Leacuri pentru sanatate
DESCRIERE
In ultimii ani oamenii au apelat si continua sa apeleze din ce in ce mai mult la tratarea cu plante a perturbarii sanatatii, provocata de agentii infectiosi sau de alte cauze.
Dezechilibrul functional sau starea patologica a unui organ din cadrul organismului se pot rezolva printr-un tratament adecvat, folosind in acest scop plantele, care genereaza si asigura energia vietii, ele fiind un permanent izvor de sanatate.
Principiile active sintetizate de plante sunt prezente in corpul lor prin substante chimice simple sau complexe. Acestea sunt diferite de la o specie de planta la alta si se afla in concentratii diverse in muguri, in flori, in frunze, in tulpini, in rizomi, in bulbi si in radacini.
Pentru pastrarea sau pentru recuperarea sanatatii sunt necesare consumul anumitor fructe sau seminte, folosirea infuziei, a decoctului, a maceratului glicero-hidro-alcoolic, a pulberilor rezultate din macinarea plantelor, a vinului medicinal si a otetului medicinal.
In functie de situatia data, acestea au utilizare interna prin inghitire sau externa sub forma de comprese sau de cataplasme.
Bolnavul isi alege modul de tratament si acesta trebuie urmat constant pana la vindecare.
Felul de prezentare a tratamentelor face ca aceasta carte sa fie utila fiecarui cetatean. Bolile sunt aduse in fata cititorului in ordine alfabetica, iar la fiecare boala sunt indicate retetele privind partea din planta ce poate fi folosita pentru tratament, calea de pregatire si modul de folosire.
Cartea contine referiri la peste 1100 boli si alte aspecte negative de sanatate si 7227 retete ce pot fi folosite pentru tratamentul lor.
Retetele sunt originale. Ele au fost culese din mediul satesc pe parcursul a 40 de ani de cercetare etnoterapeutica de pe intreg teritoriul Romaniei.
In paralel cu strangerea de informatii de la terapeutii satelor au fost desfasurate cercetari floristice in zonele de baza si in cele adiacente aflate la mica sau mare distanta de localitate.
Scopul a costat in cunoasterea si inventarierea plantelor medicinale. Au fost investigate stiintific sesurile de la campie, dealurile, muntii si podisuri le tarii.
Unele retete provin de pe timpul dacilor, cand plantele erau singura alternativa pentru vindecarea oamenilor.
Din experienta noastra mentionam ca prin plante au fost rezolvate multe cazuri de boli grave. De aici, deductia ca epitropul sanatatii este insusi el, pacientul, care isi orchestreaza valentele sufletesti spre scopul final de excludere a raului si imbratisarea binelui fizic, psihic si organic.
Fragmente din carte:
ABCESUL DENTAR
Reţeta 1. CERENŢEL (Geum urbanum): decoct din 2 linguri rizomi şi rădăcini uscate şi mărunţite la o cană (250 ml) cu apă. Se fierbe 30 minute la foc domol. Se strecoară. Se fac spălături locale, apoi se aplică tampoane de vată sau tifon îmbibate cu decoct.
Reţeta 2. COADA ŞORICELULUI (Achillea millefolium): infuzie din 1 lingură flori peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se ţine în gură 2-3 minute. Se repetă la fiecare oră.
Reţeta 3. GĂLBINELE (Lysimachia vulgaris): infuzie din 1-2 linguri pulbere plantă la o cană (250 ml) peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac spălături locale şi gargară.
Reţeta 4. MUŞEŢEL (Matricaria recutita): infuzie din 3 linguri flori la o cană (250ml) peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se ţine infuzia călduţă în gură cca. 5 minute. Procedeul se repetă de mai multe ori pe zi.
Reţeta 5. NALBĂ DE CULTURĂ (Malva glabra): infuzie din 2 linguriţe flori şi frunze uscate mărunţite, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi. După fiecare gargară se clăteşte bine gura cu infuzia obţinută.
Reţeta 6. NALBĂ MARE (Althaea officinalis): infuzie din 2 linguriţe frunze şi rădăcini uscate şi mărunţite (eventual pulbere), peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi. Efectul creşte dacă se adaugă şi muşeţel. După fiecare gargară se clăteşte bine gura cu infuzia obţinută.
Reţeta 7. NALBĂ ROTUNDĂ (Malva neglectă): infuzie din 2 linguriţe frunze şi rădăcini uscate şi mărunţite (eventual pulbere), peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi. Efectul creşte dacă se adaugă şi muşeţel. Dupa gargară se clăteşte bine gura cu infuzia obţinută.
Reţeta 8. SALVIE (Salvia officinalis): infuzie din 2 linguriţe frunze mărunţite peste care se toarnă 100 ml apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se clăteşte foarte bine gura.
Reţeta 9. SOVARVARIŢĂ (Hypericum tetrapterum): infuzie din 2 lineari plantă uscată, mărunţită, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasa acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac mai multe gargare pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare. Apoi tot cu infuzia se clăteşte bine gura.
Reţeta 10. SULFINĂ (Melilotus officinalis): infuzie din 2 linguriţe cu pulbere de plantă sau plantă uscată, mărunţită, peste care se toarnă 100 ml apă în clocot 4 linguriţe cu plantă peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se 15-20 minute. Se strecoară. Se face gargară.
Reţeta 11. SUNĂTOARE (Hypericum perforatum): infuzie din 2 linguri cu plantă uscată, mărunţită, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasa acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac mai multe gargare pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare. Apoi tot cu infuzia se clăteşte bine gura.
Reţeta 12. TĂTĂNEASĂ (Symphytum officinale): decoct din 4-5 linguri cu rădăcini mărunţite la o cană (250 ml) cu apă. Se fierbe 15-20 minute într-un vas acoperit. Se strecoară. Se fac gargare şi se clăteşte bine gura.
ACNEE
Reţeta 1. BRUSTUR (Arctium lappa): a) cataplasme cu suc obţinut din rădăcini proaspete sau decoct concentrat din rădăcină proaspătă; b) spălături locale cu suc obţinut din rădăcini proaspete sau decoct.
Reţeta 2. CONOPIDĂ (Brassica oleracea var. botrytis): consumata proaspătă sau în preparate culinare.
Reţeta 3. FASOLE (Phaseolus vulgaris): decoct din 3 linguri teci uscate mărunţite la 750 ml apă rece. Se fierb 20 minute. Se acoperă şi se lasă la răcit. Se strecoară. întreaga cantitate se bea în cursul unei zile, neîndulcit, în 3 reprize (dimineaţa, prânz, seara)...etc.
Limba: romana
Nr.pagini:780
Dimensiuni:
An aparitie: 2013
Top 10
-Cărți noi
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
Promoţii
-- 61,75 leiPRP: 65,00 lei
- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
RECENZII