Nuditatea
DESCRIERE
Nuditatea (Giorgio Agamben)
…in cultura noastră, nuditatea nu poate fi separată de o amprentă teologică. Toţi cunosc povestirea din Facerea, în care, în urma păcatului, Adam şi Eva îşi dau seama pentru prima oară că sunt goi: „Şi s-au deşchis ochii amânduror şi, cunoscându-să a fi goli, au cusutfrunze de zmochin şi ş-au fâcut şieş acopereminte“ (Fa cerea 3, 7)1.
Conform teologilor, asta nu se întâmplă dintr-o simplă inconştienţă precedentă pe care păcatul a anulat-o. Înainte de cădere, aceştia, chiar dacă nu erau acoperiţi de vreun veşmânt omenesc, nu erau goi: erau acoperiţi cu veşmântul harului, care li se potrivea precum o haină de slavă (în versiunea ebraică a acestei exegeze, care se găseşte în Zohar spre exemplu, se vorbeşte despre un „veşmânt de lumină“).
Şi tocmai de acest veşmânt supranatural îi dezbracă păcatul, iar aceştia, dezgoliţi, sunt nevoiţi să se acopere, mai întâi făcându-şi ei înşişi acoperământ din frunze de smochin („au cusut frunze de zmochin şi ş-au făcut şieş acopereminte“), iar mai apoi, în momentul izgonirii din Rai, purtând îmbrăcămintea din piele de animal pe care le-o făcuse Dumnezeu.
Înseamnă că goliciunea strămoşilor noştri din Paradisul terestru este văzută numai în două momente: prima oară în intervalul, ce poate fi considerat foarte scurt, între percepţia nudităţii şi coaserea „acoperămintelor“, şi a doua oară când se dezbracă de frunzele de smochin ca să-şi pună îmbrăcămintea din piele.
Dar chiar şi în aceste scurte momente, nuditatea este un dat exclusiv negativ, ca să spu nem aşa, o privare de veşmântul de har şi o prevestire a strălucitorului veşmânt de slavă pe care fericiţii îl vor căpăta în Rai.
Nuditatea completă există, poate, numai în Iad, în trupurile osândiţilor supuse fără scăpare chinurilor veşnice ale dreptăţii lui Dumnezeu. În această accepţiune, în creştinism nu există o teologie a nudităţii, ci doar o teologie a veşmântului....
CUPRINS:
Creaţie şi mântuire
Ce înseamnă a fi contemporan?
K
Despre folosul şi despre neajunsurile traiului printre fantome
Despre ceea ce putem să nu facem
Identitate fără persoană
Nuditatea
Trupul înviat întru slavă
O foame de bou
Ultimul capitol al istoriei lumii
Lista principalelor opere citate
Limba:Romana
Pagini: 156
Dimensiuni: 13X20
Data aparitiei:2015
Top 10
-Cărți noi
-- 89,00 lei
- 105,00 leiPRP: 111,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 23,00 leiPRP: 27,15 lei
- 29,00 leiPRP: 32,60 lei
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei
RECENZII