Martin Chuzzlewit
DESCRIERE
Devenit unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati scriitori ai vremurilor sale, Dickens se va bucura de succes si dincolo de Atlantic, unde va calatori împreuna cu sotia, în 1842.
Adept al doctrinei republicane, Dickens îsi dorise enorm sa vina în contact direct cu sustinatorii acestei ideologii care, în opinia lui, se apropia foarte mult de pricipiile egalitariste ale Iluminismului.
Uimit de neasteptata aroganta a americanilor si de amabilitatea rece pe care o afisau fata de straini, precum si de tendinta lor de a folosi violenta în caz de dispute, în loc sa îsi rezolve conflictele pe cale diplomatica, Dickens a remarcat neconcordanta dintre ideologie si comportament, pe care fara ezitare o va scoate la iveala în scrierile sale.
Daca în lucrarea non-fiction, „Note din America“, Dickens expune concluziile desprinse în urma calatoriei sale, împartasind publicului sau dezgustul resimtit fata de obiceiurile americanilor, printre care si acela de a mesteca si scuipa tutun, în „Martin Chuzzlewit “ se foloseste de fictiune pentru a satiriza societatea americana.
Asemenea lui Jonathan Swift, Dickens îl transforma pe tânarul Martin, caruia îi lipseste totusi naivitatea lui Gulliver, într-un observator ironic al scenei politice si sociale americane.
Vazuta prin aceasta prisma, America va fi perceputa de publicul britanic cu toate imperfectiunile ei.
În epoca „Martin Chuzzlewit“ s-a bucurat de succes atât datorita umorului de care abunda majoritatea episoadelor relatate în paginile sale, cât si pentru ca stimuleaza puternic imaginatia multora dintre cititorii dornici de a obtine informatii despre America, un tarâm înca necunoscut în detaliu de europeni.
Limba:romana
Nr.pagini:512
An aparitie:2009
Top 10
-Cărți noi
-Promoţii
-- 26,10 leiPRP: 29,00 lei
- 62,10 leiPRP: 69,00 lei
- 41,00 leiPRP: 45,00 lei
RECENZII