Legea contenciosului administrativ. Editia 2
DESCRIERE
Despre lucrare
Un nou comentariu al Legii contenciosului administrativ era imperios necesar ca urmare a modificărilor aduse acestei legi, mai ales prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, aplicabil începând cu data de 15 februarie 2013. Întrucât noile dispoziţii ale Legii nr. 554/2004 au intrat în vigoare începând cu aceeaşi dată, comentariu va servi specialiştilor în activitatea de interpretare şi aplicarea acestor dispoziţii legale sau, cel puţin, îi invită la o reflecţie mai profundă asupra sensului lor corect. Lucrarea prezintă interes pentru teoreticienii dreptului, pentru magistraţii specializaţi în litigii de contencios administrativ, dar şi de drept privat, precum şi pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii în drept.
Despre ediţia 2
Aceasta se distinge prin actualizarea sau completarea comentariului unor articole din Legea nr. 554/2004 care reglementează instituţii fundamentale ale dreptului administrativ. Aceste actualizări au fost inspirate, în primul rând, de jurisprudenţa în materia contenciosului administrativ, autorii urmărind ca explicaţiile privind interpretarea dispoziţiilor Legii nr. 554/2004 să-şi găsească reflectarea în realitatea concretă şi să servească unei mai bune soluţionări a litigiilor reglementate de această lege. Analizând jurisprudenţa în domeniu, autorii au constatat şi unele soluţii jurisprudenţiale care, în opinia lor, sunt greşite, ceea ce i-a determinat să propună alte soluţii pe baza unei interpretări corecte a legii.
Din cuprins
- excepţia de nelegalitate
- suspendarea actelor administrative
- controlul de tutelă
- procedura prealabilă acţiunii în contenciosul administrativ
- obiectul acestei acţiuni judecătoreşti
- competenţa instanţelor judecătoreşti de contencios administrativ
- răspunderea patrimonială pentru prejudiciile cauzate prin actele administrative nelegale
Puncte forte
- jurisprudenţă relevantă inserată sub articolul de lege comentat
- coroborarea cu dispoziţiile Noului Cod de procedură civilă
- index alfabetic ce conţine principalele instituţii de drept administrativ
- note utile (bibliografie incidentă, texte legale incidente, explicaţii suplimentare, corelaţii legislative)
- peste 100 de speţe rezumate inserate sub articolele la care se referă.
Despre autori
Anton Trăilescu: profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, fiind titularul disciplinei „Drept administrativ, partea specială”. Este autor şi coautor al mai multor cărţi şi cursuri universitare în domeniul dreptului administrativ, precum şi autorul a numeroase articole publicate în prestigioase reviste de specialitate.
Alin Trăilescu: asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, fiind specializat în domeniul dreptului public, în special al actelor administrative şi fiscale şi al răspunderii juridice izvorâte din aceste acte. Este autor şi coautor al unor cărţi de drept şi a publicat 12 articole şi studii de specialitate în reviste de prestigiu din ţară.
Public ţintă
avocaţi specializaţi în domeniu, consilieri juridici, magistraţi, funcţionari publici, studenţi, masteranzi şi doctoranzi în drept administrativ
Limba: romana
Nr. pagini: 216
Dimensiuni:
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 348,00 leiPRP: 369,00 lei
- 739,00 leiPRP: 781,00 lei
- 198,00 leiPRP: 209,00 lei
RECENZII