Manual de psihiatrie sociala si psihoterapie
DESCRIERE
Manual de psihiatrie sociala si psihoterapie - Klaus Dorner
Manualul de psihiatrie sociala si psihoterapie reprezinta o initiativa singulara in peisajul publicatiilor de specialitate din Romania, de tratare exhaustiva a unui domeniu putin explorat.
Intentia declarata a autorilor este introducerea unui limbaj obiectiv, dar totodata accesibil, pe intelesul tuturor, care sa deschida calea unei comunicari reale intre profesionisti si cei afectati de boala psihica.
Folosind termeni mai putin uzuali in limbajul de specialitate – confruntare, peisaj, atitudine fundamentala –, cartea introduce cititorului roman notiunea de psihiatrie sociala, in care "celalalt", asa cum este denumit in carte cel suferind de o boala psihica, este considerat egalul celui sanatos si tratat ca atare.
Manualul vine in intampinarea cititorului care studiaza pentru examenul de psihiatrie sau psihoterapie, indiferent de specializarea aleasa (asistent medical, medic, psiholog, nutritionist, ergoterapeut, kinetoterapeut). Totodata, el se adreseaza lucratorilor in psihiatrie, precum si tuturor celor care au avut experiente psihiatrice, fie ca pacienti, fie ca apartinatori.
"In psihiatria sociala, accentul se pune pe confruntarea umana cu omul bolnav psihic, adica celalalt, asa cum este numit atat de des in carte. Eu pot recunoaste in celalalt un egal. El este, in pofida alteritatii, un om deosebit de normal, la fel ca mine.
Pot recunoaste insa si caracterul diferit, strain, pe care abia daca il inteleg sau nu il inteleg deloc, si care imi indica in mod clar o diferenta fata de celalalt.
In psihiatria sociala este intotdeauna vorba despre proiectarea acestei relatii complexe, despre completitudinea perceptiei mele in ceea ce il priveste pe celalalt, despre atentia fata de el si despre propria-mi disponibilitate pentru nou, pentru neasteptat. Ideea este de a invata continuu."
Fragment din carte
Autoperceptia: daca vreau sa ma indrept catre ceilalti, trebuie sa stiu sa merg. Daca vreau sa ma apropii de ceilalti, trebuie sa incep cu mine.
Datoria pe care o avem, in fiecare caz si de fiecare data, este aceea de a ne deschide fata de celalalt, fata de suferinta lui, fata de chipul lui neprotejat, pana suntem atinsi.
Disponibilitatea de a ne lasa atinsi, prinsi de celalalt, fiind la dispozitia lui poate fi realizata doar daca nu sunt perceput ca proprietatea lui.
Ma las prins de celalalt, fara a permite crearea unei legaturi de proprietate totala, numai pana in punctul in care celalalt poate fi sigur ca, prin aceasta apropiere va recunoaste distanta umana dintre noi, faptul ca suntem complet straini, si isi va recunoaste propria existenta.
Nu il abordez doar ca pe un concetatean, doar pentru ca el si eu avem trasaturi comune. Acest lucru este deja inteles.
Este o sarcina care solicita un autocontrol continuu, caci, de fiecare data cand practic atitudinea de cautare, exista sansa de a-i oferi celuilalt un model prin care se poate elibera de egocentrismul lui si de starea de izolare in care e prins.
Imi pot asuma responsabilitati pentru mine si pentru ceilalti doar daca dezvolt o identitate a Eului, care ramane una fragila: osciland intre pericolul de al folosi pe celalalt tot mai mult pentru autointarire sau de a-l ajuta sa ajunga la autoeliberare...
…………………………
CUPRINS
Autorii
Abrevieri
Prefata la editia in limba romana
Cuvant‑inainte
Ghid de utilizare
Capitolul 1. Cel ce se ajuta pe sine si pe ceilalti
Capitolul 2. Cel ce se dizabiliteaza pe sine si pe ceilalti(dizabilitatea intelectuala)
Capitolul 3. Omul tanar (psihiatria copilului si adolescentului)
Capitolul 4. Cel ce se iubeste pe sine si pe ceilalti (dificultati ale sexualitatii)
Capitolul 5. Cel care se scindeaza pe sine si ii scindeaza pe ceilalti (schizofrenia)
Capitolul 6. Cel ce se distruge pe sine si pe ceilalti (mania)
Capitolul 7. Cel ce se doboara pe sine si pe ceilalti (depresia)
Capitolul 8. Cel ce se incearca pe sine si pe ceilalti (dependenta)
Capitolul 9. Cel ce se oboseste pe sine si pe ceilalti - nevrotism, tulburari de personalitate si psihosomatice
Capitolul 10. Cel ce se ucide pe sine si pe ceilalti(criza, interventia in caz de criza)
Capitolul 11. Cel ce se imbolnaveste pe sine si pe ceilalti(psihosindroame cu origine fizica)
Capitolul 12. Omul varstnic
Capitolul 13. Caile psihiatriei (istoria psihiatriei)
Capitolul 14. Tehnici socioterapeutice
Capitolul 15. Tehnici terapeutice medicale
Capitolul 16. Tehnici psihoterapeutice (accesul sistematic spre suflet)
Bibliografie
Index de autori
Index de termeni
Limba: romana
Nr. pagini: 520
Dimensiuni: 17X24
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 55,00 lei
Promoţii
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 32,30 leiPRP: 38,00 lei
RECENZII