Frati si surori. Cum ne influenteaza viata legaturile fraterne
DESCRIERE
Autorul lucrarii de fata Jeffrey Kluger a crescut intr-o familie extinsa – are patru frati si o sora, doi dintre ei fiind vitregi. Plecand de la experienta personala, autorul exploreaza, cu inteligenta si umor, lumea complexa a legaturilor fraterne din mai multe puncte de vedere: stiintific, psihologic, sociologic si memorialistic.
Din clipa în care ne naştem, fraţii şi surorile noastre ne sunt colaboratori şi complici, modele de urmat în viaţă sau de evitat, cei cu care ne certăm, tovarăşii noştri de joacă, sfătuitorii, sursele de invidie şi motivele noastre de mândrie.
Nimeni nu ne afectează la fel de profund ca fraţii şi surorile noastre – nici măcar părinţii, copiii sau prietenii noştri.
Concluziile la care ajunge autorul, plecând de la studii ştiinţifice recente, sunt uimitoare: primii născuţi au un IQ mai mare cu câteva puncte faţă de ceilalţi fraţi; 65% dintre mame şi 75% dintre taţi favorizează unul dintre copii, de obicei pe primul născut; copiii singuri la părinţi nu suferă din cauza lipsei fraţilor, dimpotrivă, se bucură de un start mai bun în viaţă; ordinea naşterii influenţează evoluţia ulterioară a fraţilor; din cauza politicii copilului unic, numărul băieţilor sub 20 de ani din China este cu 32 de milioane mai mare decât cel al fetelor.
Indiferent că sunteţi copil unic sau aveţi zece fraţi şi surori, merită să citiţi această carte!
Fragment din carte:
...e bine să ai pe cineva cu care să împărţi responsabilitatea creşterii copiilor. Deşi părinţii aflaţi în astfel de situaţii nefericite îşi petrec adesea mai mult timp fierbând în suc propriu sau războindu-se deschis unul cu celălalt în loc să discute, când vine vorba de copii punţile de comunicare rămân de obicei deschise.
Toate acestea dispar însă odată cu pierderea partenerului, iar atunci părintele rămas este tentat să se întoarcă spre copilul cel mai mare. Dacă primul născut consimte să se ocupe de îngrijirea fraţilor mai mici, oare aceasta nu înseamnă că ar putea participa şi la dezbaterile parentale pe care capii adulţi ai familiei obişnuiau să le aibă? Răspunsul este nu - din mai multe motive.
în absenţa unuia dintre părinţi, chiar dacă fraţii şi surorile mai mici vor accepta noua autoritate a fraţilor mai mari, ei vor dori să-i vadă totuşi pe aceştia în chip de fraţi, nu de părinţi - o relaţie care va continua mult după ieşirea din copilărie. Un părinte care îşi înalţă primul născut mult peste ierarhia fraternă distruge echilibrul dintre fraţi, balanţa neputând fi uneori niciodată refăcută.
Mai mult, acest comportament poate avea şi un impact asupra siguranţei şi respectului de sine ale copiilor care nu beneficiază de statutul privilegiat de confident al părintelui. Rivalitatea dintre fraţi pentru a intra în graţiile mamei şi ale tatălui va deveni şi mai acerbă atunci când mami sau taţi va rămâne singurul adult din familie.
In acest caz, ultimul lucru pe care un părinte ar trebui să şi-l dorească este neglijarea distribuirii egale a îngrijirii şi a dragostei între toţi copiii. "Copiii care nu devin confidenţii părintelui încep să se întrebe de ce au fost lăsaţi pe dinafară", susţine Katherine Conger de la Universitatea California, din Davis. "Ei se întreabă: «De ce mama petrece atâta timp cu fratele sau cu sora mea, şi nu cu mine?»".
Răspunsul - pentru că nu tu eşti cel mai mare dintre fraţi - este evident, dar nu îi alină anxietatea şi nici nu reduce tensiunea care se amplifică tot mai mult între fraţi.
în unele familii, problema începe să apară chiar din perioada când părinţii sunt încă împreună. Warren Beatty şi Shirley MacLaine sunt doi actori de film celebri, dar totodată recunoscuţi şi ca alcătuind cea mai notorie pereche frate-soră de la Hollywood.
Au avut şi ei rivalităţi şi divergenţe inevitabile, însă de-a lungul unor cariere care se întind pe zeci de ani au reuşit să rămână apropiaţi. în biografia lui Beatty, publicată de Suzanne Finstad în 2005 sub titlul Warren Beatty: A Private Man (Warren Beatty: un bărbat discret), autoarea nota: "Shirley a fost prietena cea mai bună şi mai plină de imaginaţie pe care Warren şi-ar fi putut-o dori. «Ştiu că pare incredibil», a declarat ulterior MacLaine, «dar noi ne jucam tot timpul împreună». La rândul său, Beatty nu şi-a ascuns niciodată admiraţia faţă de sora mai mare, pe care a numit-o odată «prima mea pasiune»."..
Limba: Romana
Nr.pagini: 288
Dimensiuni: 14x21
An aparitie: 2013
Top 10
-Cărți noi
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 55,00 lei
Promoţii
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 32,30 leiPRP: 38,00 lei
RECENZII