Manual de astronomie. Ghidul practic al cerului noptii

thumb
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 198
Categoria: Carti Stiinta

DESCRIERE

Manual de astronomie. Ghidul practic al cerului noptii - Jane Green

…incepand cu o scurta istorie a astronomiei, autoarea exploreaza Soarele si Sistemului Solar, Universul observabil si se intoarce la originile lui comologice.

O sectiune extinsa dedicata observatiilor facute de catre amatori ofera sfaturi practice pentru cei care debuteaza in studiul astronomiei, incluzand observarea cu ochiul liber, binoclul, telescopul pentru amatori, camera si camera web si ne ofera un ghid complex pentru a alege echipamentul corect, atat pentru a viziona cat si pentru a fotografia cerul noptii.

Din carte:

FORMAREA PRIMELOR GALAXII


...în anii 1960, astronomii considerau că galaxiile s-au format dintr-un nor gigantic de gaz primordial care s-a prăbuşit sub propria lui greutate; un proces în oglindă cu formarea stelelor, dar pe o scară mult mai mare. Acesta este cunoscut sub numele de Formaţia Monolitică.

Pe măsură ce norul se contracta, el a creat mici bulgări de gaz din care apoi a apărut un halou de clastere globulare. Dacă galaxia urma să devină spiralată sau eliptică, acest lucru era în funcţie de viteza sa de rotaţie, dacă viteza era suficient de mare, norul se putea disipa într-un disc şi apoi putea forma braţe spiralate.

Această teorie este în prezent uzurpată de modelul Ierarhic: galaxiile mari prezente astăzi s-au format prin unirea unor galaxii mai mici - protogalaxii - care ele însele s-au format prin unirea altor obiecte mici, aflate acum la distanţe năucitor de îndepărate şi învăluite de praf.

Probabil toate galaxiile au început ca eliptice, dar, după ce au acumulat masiv gaz, ele s-au transformat în galaxii spiralate. Există spaţii vaste „goale” între stele, astfel încât ele să se poată uni în libertare, atracţia lor fiind indusă de forţele gravitaţionale mutuale ale galaxiilor parentale.

Rezultatele acestor împreunări sunt magnifice cozi mareice, care se întind de la sute la mii de ani lumină în spaţiu.

Când gazele se unesc în galaxii, iau naştere masive formaţiuni stelare şi luminozitatea creşte. Dacă formarea stelelor explodează în întreaga galaxie, vedem uimitoare galaxii formate din stele nou născute sau, dacă suficiente stele sau gaze se prăbuşesc în cascadă în gaura neagră centrală, vedem quasarii - ambele ipostaze menţionate anterior.

După sute de milioane de ani de contopiri, Galaxiile Antennae intr-o coliziune lentă de sute de milioane de ani lumină: coloanele de praf întunecat sunt nori moleculari masivi, compresaţi ca urmare a întâlnirii dintre ei şi producând naşterea explozivă a milioane de stele şi de clastere stelare.

Rezultatul este o galaxie eliptică. Dar astronomii sunt acum martorii galaxiilor „mature”: acestea probabil s-au format în izolare şi au existat în primele miliarde de ani de la formarea Universului.

Limba: romana
Nr. pagini: 198
Dimensiuni: 21x26
An aparitie: 2015

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0254 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.