Mica enciclopedie a Romaniei pentru copii Silviu Negut, Marius-Cristian Neacsu

Preț: 28,28 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 368
Format: 165 x 240 mm

DESCRIERE

Mica enciclopedie a Romaniei pentru copii 

 
Silviu Negut, Marius-Cristian Neacsu
 

Enciclopedia este impartita in cinci sectiuni si, in cadrul fiecarei sectiuni, au fost dispuse alfabetic elemente legate de:
I. Personalitati
II. Natura, statiuni turistice, timp liber
III. Economie, asezari
IV. Arta si arhitectura
V. Obiceiuri, gastronomie


    Fragment din enciclopedie:

 
    „Brasov 
    Prima scoala romaneasca (1495) si prima carte tiparita in limba romana, cu litere latine (1559) 
 
    La Brasov a functionat prima scoala romaneasca din tara, deschisa in 1495, in curtea Bisericii „Sf. Nicolae" din scheii Brasovului (actualmente muzeu) si s-a tiparit prima carte in limba romana, cu litere latine - “Intrebare crestineasca” sau “Catehismul” -, de catre Diaconul Coresi (1559). Primele cursuri in limba romana au avut loc in 1583, tinute de catre Anton Pann.
    Un vechi focar de cultura si spiritualitate romaneasca a functionat in Scheii Brasovului inca din 1292 (cetatea brasoveana fiind atestata in 1234), ortodocsii de aici suparandu-l pe Papa Bonifaciu al IX-lea, din moment ce acesta a emis o bula papala (act), in 1399, in care cerea convertirea „schismaticilor" din Corona (Brasov). „Schismaticii" au ridicat o biserica din piatra, sprijiniti de domnitorul tarii Romanesti, Neagoe Basarab, in 1495, dupa cum atesta o cronica locala, cand „s-au zidit scoala si biserica", pro eorum usu (din latina, „pentru folosul lor"), la care, spre indignarea papei, se tineau slujbe diferite de cultul catolic al locuitorilor din cetatea Corona.
    La Brasov s-a descoperit cel mai vechi text in limba romana, Scrisoarea lui Neacsu din Campulung catre Johannes (Hans) Benkner, judele Brasovului (1521), prin care acesta din urma era informat asupra miscarilor turcilor de dincolo de Dunare.
    Aici, intre 1556 si 1583, se tiparesc mai multe lucrari, printre care si prima carte in romana, de catre Diaconul Coresi: “Dac-am cetit, bine am ispitit si socotit si am aflat ca toate talcuiesc, aclevereaza si intaresc cu Scriptura sfanta si mie tare placura si am scris cu tipariul voao fratilor romanilor sa va fie pre invatatura!” Au urmat: prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca (de catre brasoveanul Dimitrie Eustatievici, in 1757), primul calendar almanah in literatura romana (dascalul Petcu Soanu), formandu-se, in timp, o adevarata scoala de copisti si traducatori."

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0499 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.