a doua forma a lucrarii, sa o segmenteze in mai multe volume, deoarece materialul cuprindea peste o mie de pagini ce reprezentau esenta acestei cercetari istoriografice de teren. Am fost de parere, avand in vedere multitudinea de persoane implicate in actiunea cartii si mai ales faptul ca unele din intamplarile si faptele reflectate in lucrare sunt supuse subiectivitatii celor care le-au creat sau transmis pana a fi incluse in volum, ca lucrarea sa aiba forma unui pamflet stiintific pentru a evita interpretari arbitrare sau exhaustive. 
Am scris aceste randuri ca introducere pentru volumul intai al lucrarii, indemnandu-i pe autori sa cerceteze in con!tinuare subiectul prin metode stiintifice si sa elimine astfel de false legende mitico-urbane din istoriografia romaneasca. 
Cei doi autori au dat dovada de spirit critic, obiectivitate si patriotism in apararea adevaratelor comori ale paleoistoriei romanesti, neuitand niciun moment ca totusi meleagurile pe care strabunii nostri ni le-au lasat mostenire pastreaza inca multe si nedescifrate enigme si mistere ce isi asteapta cu ne!rabdare de secole descoperitorii. 
Aceasta carte nu este scrisa impotriva unor persoane, ci impotriva imposturii si a schilodirii adevarului stiintific si istoric. In ansamblu, lucrarea are un caracter omogen, cursiv si stiintific, critic si obiectiv, relevand adevaruri care au fost de!formate si distorsionate, din necunoastere sau cu buna-stiinta, de interese straine cercetarii stiintifice romanesti. 
Consider lucrarea un pamflet stiintific reusit! 


Gen. Bg. (rez.) prof. univ. dr. Nicolae Ciobanu

 

Comori, flăcări, „duhuri“ şi teleportări

Cum plastic remarca cineva, „munţii Buzăului s-au aflat în calea tuturor retragerilor“.
„Munţii şi pădurile, stâncăriile şi peşterile, toate locuri ideale pentru cine vrea să se ascundă, dar mai ales să ascundă ceva, adăpostirea pe aceste meleaguri a unor bande de tâlhari şi haiduci, existenţa în zonă a unei mulţimi de mănăstiri, schituri şi biserici foarte bogate reprezintă tot atâtea elemente capabile să menţină credinţa populară în existenţa unor comori fabuloase“.
Aşadar, nu întâmplător legendele despre comori sunt atât de bogate în tradiţia locală. S-a povestit şi se povesteşte despre ele, s-a săpat şi se sapă încă, s-au găsit comori în trecut - de exemplu la Agatonul Nou şi Fundătura - şi se mai găsesc şi în prezent: unele gropi proaspete stau mărturie unor căutări asidue.
Din motive lesne de înţeles nu vom detalia: unii au „idei şi fără ajutorul nostru. De la averile localnicilor mai înstăriţi din trecut şi cele ale veneticilor refugiaţi aici, până la tezaurele călugăreşti, prăzile haiducilor şi bogăţiile migratorilor, de toate se aminteşte.
Poate cel mai fabulos ca bogăţie este un tezaur al gotilor sau fragmente din el, presupuse a fi îngropate dispersat in zona Buzău-Vrancea. Preferăm să le spunem mai general, goţi. Că or fi ostrogoţi („ostro“ - strălucitor) sau vizigoţi („vizi“ - inţelept), nu putem fi siguri.
Vom semnala fără să insistăm un articol apărut în 2008, „Cetatea ascunsă a ostrogoţilor din munţii Vrancei“. Materialul se bazează pe mai multe surse, amestecând, cu sau fără voie, mai multe planuri.
Pe de-o parte comoara Movileştilor, căutată la Mănăstirea Vizantea, unde s-au făcut săpături intensive de scotocire, fără pretenţii arheologice:
„Aici a trăit un descendent al Movileştilor care, intr-un moment de destăinuire sinceră, a afirmat că ştie unde este ascunsă comoara familiei, fapt pentru care a fost interogat mai «neortodox» de multe ori, de Securitatea comunistă“.

Pe de altă parte, „din echipa coordonată de Ilie Ceauşescu au făcut parte radiestezişti, istorici, arheologi şi câteva zeci de soldaţi aleşi special pentru operaţiunea care s-a numit „Elementul GH“ „Elementul GH“, operaţiune clasificată ca „secret de grad zero“, urmărea în 1987 recuperarea comorii ostrogoţilor...
-----------------------------------
DIN CUPRINS:
 
In drum spre Colţi
Impărţire teritorial-administrativâ
Triunghiuri rupestre, coarde rupestre
Tablou sinoptic al vestigiilor rupestre
Un Athos, doua Athos-uri, (prea) multe Athos-uri
Chilia lui Ambrozie
(Ne)adevaruri tulburătoare şi ''locuinţe“ rupestre
Divagaţii topografice
O neînţelegere topografică
Administrarea fondului forestier
Inceputuri legendare
Tribulaţiile unei legende inventate
Pr. prof. dr loan G. Coman şi luanita cronică
Lentila de chihlimbar a Luanei
Cetatea Soarelui - de laTommaso Campanella la Rudan Vasile
O metodă revoluţionară
''Radiatorul“ de la Găvanele
Peştera, ''naveta spaţială“ şi ţăcăneiile cosmice
''Meteoritul“ de la Culmea Pietrei şi „Star-Wars“ de România
''Pietrele lui Solomon“ - calendar dacic şi solar
O poiană cu mulţi naşi
Povestea unei cărţi sau cine râde la urmă
Cunoaşterea apelor din zonă.
Apă vie... Leac să-ţi fie!

Limba: romana

Nr.pagini: 758

Dimensiuni: 14X20

An aparitie: 2021

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0334 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.