O istorie a Tibetului

thumbthumb
Preț: 37,95 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 304

DESCRIERE

O istorie a Tibetului

Sam van Schaik

 

 

 

 

Autorul reinvie aceasta istorie incepind cu secolul al VII-lea si perioada de glorie a Imperiului Tibetan si analizeaza momentele ei semnificative, precum aparitia budismului tibetan si a titlului de Dalai Lama, relatiile cu Mongolia lui Kubilai-Han din secolele XIII-XIV, implicarea Tibetului in „Marele Joc” de la inceputul secolului XX si, bineinteles, evenimentele tulburi din ultimele decenii.
Totodata face lumina in ce priveste relatia sa complexa cu India si China si explica o serie de elemente frecvent invocate ale culturii tibetane, precum reincarnarea preotilor lama, manastirile, pustnicii, rolul lui Dalai Lama sau Cartea tibetana a mortilor.
Parcurgind toate straturile istoriei si mitologiei, O istorie a Tibetului ofera o prezentare cuprinzatoare si o mai buna intelegere a importantei acestui colt de lume care nu inceteaza sa fascineze...
Fragmente:
... cum se întâmpla adesea in Tibet, marii patroni ai budismului erau şi cei mai războinici conducători.
Tenpa Tsering a fost cel care a făcut din Derge, unul dintre numeroasele regate mici, cel mai puternic regat din Kham, ispravă care, cel puţin in Derge, i-a adus magulitoarca poreclă de ''al doilea Songtsen Gampo".
A fost, de asemenea, primul dintre regii din Derge care a stabilit o relaţie cu manciurienii din China. Când aceştia i-au alungat din Tibet pe mongolii jungari in 1720, Khamul a fost împărţit in două.
Partea de vest a intrat sub jurisdicţia guvernului de la Lhiasa, iar cea de est, sub jurisdicţia împăratului manciurian. Manciurienii au folosit Khamul drept zonă-tampon.
In afară de asigurarea fluidităţii negoţului, nu ii interesa prea mult ce se petrecea acolo. Strategia uzuală pe care o foloseau in asemenea zone era să lase guvernarea in seama conducătorilor locali.
Aşadar Tenpa Tsering a primit un titlu chinez, care însemna, în mare, „Păstrător al păcii'', cel mai mare rang deţinut de cineva in Kliam.
Şi-a jucat bine rolul şi a menţinut pacea infrângându-i pe alţi şefi de clanuri care ameninţau să întrerupă fluxul comercial constant dintre China şi Tibet.
Insă regatul Derge, care tocmai fusese extins, şi idealul lui de anihilare a sectarismului erau ameninţate incă şi din exterior, şi din interior.
Una dintre cele mai mari ameninţări externe era reprezentată de lama Gelug de la cuitea manciuriană, precum Changkya Rolpai Dorje, care avusese meritul principal al organizării vizitei lui Panchen Lama in China.
Aceşti lama, frustraţi adesea din cauza prezenţei destul de slabe a şcolii Gelug in Tibetul de Est şi, ca atare, a lipsei lor de influenţa politică in zonă, îşi doreau să extindă şi acolo influenţa şcolii lor.
Când împăratul manciurian a trimis expediţii militare la graniţa Chinei cu Tibetul, acestea au oferit ocazia afirmării autorităţii religioase.
In anii 1770, şcoala Bon a fost ştearsă aproape complet de pe hartă in aceste regiuni, cu ajutorul unor tunuri moderne concepute de iezuiţi pentru împărat şi cu sprijinul ritualurilor de război oficiate de Changkya.
Deocamdată, Derge rezistase in faţa unor asemenea incursiuni, iar ameninţarea la adresa nonsectarismului din interiorul graniţelor venea din partea şcolii Sakya, care, in mod tradiţional, fusese principala beneficiară a patronajului regal.
Spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, regele şi regina din Derge i-au tăcut o vizită renumitului pustnic Nyingma Jigme Lingpa şi au devenii discipolii lui.
Jigme Lingpa trăia in Tibetul Central, unde se străduia să apere asediatele tradiţii Nyingma şi, in acelaşi timp...
---------------------------------------
 
CUPRINS:
 
Ilustratii
Mulţumiri
Nota referitoare la pronunţarea cuvintelor tibetane
Prefata
Capitolul 1. Inceputurile Tibetului. 600-700
Capitolul 2. Sfântul Imperiu Budist. 700-797
Capitolul 3. Păstrătorii flăcării. 797-1054
Capitolul 4. Patroni si preoţi. 1054-1315
Capitolul 5. Epoca de Aur. 1315-1543
Capitolul 6. Dalai Lama - mărirea si decăderea. 1543-1757
Capitolul 7. Menţinerea echilibrului. 1757-1904
Capitolul 8. Independenta. 1904-1950
Capitolul 9. Sub steagul rosu al comunismului. 1950-1939
Capitolul 10. Cele douâ Tibeturi din 1959 până n prezent
Note
Bibliografie
Index

 

 

 

Limba: romana

Nr.pagini: 304

Dimensiuni: 16X23

An aparitie: 2016

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0312 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.