Parintele Zosim si alte povestiri
DESCRIERE
Parintele Zosim si alte povestiri - Radu Rosetti
...Părintele Zosim era un povestitor neîntrecut, având un repetoriu nesfârşit de poveşti minunate de tot felul.
Poveşti despre sfinţi ucişi de păgâni în chinuri, poveşti despre Ştefan cel Mare... poveşti despre părinţi, surori, mirese şi fraţi robiţi, pe care fii, miri şi chiar viteji neînrudiţi cu acei nenorociţi îi scăpau din robie prin sabie, prin meşteşug, prin bani; poveşti despre prunci duşi de turci departe în ţara lor spre a face din ei ieniceri, care prin înţelepciune, sânge rece şi îndrăzneală izbuteau să se-ntoarcă acasă, venind pe jos tocmai de la Bagdat şi de la Misir, poveşti despre şiretlicuri de ale grecilor... poveşti din vremea răscoalei lui Pasvantoglu, paşa de la Vidin, împotriva sultanului, apoi poveşti despre nemţi cu coadă, despre Prozorovski şi despre Camenski, despre isprăvile volintirilor, despre prăzile lor şi ale turcilor în ţară, poveşti despre chipul cum s-o aruncat în aer viteazul căpitan Iordache, la Secu şi despre câte altele, nenumarate şi toate frumoase. Şi povestea curgea din gura moşneagului fără întrerupere, lin şi limpede, într-un grai frumos şi nemeşteşugit...“
De la ultimii martori ai vremurilor fanariote, ai ocupaţiilor şi războaielor ruseşti şi turceşti, de la oamenii care au trăit zorii schimbărilor şi ai ideii naţionale, de la cei care au făcut Unirea Principatelor şi ne-au aşezat între naţiunile Europei sub domniile lui Cuza şi Carol I, Radu Rosetti a adunat chipuri şi întâmplări alcătuind o lume care nu vrea să treacă în uitare.
Sub pana sa, ştiinţa istoricului cercetător al arhivelor se împleteşte cum nu se poate mai fericit cu harul de povestitor moştenit de la părinţi şi bunici. Împreună cu Amintirile, povestirile sale alcătuiesc opera ultimului mare cronicar moldovean.
Fragment din carte
…il iubeam mult pe parintele Zosim: era om bun, copiii ii erau dragi, stia sa faca multime de jucarii frumoase din sandili si din bucatele de scanduri pe care le lucra numai cu briceagul, fara alta unealta.
Mathes, teslarul nostru neamt, om destul de mester si el, spunea ca, daca degetele lui ar fi fost atat de indemanatice ca ale parintelui Zosim, de mult n-ar mai trai in Pralea, ci ar avea casa frumoasa la Viena, fabrica mare de jucarii si bani cu ghiotura deoparte.
Parintele Zosim un leu in punga n-avea, dar facea feresee minunate, feresee care, asezate pe un jgheab diminutiv, adus din parau, sapat si lucrat de parinte tot cu briceagul cel farmacat, umblau si taiau sindile si microscopii butuci de brad cu ajutorul unor panze facute de Miron, fierarul cel ghebos, alt bun prietin al meu.
Si, pe langa feresee, mai facea parintele mori, pive, draste, fara a mai vorbi de care, carute, trasuri, briste si cate altele.
Un lucru nu-l intelegeam: De ce nu poate parintele Zosim, atat de mester in toate, sa faca boi si cai care sa umble.
Imi facea cai inhamati la trasuri si boi injunghiati la cara, dar acei boi si acei cai ramaneau nemiscati, pe cand fereseele, morilor, pivele si drastele se miscau in chip vioi si faceau treaba
- Parintele Zosim, ii ziceam eu, de ce nu-mi faci cai si boi care se misca?
- Fiindca nu pot, raspundea parintele cu blandeta.
- Atunci de ce se misca asa bine fereseiele si morile pe care mi le faci?
-Fiindca la misca apa. Nu vezi ca pana nu dam drumul apei la jgheab nu se misca nici fereseul, nici moara...
CUPRINS:
Nota asupra editiei
Parintele Zosim
Darmaneasca
Haiduc si talhar
Un suflet marinimos
Lepadare de lege
Spovediania basbulubasei
Tigancusa de la ietac
Patania cucoanei Ilenuta
A doua casatorie a vornicului Nicu Mogaldea
Pentru ce Costica Tomsa a ramas burlac
Dramba
Un vis istoric
Limba: romana
Nr. pagini: 239
Dimensiuni: 13X20
An aparitie: 2014
Top 10
-Cărți noi
-- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 47,50 leiPRP: 50,00 lei
Promoţii
-- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 89,99 leiPRP: 99,99 lei
RECENZII