Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004
DESCRIERE
O aparitie unica in literatura juridica romaneasca care ofera cititorului un instrument facil de acces la jurisprudenta integrala a Curtii Constitutionale in materia Legii nr. 554/2004 comentata dintr-o perspectiva critica de drept comparat. Jurisprudenta Curtii Constitutionale reprezinta un instrument indispensabil pentru aplicarea si interpretarea prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ in conformitate cu reglementarile constitutionale.
Comentariul critic al deciziilor Curtii Constitutionale ofera o viziune pragmatica si o legatura cu doctrina de drept intern si comparat, si jurisprudenta instantelor de contencios administrativ. Nevoia acestei lucrari a fost resimtita din cauza numarului mare al deciziilor pronuntate de Curtea Constitutionala prin care s-au oferit viziuni si interpretari nesupuse pana in prezent vreunei analize stiintifice dintr-o perspectiva critica.
Fundament juridic - 235 decizii comentate
Pentru prima data deciziile Curtii Constitutionale avand ca obiect prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 sunt grupate pe tematici, analizate si comentate, in scopul de a crea o privire de ansamblu asupra contenciosului constitutional in acest domeniu.
Din cuprins:
• rolul Curtii Constitutionale de instanta de contencios constitutional
• forta juridica a deciziilor Curtii Constitutionale
• controlul exercitat de Curtea Constitutionala
• conditiile de admisibilitate a exceptiilor de neconstitutionalitate
• analiza deciziilor Curtii Constitutionale, structurate pe articolele legii
• analiza tematica a deciziilor
• structura de lege adnotata pentru o utilizare facila
• textul Legii contenciosului administrativ actualizat si consolidat conform ultimilor modificari legislative.
Puncte forte:
• 235 de decizii ale Curtii Constitutionale comentate
• abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura, in special la normele procesuale atat de drept intern, cat si de drept international
• viziune completa asupra Legii nr. 554/2004 (exista decizii de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate care au modificat radical optica initiala de reglementare a legiuitorului, de asemenea exista decizii de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate care si-au produs efectele dupa 45 de zile in conditiile prevazute de art. 147 alin. (1) din Constitutie si au determinat modificarea legii), fiind indispensabila pentru orice persoana interesata de prevederile Legii nr. 554/2004
• instrument util pentru aplicarea si interpretarea prevederilor Legii nr. 554/2004 in conformitate cu reglementarile constitutionale
• familiarizarea cu practica Curtii Constitutionale in materie pentru toti cei care doresc sa ridice exceptii de neconstitutionalitate in domeniul contenciosului administrativ
• index cronologic al deciziilor Curtii Constitutionale
• identificarea rapida a numarului deciziei Curtii Constitutionale in raport cu articolul din Legea nr. 554/2004
• ample referinte bibliografice.
Autorul raspunde:
Mai este relevanta jurisprudenta Curtii Constitutionale avand in vedere „Decaderea” exceptiilor de neconstitutionalitate?
„Este adevarat ca prin Legea nr. 177/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala a Romaniei, incepand cu data de 7 octombrie 2010, solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate nu mai suspenda judecarea cauzei. Deciziile Curtii Constitutionale prin care se admite exceptia de neconstitutionalitate invocate in cauze care s-au solutionat intre timp prin hotarari judecatoresti definitive pot constitui insa motiv de revizuire potrivit art. 509 alin. (1) pct. 11 C.proc.civ. Observam ca prevederile Legii nr. 554/2004 au constituit in continuare, si dupa data de 7 octombrie 2010, obiectul verificarii constitutionalitatii lor pe calea exceptiilor solutionate de Curtea Constitutionala (peste 50 de exceptii de neconstitutionalitate ridicate din care 3 admise). Din momentul in care ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate nu a mai determinat in mod automat suspendarea judecarii cauzei, s-a observat pe ansamblu cresterea „profesionalismului” in motivarea exceptiilor, ceea ce a dus la cresterea procentului de admitere a acestora. Prin urmare, cel care doreste sa ridice o exceptie de neconstitutionalitate trebuie sa aiba la dispozitie un material care sa ii fundamenteze foarte bine argumentarea in raport cu practica jurisprudentiala a Curtii Constitutionale. De asemenea jurisprudenta Curtii Constitutionale ramane un instrument indispensabil pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. In sprijinul acestor lucruri, Cartea propusa ofera o privire exhaustiva si integrala asupra practicii jurisprudentiale a Curtii Constitutionale in materia Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ insotita de un comentariu critic”.
Despre autor
Catalin-Silviu Sararu este doctor in drept, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, cu o bogata experienta in practica si editoriala.
Limba: romana
Nr. pagini: 400
Dimensiuni:
An aparitie: 2015
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 348,00 leiPRP: 369,00 lei
- 739,00 leiPRP: 781,00 lei
- 198,00 leiPRP: 209,00 lei
RECENZII