Ipoteza Dumnezeu

thumbthumb
Preț: 29,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2014
Pagini: 210
Categoria: Carti Filosofie

DESCRIERE

Ipoteza Dumnezeu. O noua abordare a celei mai vechi dezbateri din istorie - Gerald Benedict


…există sau nu (un) Dumnezeu?

Teiștii ar răspunde la această întrebare cu da, ateiștii, cu nu, iar agnosticii ar spune că nu putem ști. Dezbaterea privind existența lui Dumnezeu este veche de când lumea, dar continuă să înflăcăreze spiritele, impulsionată de ultimele descoperiri din domeniul fizicii cuantice.

În esență, polemica se reduce la știință versus religie, aflate aparent într-un conflict ireconciliabil. Gerald Benedict se situează pe o poziție neutră, trecând în revistă argumentele ambelor tabere.

După ce descrie, în capitolele de început, obiectul central al dezbaterii – conceptul de Dumnezeu, originile şi semnificaţia lui –, autorul abordează nenumărate probleme controversate, precum adevărul Sfintelor Scripturi, validitatea miracolelor sfinte, existența liberului-arbitru etc.

Conștient de complexitatea ipotezei-Dumnezeu, Benedict aduce în discuție numeroase idei și teorii atât din religia occidentală, cât şi din cea orientală, și face apel la filosofia știinţei, a religiei și istoriei, la teorii ale cunoașterii, la psihologie și antropologie.

Fără îndoială, dialogul deschis pe care îl promovează inteligent este singurul fel prin care vom putea înțelege cuvintele lui Einstein: „Știința fără religie e șchioapă, religia fără știinţă e oarbă“.


Fragment din carte


In favoarea ateismului

Daca demonstratia existentei lui Dumnezeu trebuie sa se faca pe baza dovezilor cautate de oamenii de stiinta, s-ar parea ca ateii au castigat dezbaterea.

Ceea ce vor ateii este clar si fara echivoc:

- Orice afirmatie privind existenta lui Dumnezeu trebuie demonstrata la fel ca si in cazul existentei oricarui lucru, adica empiric, cu referire la legile naturii

- La fel trebuie demostrata si dimensiunea sau "domeniul" numit "metafizic" care, chiar daca Dumnezeu nu exista este considerat drept sursa a experientei spirituale.

In general, ateu este cel care neaga existenta lui Dumnezeu, iar intr-o cultura conditionata mai mult de religie decat de orice alta influenta nu este deloc surprinzator ca, aproape de-a lungul intregii istorii, cuvantul ''ateu'' a fost folosit in mod peiorativ.

Asa cum am vazut, exista miscari in cadrul anumitor religii care sunt non-teiste fara vreo legatura cu conceptele biblice despre Dumnezeu.

De pilda, stravechea perceptie vedica a hinduismului, cu precadere a primei scoli filosofice, Sankhya, sustine ca numarul sufletelor si al constiintelor este egal cu cel al fiintelor.

Acest punct de vedere este foarte important pentru a intelege ca toate sufletele, toate constiintele, urmeaza a fi absorbite in Brahman, fiinta absoluta, eterna.…



DIN CUPRINS


Introducere

1.Ipoteza Dumnezeu - evolutia si complexitatea ei

De la politeism la monoteism
Dumnezeul filosofilor

2.Ce şi cine este Dumnezeu?

3. In favoarea lui Dumnezeu


Argumente clasice în favoarea existentei lui Dumnezeu
Argumente ale istoriei
Argumentul experienţei
Conceptul de Dumnezeu în religiile non-occidentale
Argumente împotriva ateismului

4. in favoarea ateismului

Facerea
Creaţionismul şi evoluţia
Problema răului şi a suferinţei

5. Experienţa

Natura experienţei
Experienta
Limbajul si experienţa...
Calea experienţei religioase

Limba: romana
Nr. pagini: 210
Dimensiuni: 14X20
An aparitie: 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0459 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.