Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei si creativitatii copiilor
DESCRIERE
…scoala joacă un rol educativ important, dar există lucruri esenţiale pentru viitorul copiilor care nu figurează în programa de învăţămînt.
Curiozitatea, gîndirea flexibilă, perseverenţa, determinarea şi disponibilitatea de a-ţi asuma riscuri sînt obligatorii dacă vrei să ai succes.
Cartea cuprinde activităţi şi jocuri pentru copii de toate vîrstele, care pot fi adaptate celor mai diverse situaţii: în aer liber sau la biroul de lucru, în excursie, în maşină sau chiar la muzeu.
Cu ajutorul lor, părinţii îi pot ajuta pe copii să-şi dezvolte spiritul de iniţiativă şi creativitatea, să înveţe din greşeli pentru a progresa şi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare.
Fragment din carte:
…copiii învaţă la şcoală tot felul de lucruri. Cea mai mare parte sînt lucruri despre care li s-a spus că trebuie să le înveţe.
Cele mai bune şcoli şi cei mai buni profesori vor încerca, cel puţin, să le creeze elevilor oportunităţi de a pune şi a-şi analiza propriile lor întrebări cu privire la un anumit subiect, dar acest lucru este încă relativ rar şi limitat de necesitatea de a acoperi anumite domenii într-o anumită perioadă de timp.
Şi totuşi, lumea este un loc fascinant. Cu siguranţă, unul dintre lucrurile cele mai de preţ cu care copiii noştri pot să crească este o curiozitate profundă, urmată de dorinţa de a încerca să dezlege misterele acestei lumi.
Acest lucru este valabil mai ales avînd în vedere natura efemeră a cunoaşterii. Există, desigur, anumite lucruri a căror învăţare este esenţială pentru toată lumea. Dar în marea majoritate a timpului, ceea ce învăţăm la şcoală, din punctul de vedere al conţinutului subiectului real, nu ne este de prea mare ajutor.
Gîndiţi-vă la copilăria dumneavoastră.
Cîte din lucrurile pe care le-aţi învăţat s-au dovedit a fi, mai tîrziu, utile în viaţă ?
Mai exact, cît vă mai amintiţi în clipa asta ?!
Pentru a-l parafraza pe psihologul B. F. Skinner, "Educaţia este ceea ce rămîne după ce ai uitat tot ce ai fost învăţat". Unele şcoli progresiste au în vedere acest lucru, începînd să înveţe ceva ce s-ar numi "a învăţa să înveţi" - ceea ce constituie într-adevăr un important pas înainte.
Totul se rezumă la crearea unor abilităţi transferabile de examinare, cercetare şi procesare a informaţiilor care se vor aplica într-un viitor în care schimbarea este singura certitudine.
La urma urmei, nu avem nici o idee care vor fi cele mai utile cunoştinţe în viitor - şi este extrem de probabil ca majoritatea lucrurilor cu adevărat valoroase să nu fi fost încă descoperite, ca să nu mai vorbim de includerea lor în programa şcolară.
Copiii noştri trebuie să-şi dezvolte capacitatea de a învăţa tot ce au nevoie pentru situaţiile cu care se confruntă - şi să poată face acest lucru cu entuziasm şi încredere.
Statisticianul şi consilierul de afaceri american W. Edwards Deming a spus destul de limpede: "Învăţarea nu este obligatorie. Dar nici supravieţuirea".
Ca şi a fi pregătit pentru schimbare, a fi un eficient "căutător în exterior" constituie o măsură de protecţie în tot felul de situaţii. Copiii dumneavoastră vor fi probabil mai greu de păcălit (primul gînd ne duce la negustorul pungaş, dar în ziua de azi, la fel de bine ar putea fi consilier financiar privat pentru investiţii) şi, mai probabil, capabili să ia decizii bazate pe o analiză atentă a opţiunilor.
Limba: romana
Nr.pagini: 272
Dimensiuni: 13x20
An aparitie: 2013
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 51,00 leiPRP: 54,00 lei
- 32,30 leiPRP: 38,00 lei
- 21,25 leiPRP: 25,00 lei
RECENZII