Evolutia unei revolutii. Bazele psihoterapiei rational-emotive

thumb
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 551

DESCRIERE

Evolutia unei revolutii. Bazele psihoterapiei rational-emotive - Albert Ellis

…aceasta carte surprinde evolutia gandirii parintelui terapiei comportamentale rational-emotive, numit totodata si bunicul psihoterapiei cognitiv-comportamentale.

Focalizata initial asupra educatiei sexuale si a libertatii sexuale, in contextul unei societati americane destul de stricte la acea vreme in ceea ce priveste nuditatea sau sexul in afara casatoriei, munca lui Albert Ellis s-a extins treptat asupra unor domenii mai largi ale psihicului uman.

Este o lucrare inedita, interesanta si utila pentru psihologii si psihoterapeutii din indiferent ce orientare, dar si pentru nespecialisti, care pot avea ocazia sa se familiarizeze astfel cu opera unuia dintre cei mai mari deschizatori de drumuri ai secolului XX.

Fragmente din carte:

Sunt în avion (există turbulenţe) şi mă simt anxios.

Vom denumi prima propoziţie A, ceea ce ştim sau evenimentul, iar următoarea propoziţie, consecinţa emoţională — emoţia sau C-ul. Ellis a susţinut, iar neurofiziologia a confirmat, că A nu cauzează C în creier: cele două nu sunt conectate în mod direct.

Potrivit lui Elis, o afirmaţie iraţională, o evaluare, o cerere, o credinţă inconştientă sau anumite trebuinţe copilăreşti sunt implicate în legătura dintre A şi C sau altfel spus în B, procesul fiind extrem de rapid.

A. Sunt în avion (unde există turbulenţe).

B. Avionul nu ar trebui să zboare în acel fel; este posibil să se prăbuşească şi aş putea muri, iar acest lucru ar fi groaznic.

C. Mă simt anxios.

Ellis şi-a continuat argumentaţia aducând componenta de cercetare în sprijinul afirmaţiilor copilăreşti pe care ni le spunem nouă înşine.

Dacă observăm copiii, putem remarca toate elementele modelului ABC, cum ar fi în exemplul că el mi-a luat mingea şi nu trebuia să facă acest lucru, pentru că acum simt nervos.

Dacă B-ul ar fi restructurat sau înlocuit cu anumite evaluări lipsite de încărcătura emoţională, mai raţionale, există mari şanse să se instaleze o stare de calm.

A. Sunt în avion (există turbulenţe).

B. Dar frica nu mă va ajuta. Ştiu că nu avionul mă sperie, fiindcă el este doar metal şi plastic, şi nici turbulenţele nu mă sperie, pentru că, dacă ar fi aşa, toate avioanele s-ar afla la nivelul solului şi niciun pilot nu ar fi destul de raţional să zboare cu avionul.

Unde se menţionează în legile fizicii că nu ar trebui să existe turbulenţe când mă aflu eu în avion? Şi este această călătorie groaznică, cea mai nasoală călătorie cu avionul din istoria aviaţiei? Ar putea să fie inconfortabilă, dar există foarte puţine şanse să fie groaznică.

C. Mă simt mai puţin anxios.

In condiţii mai puţin anxioase, pacientul poate învăţa aceste restructurări şi să anticipeze sau să schimbe amintirile încărcate emoţional, iar apoi să le vadă ca inconveniente sau chiar situaţii regretabile din trecut care nu este necesar să genereze evenimente curente.

A invoca acele amintiri aşa cum au fost ele trăite înseamnă a avea o viaţă ancorată în trecut şi a fi victimă a acelei tiranii.

Karen Homey a avut o abordare mai ţintită privind acest subiect: ea a susţinut tirania afirmaţiilor de tipul trebuie....

Limba: romana
Nr. pagini: 551
Dimensiuni: 15x22
An aparitie: 2015

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0499 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.