Moaste si locuri de pelerinaj in Romania si in tarile din jur - Silvan Theodorescu

Preț: 14,99 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069921180
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 168
Categoria: Carti Ortodoxism

DESCRIERE

Moaste si locuri de pelerinaj in Romania si in tarile din jur

Silvan Theodorescu

Una dintre dovezile calităţii de Sfânt este neputrezirea corpului după înmormântare. Dintre sfinţii care alcătuiesc calendarul Bisericii Ortodoxe sunt puţini cei care au fost dăruiţi de Dumnezeu cu această calitate. Moaştele acestora, adică ramăşiţele pământeşti neputrezite, se găsesc în diferite regiuni şi ţări creştine, constituind pentru credincioşi locuri de pelerinaje şi de închinare. Pământul binecuvântat al ţării noastre, pe care creştinismul a fost răspândit şi a rodit de timpuriu, este unul dintre cele mai bogate în moaşte de sfinţi localnici sau de origine străină, care au găsit aici adăpostire şi odihnă.

Între sfinţii de origine străină ale căror moaşte se păstrează în întregime sau parţial în ţara noastră se numără Sfânta Muceniţă Filofteia, ale cărei moaşte au fost aduse în ţara noastră la Curtea de Argeş, Cuviosul Nicodim cel Sfânt de la Tismana, originar din Serbia, din ale cărui moaşte se păstrează degetul cel mare de la mâna dreaptă, Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, originar din Trapezunt, Cuviosul Dimitrie cel Nou, originar din satul Basarabov din Bulgaria, Cuvioasa Parascheva cea Nouă, originară din Tracia.

Dintre sfinţii români cu moaşte pot fi amintiți Sfântul Calinic de la Cernica şi Cuviosul Iosif cel Nou de la Partoş.

Resturi sau părţi din moaşte de sfinţi străini se mai păstrează în unele biserici şi mânăstiri din ţară: capul Sfintei Muceniţe Tatiana, capul şi mâna dreaptă a Sfântului Nifon, capetele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vach, capul Sfântului Grigorie Teologul, părţi din moaştele Sfântului Ciprian (aflate la Biserica Zlătari din Bucureşti)…

‒      Despre moaște și relicve sacre

‒      Cele mai faimoase moaște ale lumii creștine

‒      Câte moaşte sunt în România?

‒      Puterea vindecătoare a sfintelor moaşte   

‒      Cinstirea Sfintelor Moaște: credință sau idolatrie?

‒      Când au putere moaştele. Harta relicvelor sacre din România

‒      Controversa moaștelor Sfântului Nicolae de la București

‒      Moaștele aduse din Siberia

‒     Biserici cu Sfinte Moaște din România

Colecția SFINȚI, DUHOVNICI ȘI MĂRTURISITORI ROMÂNI (25 volume)

Despre români s-a spus, adesea cu o îndreptățire piezișă, că, bântuiți fiind de o toleranță ecumenică extremă, nu au o vocație mistică profundă.

Dar galeria Sfinților și Mucenicilor emblematici, a venerabililor Duhovnici și a marilor Mărturisitori români este mult mai complexă decât s-ar crede, fiind populată cu o mulțime de personaje excepționale, care s-au sacrificat pentru credință și neam, luminând un popor iubitor de Dumnezeu și tradiție creștinească.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0408 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.