KGB-ul la putere. Sistemul Putin
DESCRIERE
KGB-ul la putere. Sistemul Putin - Thierry Wolton
In anii tulburi care au urmat destramarii imperiului sovietic, Rusia s-a trezit napadita de o specie noua de pradatori, oligarhii, care si-au insusit imensele sale resurse naturale: petrolul, gazele, metalele si diamantele.
Dar lantul trofic nu s-a oprit aici, oligarhii au cazut prada adevaratilor stapani ai societatii sovietice si postsovietice: membrii fostei politii politice KGB, cei care au avut dintotdeauna acces la control, decizie, informatie si expertiza.
Stiind ca, in Rusia, este mai profitabil sa administrezi decat sa ai in posesie, Putin si oamenii sai ii forteaza pe oligarhi sa restituie statului, dar nu in folosul acestuia si nici al cetatenilor, ceea ce isi insusisera in anii '90.
Ultimele evenimente arata care este ratiunea de a fi a "sistemului Putin". Sub ceea ce credeam a fi un giulgiu zace un colos militar si ideologic care viseaza la "splendoarea" pierduta a Uniunii Sovietice si chiar a Rusiei tariste.
Nu ne ramane decat sa ne intrebam, ingrijorati, daca acest muribund, cand se va ridica, nu va restaura si "splendoarea" politiei sale politice.
Thierry Wolton, renumit specialist in relatii internationale, a investigat cu talent spatiul comunist si mai ales pe cel postsovietic. A facut senzatie cu volumul KGB-ul in Franta – care dezvaluia metodele subversive ale detestabilului serviciu de informatii – si a starnit o aprinsa dezbatere cu volumul care, prin titlul sau, spune totul: Marea recrutare.
Fragment din carte
...pe durata unui deceniu, intre 1990 si 2000, Rusia a cunoscut bulversari nemaivazute.
Aceasta tara a trecut de la un sistem comunist, condus de Gorbaciov, la regimul autocrat pe care il cunoastem azi prin Putin, cu o faza de tranzitie sub guvernarea lui Eltin, in care Kremlinul, s-a exersat fara succes, capitalismul si democratia.
Lucrarea de fata descrie aceste evenimente, in incercarea de a intelege logica, chiar inteligenta, termen potrivit, atunci cand ai de-a face cu profesionistii din domeniul serviciilor de informatii, care sunt si actorii principali ai acestei epopei.
KGB-ul si succesorul sau, FSB, se afla in centrul acestei povestiri. Ele doua ii sunt firul conducator.
Din punctul meu de vedere, aceasta nu are nici o legatura cu vreo viziune politieneasca, chiar daca este usor, dar primejdios, sa cedezi unei asemenea tentatii, atunci cand te apleci asupra culiselor istoriei.
In perioada Uniunii Sovietice, KGB-ul constituia osatura, scheletul pe care se rezema sistemul.
Rolul sau s-a accentuat pe masura ce regimul comunist s-a dezintegrat, mai inainte de a disparea.
Sefii Serviciilor Secrete, primii care au inteles ca viitorul Uniunii Sovietice avea zilele numarate, s-au aflat in avanposturi, spre a propune reforme, si in spatele scenei, spre a le pune in aplicare.
Prin glasnot si Perestroika, Mihail Gorbaciov a aplicat programul pe care Comitetul Securitatii Statului il pusese la punct inainte ca el sa devina numarul unu sovietic...
DIN CUPRINS
Din nou despre KGB
Kgb, FSD si derivatele
Partea 1. KGB-ul intra in joc
Fiii spirituali
Cucerirea puterii
Cu capul inainte
Scenariul ratat
Ultima carte
Partea 2. KGB-ul pierde mana
Criminalizarea economiei
Cancerul cecen
Aparitia oligarhilor
Marele talcioc
Sfanta familie
Limba: romana
Nr. pagini: 235
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 44,00 leiPRP: 49,00 lei
- 48,40 leiPRP: 55,00 lei
- 17,60 leiPRP: 20,00 lei
RECENZII