Patanjali si Yoga
DESCRIERE
Yoga se integreaza unei traditii universale a istoriei religioase a omenirii: cea care consta in a anticipa moartea in vederea asigurarii renasterii la o viata sanctificata.
Pentru a deveni ceea ce este de multe secole, adica un corpus panindian de tehnici spirituale, probabil ca Yoga a raspuns din plin nevoilor celor mai profunde ale sufletului indian.
Yoga a marcat, inca de la inceput, reactia impotriva speculatiilor metafizice si a exceselor unui ritualism invechit.
Mircea Eliade
Fragment din carte:
…ceea ce caracterizeaza Yoga nu este numai latura sa practica, ci si structura sa initiatcia. Yoga nu se invata de unul singur; este nevoie de indrumarea unui maestre (guru).
Yoginul incepe prin a abandona lumea profana (familie, societate) si, calauzit de maestrul sau, se straduieste sa depaseasca succesiv comportamentele si valorile proprii conditiei umane.
El se forteaza sa "moara fata de aceasta viata" si aici se vede cel mai bine in structura initiatica a Yogai.
Asistam la moartea umana si renasterea la un alt mod de a fi: cel reprezentat de eliberare, la accesul la un mod de a fi neprofan si greu descriptibil, pe care scolile indiene il exprima cu nume diferite: moksa, nirvana, asamskrta, etc
Yoga Sutra lui Patanjali
Dintre toate semnifivatiile pe care le are cuvantul Yoga in literatura indiana, cea mai bine precizata se raporteaza la "filozofia" Yoga, indeosebi asa cum este ea expusa in tratatul lui Pantajali - Yoga Sutra, si in comentariile sale.
O Drasana nu este, bineinteles, un sistem filozofic in sensul occidental al termenului, dar este un sistem de afirmatii coerente, coextensiv experientei umane, pe care isi propune s-o interpreteze in ansamblul ei si avand un scop "eliberarea omului de ignoranta''.
Potrivit terminologieii folosite de dr. J. Filliozat: ''Riguros darsana inseamna viziune insa se traduce de obicei prin sistem. Ambele interpretari pot fi insa justificate
Darsanele sunt intr-adevar niste viziuni asupra diferitelor aspecte ale domeniului filozofic. Ele sunt si siteme, in masura in care constituie grupari coordonate de notiuni.
Sunt in egala masura si scoli, caci, cel mai adesea, cei care le urmeaza transimt succesiv, de la maestru la discipol invatatura traditionala...
------------------------------
CUPRINS:
Prefata
Yoga lui Patanjali
Yoga, jungere, jugum
Yoga Sutra lui Pantajali
Samkhya si Yoga
Nestiinta creatoare
Durerea universala
Functia soteriologica a cunoasterii
Sinele
"Substanta si structurile"
Caracterul teleologic al creatiei
Relatia Spirt-Natura
Speranta este cel mai mare chin
Cum este posibila eliberarea?
Semnificatia eliberarii
Structura experientei psihice
Subconstientul
Tehnicile Yoga
Concentrarea asupra unui singur obiect
Infranari si discipline
Posturile yogice
Disciplina respiratiei
Ingropatii de vii
Controlul sufletului: China, Islamul
Autor: Mircea Eliade
Limba: Romana
Nr.pagini: 178
Dimensiuni: 13x20
An aparitie: 2013
Top 10
-Cărți noi
-- 85,00 lei
- 40,80 leiPRP: 48,00 lei
- 31,00 leiPRP: 33,00 lei
Promoţii
-- 23,00 leiPRP: 27,15 lei
- 29,00 leiPRP: 32,60 lei
- 22,00 leiPRP: 25,00 lei
RECENZII