Eros si magie in Renastere. 1484
DESCRIERE
Eros si magie in Renastere. 1484 - Ioan Petru Culianu
…dupa al-Kindi ne aflam in mijlocul unei retele invizibile de raze provenind de la stele, ca si de la toate obiectele de pe Pamant. Intregul univers, de la astrele cele mai indepartate si pana la cel mai umil fir de iarba, este prezent prin radiatiile sale in fiecare punct din spatiu, in fiecare moment al timpului, iar prezenta sa variaza, bineinteles, in functie de intensitatea si de influentele mutuale dintre razele universale, incat nu pot exista doua lucruri cu adevarat identice intre ele.
In plus afectiunile psihice (emotiile), (bucurie, durere, speranta, teama) se transmit si ele lumii inconjuratoare sub forma de radiatii invizibile, imprimandu-i deopotriva schimbari…
……………………………..
…ne gasim in prezent la rascrucea a doua epistemologii:
-prima, cu radacini inca in epoca Luminilor, crede ca progresul stiintific este cumulativ si ca omenirea va sfirsi prin a descoperi cindva Adevarul;
-a doua, care nu exista decit de un sfert de secol, considera ca toate viziunile asupra lumii sint valide, ca toate se afla departe de Adevar si ca intre ele nu exista continuitate. Conform acestei epistemologii, viziunea asupra lumii specifica Renasterii si aceea a stiintei moderne, desi aflate in succesiune cronologica, ar fi pur si simplu incomensurabile.
Stiinta renascentista, careia ii sint examinate aici principiile generale, este un sistem coerent, intemeiat pe dimensiunea spirituala, pneumatica a lucrurilor.
Aceasta dimensiune este una reala. Sint oare atunci de asemenea reale operatiile intersubiective, a caror existenta este afirmata de magie? Intr-un anume sens, se poate spune ca da…
…………………………………..
Inedită până la o dată tardivă, puţin citită şi întotdeauna prost înţeleasă, De vinculis in genere este totuşi scrierea ce ar merita astăzi adevăratul şi unicul loc de onoare între teoriile manipulării maselor.
Fără să o ştie, trusturile de inteligenţă care domină lumea s-au inspirat din ea, au pus în practică chiar ideile lui Bruno.
S-ar putea, fireşte, să existe o continuitate, căci Bruno pare să fi exercitat o anumită influenţă asupra mişcării ideologice de la începuturile secolului al XVII-lea cunoscută sub numele de Rose-Croix, al cărei răsunet a fost enorm…
………………………………..
"Iubirea este fundamentul tuturor afectiunilor. Cel ce nu iubeste nimic, n-are nimic de temut, de sperat, de laudat, de indraznit, de dispretuit, de acuzat, de scuzat, de egalat, nimic ca sa se umileasca, sa se infurie. Pe scurt, nu poate fi afectat in niciun fel."
Este vorba bineinteles de manipulatorul insusi, care, exercitand un control absolut asupra sferei erosului, a stiut sa se puna la adapost de orice vinculum, de toate capcanele pe care i le intinde iubirea.
In medicina Antichitatii si a Renasterii, manifestarile exterioare ale spiritului erau vocea si sperma. De aceea se credea ca nu este bine sa vorbesti prea mult si sa ejaculezi, pentru ca astfel iti scade forta interioara si spiritul este afectat(pneumatoree)
…relatiile dintre indivizi sunt reglate dupa niste criterii "erotice", in sensul cel mai larg al acestui adjectiv, iar societatea este magie in actiune.
Magicianul se ocupa astazi de relatii publice, de propaganda, de prospectarea pietei, de anchete sociologice, de publicitate, informatie, contrainformatie si dezinformatie, de cenzura, de spionaj si chiar de criptografie.
Functia manipulatorului braunian a fost preluata de Stat care produce instrumentele ideologice necesare in vedera obtinerii unei societati uniforme…
CUPRINS:
Cuvant inainte
Introducere
PARTEA I. FANTASMELE IN ACTIUNE
Capitolul 1. Istoria fantasticului
1.Despre simtul intern
2.Fluxul si refluxul valorilor in secolul al XII-lea
3.Vehiculul sufletului si experienta prenatala
Capitolul 2. Psihologia empirica si psihologia abisala a erosului
1.Psihologia empirica a lui Ficino si izvoarele ei
2.Arta memoriei
3.Erosul fantastic si potolirea dorintei
4.Fantasmele in actiune
5.Psihologia abisala a lui Ficino
Capitolul 3. Legaturi primejdioase
1.Continuatorul lui Ficino, Giovanni Pico della Mirandola
2.Zeii ambigui ai erosului
PARTEA A II-A. MARELE MANIPULATOR
Capitolul 4. Eros si magie
1.Ideea de substanta, identitate de operatiuni
2.Manipularea maselor si a indivizilor
3.Vinculum, vinculorum
4.Ejacularea si retentia semintei
5.Despre magie ca psihosociologie generala
Capitolul 5. Magia pneumatica
1.Gradul zero al magiei
2.Magie „subiectiva” si magie „tranzitiva”
3.Conspiratia lucrurilor
4.Teoria radiatiilor
5.Magia pneumatica
Capitolul 6. Magia intersubiectiva
Capitolul 7. Demonomagia
1.Cateva notiuni de demonologie
2.Demonii si erosul
3.Vrajitoare si demoniaci
4.Demonomagia de la Ficino la Giordano Bruno
PARTEA A III-A. SFARSIT DE PARTIDA
Capitolul 8. 1484
1.O musca aptera
2.De ce anul 1484 a fost atat de redutabil?
Capitolul 9. Marea cenzura a fantasticului
1.Abolirea fantasticului
2.Cateva paradoxuri istorice
3.Controversa in jurul asinitatii
4.Vicleniile lui Giordano Bruno
5.Reforma a fost doar una
6.Modificarea imaginii lumii
Capitolul 10. Doctorul Faust, din Antiohia la Sevilla
1.Permisivitatea Renasterii
2.In Iad va fi si mai cald
3.Un moralism exhaustiv: legenda lui Faust
4.Un produs final
Anexe
Note
Bibliografie
Limba:romana
Nr. pagini:456
Dimensiuni:13x20
An aparitie:2012
Top 10
-Cărți noi
-- 89,00 lei
- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 23,00 leiPRP: 27,15 lei
- 29,00 leiPRP: 32,60 lei
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei
RECENZII