Literatura romana in pasi esentiali, bacalaureat 2019 - Sigma
DESCRIERE
Literatura romana in pasi esentiali, bacalaureat 2019
Exercitii, recomandari, exemple pentru liceu si examenul de bacalaureat
Cartea de fata este ea insasi o mare ora de romana, un instrument de lucru pentru toti cei patru ani de liceu, pentru pregatirea examenului de bacalaureat, dar si o invitatie la refiectie pentru elevi. Fiecare subiect propus, cu sau fara sugestii de raspuns, reprezinta un punct de plecare, elevul putandu-si construi o strategie de invatare pentru clasa, pentru examene, dar si pentru devenirea sa.
Pomind de la aceste idei generale, am structurat continutul acestei carti raportandu-ne la actualul model al probei scrise de limba si literatura romana de la examenul de bacalaureat. Noua structura a subiectelor, introdusa odata cu examenul din 2018, desi la inceput a parut ca face proba mai usoara, ii invita pe elevi sa insiste asupra exersarii deprinderilor de intelegere a unui text — literar sau nonliterar stie sa isi exprime opinia fata de orice tip de text, sa redacteze un eseu conform cerintelor date, respectand normele exprimarii corecte, renuntand la invatarea mecanica.
Daca orele de romana nu ar exista, ele ar trebui inventate. Pastrand aluzia la opera lui Marin Sorescu, putem spune ca orele de romana sunt ferestre catre lumi vazute si nevazute, catre universul din afara si dinlauntrul nostru. Sunt ferestre care dezvaluie mai intai forta cuvantului, savoarea lui, apoi fascinanta imbinare a vorbelor din gandul rostit. Ele deschid cartile literaturii spre intelegerea infmitului ce se ascunde in oameni — cu trairi, framantari, sperante, renuntari, idealuri, angoase, bucurii, ambitii, dorinte nepotolite de a deslusi taine si de a stapani universul, cu revolte, umilinte, revelatii si cate, cate altele!
„Numai in limba sa omul pricepe inima pe deplin" spunea Eminescu, sintetizand atat de bine aceasta necesitate de a-ti cunoaste „patria de cuvinte" care pentru a deveni om „deplin".
Orele de romana se adreseaza inteligentei si sufletului. Ele fac din invatacelul timid sau rebel o „trestie ganditoare" ce isi poate cladi propriul destin liber si frumos.
Poate ca niciuna dintre disciplinele scolare nu ilustreaza mai bine dictonul latin ""Non scholae, sed vitae discimus!", fiindca prin limba si literatura proprie inveti pentru tot restul vietii sa te exprimi clar, coerent, nuantat, sa formulezi opinii si sa le sustii, sa te adaptezi oricarei situatii si sa comunici cu oricine, sa iti cultivi simtul de observatie, de analiza si sinteza, sa ai o gandire critica bine fundamentata, care sa te ajute sa depasesti orice moment dificil, sa Iti elaborezi si sa indeplinesti orice proiect.
Top 10
-Cărți noi
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
Promoţii
-- 14,00 leiPRP: 15,00 lei
- 32,20 leiPRP: 33,90 lei
- 38,00 leiPRP: 40,00 lei
RECENZII