Paranormalitatea. De ce vedem lucruri inexistente
DESCRIERE
Conectând punctele nodale dintre experienţele supranaturale şi cercetările clasice şi contemporane în domeniul percepţiei extrasenzoriale, memoriei şi psihologiei sociale, Richard Wiseman descifrează cu măiestrie mintea superstiţioasă şi explică cum şi de ce avem tendința să credem tot felul de afirmaţii legate de paranormal.
Cercetările privind telepatia, prezicerea viitorului şi experienţele extracorporale ne pot oferi informaţii remarcabile despre creierul, comportamentul şi convingerile noastre.
Cartea de faţă declanşează o adevărată vânătoare de fantome cu această nouă ştiinţă a supranaturalului și conţine o mulţime de activităţi care te învaţă să experimentezi imposibilul.
A sosit momentul să descoperi adevăratele secrete ale paranormalului.
Învaţă cum să-ţi controlezi visele şi cum să-ţi părăseşti corpul.
Convinge-i pe necunoscuţi că știi totul despre ei.
Dezlănțuie-ţi puterea subconştientului.
Fragment din carte:
…cercetătorii au monitorizat temperatura pielii de pe mâna oamenilor pe durata studiului şi au descoperit că, atunci când ei cred că mâna de cauciuc face parte din trupul lor, mâna reală ascunsă se răceşte cu circa jumătate de grad — este ca şi cum creierul ar întrerupe afluxul de sânge la mâna nevăzută odată ce crede că ea nu mai face parte din corp.
Este vorba de puterea iluziei. într-o serie de studii similare, conduse de Vilayanur Ramachandran şi descrise în cartea sa Phantoms in the Brain, oamenilor li s-a cerut să-şi pună mâna stângă sub o masă, iar un experimentator a atins apoi simultan mâna ascunsă şi tăblia mesei. Incă o dată, simţul lor de sine s-a modificat, circa 50% dintre subiecţi simţind că tăblia mesei a devenit o parte din fiinţa lor.
Pentru a explica ce se întâmplă aici, să folosim o simplă analogie. Imaginaţi-vă că vă plimbaţi printr-un oraş nou şi, dintr-odată, vă daţi seama că v-aţi rătăcit. Singura soluţie este să căutaţi un indicator. în mod asemănător, când creierul vostru încearcă să decidă unde vă aflaţi „voi", el trebuie să se bazeze pe echivalentul indicatoarelor rutiere, mai precis, pe informaţia provenită de la simţurile voastre.
…în majoritatea timpului, acest lucru funcţionează foarte bine. De exemplu, creierul ar putea să vă vadă mâna şi să simtă presiunea aplicată pe vârful degetelor, presupunând astfel în manieră corectă că „voi" sunteţi în braţul vostru.
Totuşi, în acelaşi fel în care oamenii greşesc uneori amplasarea indicatoarelor şi le îndreaptă într-o direcţie eronată, la fel şi creierul vostru va greşi din când în când. Experimentul cu mâna de cauciuc este una dintre acele situaţii.
Pe durata studiului, creierul „simte" că mâna stângă este atinsă, „vede" cum o mână de manechin sau o masă din lemn este supusă unor atingeri simultane, concluzionează că „voi" trebuie să fiţi prin urmare localizaţi în mâna de manechin sau în masă şi construieşte un simţ al sinelui care este consistent cu această idee.
Pe scurt, simţul locului în care vă aflaţi nu este predeterminat în creier. El este rezultatul utilizării constante de către creier a informaţiilor provenite de la simţuri pentru a oferi o estimare logică. Datorită acestui fapt, simţul că „voi" sunteţi în interiorul corpului este supus unei schimbări aproape imediate.
------------------------------------
Există totuşi o chestiune importantă care nu a fost încă abordată.
De ce am evoluat pentru a trăi imposibilul?
Mintea noastră a ajutat lumea să scape de boli îngrozitoare, a trimis omul pe Lună şi a început să înţeleagă originile universului.
Prin urmare, de ce mintea umană poate fi păcălită că sufletul poate părăsi trupul, că există fantome şi că visele noastre prezic cu adevărat viitorul?
Deşi e destul de bizar, cele două aspecte sunt intim conectate. Totuşi, înainte să aflăm cum, a venit vremea să revenim la exerciţiul pe care l-aţi făcut chiar la începutul cărţii.
---------------------------------------
CUPRINS:
Introducere
In care aflăm ce s-a întâmplat când presupusele abilităţi de medium ale unui câine au fost pus la încercare şi ne începem călătoria într-o lume în care totul pare posibil şi nimic nu e tocmai ceea ce pare.
1. Ghicitul
In care îl întâlnim pe misteriosul „Domn D", vizităm oraşul inexistent numit Lake Wobegon, aflăm cum putem convinge străinii că ştim totul despre ei şi descoperim cine suntem cu adevărat.
2. Experienţe de decorporalizare
In care auzim despre savanţi care au încercat să fotografieze sufletul descoperim cum o mână de manechin relevă adevărul despre zborul astral, învăţăm cum să ne părăsim trupul şi aflăm cum decid creierele noastre unde ne aflăm pe moment.
3. Puterea minţii asupra materiei
In care descoperim cum un bărbat a păcălit lumea, învăţăm cum să îndoim metale cu puterea minţii, investigăm maeştri guru din India şi aflăm de ce uneori nu putem vedea ceea ce se întâmplă chiar în faţa ochilor noştri.
4. Vorbirea cu morţii
In care facem cunoştinţă cu două fete care au creat o nouă religie, descoperim ce s-a întâmplat când cel mai mare savant al lumii l-a înfruntat pe Diavol, învăţăm cum să stăm de vorbă cu spirite care nu există şi dezlănţuim puterea minţii noastre inconştiente.
Antract
In care luăm o pauză, H întâlnim pe remarcabilul Harry Price, călătorim pe Insula Bărbatului pentru a investiga o mangustă vorbitoare şi ajungem în final la înalta Curte de Justiţie.
5. La vânătoare de fantome
In care alergăm după o stafie bătrână, aflăm motivele pentru care cercetătorii strigoilor au dezmembrat odată o casă, întâlnim fantoma inexistentă a lui Ratcliffe Wharf, învăţăm cum să vedem o fantomă şi explorăm psihologia sugestiei.
6. Controlul minţii
In care intrăm în mintea celui mai mare cititor de gânduri din lume, descoperim dacă hipnotizatorii ne pot face să acţionăm împotriva voinţei noastre, ne infiltrăm în unele culte, învăţăm cum să ne ferim de spălarea creierului şi investigăm psihologia persuasiunii.
7. Profeţiile
In care aflăm dacă Abraham Lincoln şi-a întrevăzut moartea, învăţăm cum să ne controlăm visele şi pătrundem în lumea remarcabilă a ştiinţei somnului.
Concluzie
In care aflăm de ce suntem cu toţii predispuşi la idei bizare şi de ce contemplăm natura miraculosului.
Trusa de lucru a supereroului de ocazie
Note
Mulţumiri
Autor: Richard Wiseman
Limba: romana
Nr.pagini: 287
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2012
Top 10
-Cărți noi
-- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
- 54,87 leiPRP: 59,00 lei
- 99,00 lei
Promoţii
-- 25,49 leiPRP: 29,99 lei
- 8,80 leiPRP: 10,00 lei
- 6,60 leiPRP: 7,50 lei
RECENZII