Leacuri stranii
DESCRIERE
Leacuri stranii. O istorie socanta a practicilor medicale de-a lungul veacurilor - Nathan Belofsky
…autorul prezinta cateva dintre cele mai raspandite practici socante sau indoielnice din fiecare epoca, incepand cu Antichitatea si continuand cu Evul Mediu, Renasterea, perioada moderna si secolul al XX-lea.
Cartea se afla sub semnul insolitului si readuce la viata, intr-o maniera narativa si deseori umoristica, momente mai putin cunoscute din istoria medicinei.
Fragmente din carte:
Lumea spectacolului
Boxul Intre canguri avea farmecul său şi, in Londra secolului al XVIII-lea, demonstraţiile cu electricitate statică şi cu porci educaţi au avut in mod sigur adepţii lor.
Insă nimic nu a egalat spectacolul oferit de privirea unui cadavru uman, proaspăt livrat, in timp ce era distrus de un anatomist priceput. Făcută cum trebuie, anatomia publică era distractivă, edificatoare şi sângeroasă ca o luptă intre cocoşi.
Disecţiile umane se desfăşurau în săli publice, baruri sau pentru petreceri private, in sufrageria unei persoane. Taverna Blew Boar, situată lângă eşafod, făcea reclamă evenimentelor ei anatomice în ziar.
La vreme de sărbătoare, colegiile şi muzeele îşi sponsorizau propriile disecţii umane cu acces liber pentru toţi. Mulţimile puteau fi gălăgioase, iar dacă lucrurile deveneau plictisitoare, putea fi măcelărit şi un animal viu.
Demonstraţiile anatomice din Berlin erau cel mai vânat eveniment din oraş, iar Academia din Paris avea stocul epuizat. în Berlin se percepea mai mult pentru rarisimul corp femeiesc şi încă şi mai mult dacă femeia era însărcinată.
La deschiderea unui teatru din Dresda o mulţime a venit să vadă o femeie care fusese decapitată. Doamnelor le era permis să atingă cadavrul fără cap, iar spectacolul se ţinea din nou şi a doua zi. E posibil ca lucrurile să fi atins un apogeu in 1780, când, In Jena, Germania, ducesa von Weimar a asistat la disecţia câtorva copii decedaţi.
…………
…în secolul al XVI-lea, Peter Chamberlen a inventat un nou tip de forceps. Designul lui era suficient de ingenios încât si creeze o mini-revoluţie in domeniul obstetricii. Acea revoluţie nu a avut loc niciodată deoarece Chamberlen a ţinut forcepsul secret într-o publicaţie, Chamberlen i-a criticat aspru pe alţi doctori pentru că foloseau „cârlige" care omorau şi mama şi copilul.
El se lăuda cu instrumentul său salvator de vieţi, apoi şi-a exprimat regretul că nu putea să spună mai multe - afacerile erau afaceri.
Familia Chamberlen a păstrat secretul timp de două sute de ani. Forcepsurile erau ţinute la vedere, deseori intr-o cutie decorată pentru a arăta precum captura unui pirat închis cu lacăte, cufărul cu comori era atât de greu încât trebuia cărat in casă de doi bărbaţi puternici.
In timpul naşterii uşile de la dormitor erau închise, draperiile trase şi mama legată la ochi. Asistenţii băteau cu ciocanul şi sunau a clopote, făceau orice pentru a distrage, a deconcerta şi a adânci misterul.
La sfârşitul anilor 1600, fiul lui Peter, Hugh, care probabil a avut nevoie de bani pentru a finanţa un plan imobiliar fantezist, a hotărât că vinderea secretului era mai profitabilă decât păstrarea lui.
Inţelegerea sa cu francezii, totuşi, a eşuat atunci când o mamă şi un copil au murit în timpul unei demonstraţii. în 1693, Hugh a vândut în sfârşit secretul danezilor. El le-a dat doar jumătate de forceps şi, neştiind prea multe, ei au acceptat-o bucuroşi.
Secretul forcepsului a murit odată cu familia Chamberlen, dar şi cu nou-născuţii şi mamele care se chinuiau. Totuşi, în 1813, o servitoare care făcea curăţenie în casa lor veche a găsit, ascunsă sub podea, o trapă care ascundea o cameră secretă.
In cameră se afla o cutie. In cutie erau scrisori de dragoste şi forcepsul original al lui Peter Chamberlen, din secolul al XVI-lea. Nemaifiind un secret, el este acum expus la Colegiul Regal al obstetricienilor şi ginecologilor din Londra....
Limba: romana
Nr. pagini: 191
Dimensiuni: 14X20
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 39,00 leiPRP: 45,00 lei
- 50,00 lei
- 55,00 lei
Promoţii
-- 39,00 leiPRP: 45,00 lei
- 38,25 leiPRP: 45,00 lei
- 41,65 leiPRP: 49,00 lei
RECENZII