Noul Cod civil — Comentarii, doctrina, jurisprudenta Vol. III, Art 1650-2664

thumbthumb
Preț: 170,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 1247
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Noul Cod civil

Comentarii, doctrina, jurisprudenta Vol. III, Art 1650-2664

 

 

 



Legislatia incidenta
Sub fiecare articol al codului am identificat si redat in extenso textele corespondente din vechiul Cod civil, din Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 167/1958 si celelalte acte normative anterioare al caror continut a fost absorbit in noul Cod civil. Am redat, de asemenea, si dispozitiile incidente din legea de punere in aplicare si am indicat, prin note de trimitere, conexiunile cu alte articole din cod sau din alte acte normative in legatura cu textul analizat.

Comentarii si doctrina
Veti regasi la fiecare articol o analiza succinta si bine sistematizata, un comentariu logic si unitar, impletit din ideile extrase din doctrina si opiniile autorului. Notele de doctrina si comentariile autorilor sunt redate impreuna, in aceeasi sectiune, intrucat si unele si altele ofera explicatii si solutii cu privire la interpretarea si aplicarea in practica a articolului analizat. In cazul institutiilor care s-au schimbat substantial fata de vechea reglementare sau al institutiilor noi (cum ar fi fiducia sau dreptul de administrare), explicarea textului s-a facut numai pe baza doctrinei straine si a comentariilor autorilor.

Jurisprudenta
Aceasta sectiune cuprinde in special hotararile CEDO si CJUE, deciziile Curtii Constitutionale si ale ICCJ, date in recursurile in interesul legii, precum si solutiile instantelor judecatoresti in materiile reglementate de NCC. Bineinteles, nu s-a conturat inca o practica judiciara in aplicarea NCC. Insa, acolo unde existau solutii anterioare, care isi pastreaza valabilitatea si in contextul noii reglementari, le-am inclus in lucrare, pentru a-i scuti pe practicieni sa caute raspunsuri noi, acolo unde acestea exista deja.

Din carte:

Domeniul de aplicare

1. Principiul neretroaci vităţii legii civile, prevăzut în art. 6 alin. (1) teza a II-a NCC, permite afi rmaţia generală că dispoziţiile legii noi se vor aplica doar contractelor de vânzare încheiate după intrarea în vigoare a acesteia. Cu toate acestea, alin. (6) al aceluiași arti col stabilește că dispoziţiile legii noi sunt aplicabile efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate, printre altele, din capacitatea persoanelor, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, și din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi.

2. Contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce privește încheierea, interpretarea, efectele și încetarea sa [art. 102 alin. (1) din Legea nr. 71/2011].

3. Modifi carea contractului se face cu respectarea tuturor condiţiilor prevăzute de legea în vigoare la data modifi cării. În privinţa elementelor ce nu fac obiectul modifi cării sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1) [art. 102 alin. (2) din Legea nr. 71/2011].

4. Contractul de vânzare este, de regulă, cu executare instantanee, uno ictu, atât în privinţa obligaţiilor vânzătorului, cât și în privinţa obligaţiilor cumpărătorului, asf el că nașterea, consumarea și epuizarea raportului juridic respeci v nu sunt infl uenţate de o viitoare modificare a legii.

5. Dacă obligaţiile părţilor sunt cu executare succesivă, iar legea în vigoare la încheierea contractului a fost modifi cată, legea nouă va trebui respectată de către părţi în executarea obligaţiilor ulterioare, doar atunci când obiectul modifi cării legislai ve, respeciv obiectul obligaţiei privesc sau derivă din starea și capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie și obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, și din raporturile de vecinătate.
…………………………………

CUPRINS:


Titlul I. Dispoziţii generale
Titlul II. Confl icte de legi


Capitolul I. Persoane

Secţiunea 1. Persoana fi zică
Secţiunea a 2-a. Persoana juridică

Capitolul II. Familia

Secţiunea 1. Căsătoria
1. Încheierea căsătoriei
2. Efectele căsătoriei
3. Desfacerea căsătoriei
Secţiunea a 2-a. Filiaţia
1. Filiaţia copilului din căsătorie
2. Filiaţia copilului din afara căsătoriei
3. Adopţia
Secţiunea a 3-a. Autoritatea părintească. Protecţia copiilor
Secţiunea a 4-a. Obligaţia de întreţinere

Capitolul III. Bunurile

Secţiunea 1. Dispoziţii generale
Secţiunea a 2-a. Bunurile mobile corporale
Secţiunea a 3-a. Mijloacele de transport
Secţiunea a 4-a. Titlurile de valoare
Secţiunea a 5-a. Bunurile incorporale
Secţiunea a 6-a. Formele de publicitate
Secţiunea a 7-a. Ipotecile mobiliare
…………………………………


Colectivul de autori ai volumului III

Madalina AFRASINIE
Mona-Lisa BELU-MAGDO
Alexandru BLEOANCA
Veronica DANAILA
Marius Eftimie

Dana GARBOVAN
Marcel GAVRIS
Ana-Maria MATEESCU
Emilia MADULARESCU
Florina MOROZAN

Carolina NITA
Evelina OPRINA
Corina PUSCHIN
Gabriela RADUCAN
Diana ROHNEAN
Mirela STOIAN
Nicolae Horia TIT

Limba: romana
Nr.pagini: 1247
Dimensiuni:
An aparitieqa: 2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0627 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.