Patericul sau apoftegmele parintilor din pustiu
DESCRIERE
Patericul sau apoftegmele parintilor din pustiu – editie ingrijita de Cristian Badilita
…la început a fost tăcerea. „Un frate l-a întrebat pe avva Visarion: «Ce să fac?». Bătrînul îi zice: «Taci si nu te măsura pe tine însuţi»"".
Tăcerea purificatoare, terapeutică, practicată nu numai de Părinţii din pustiu, ci de toţi novicii din marile religii sau filozofii soteriologice (hinduism, budism, iudaism, în varianta ascetică, pitagorism etc.).
Dacă însă totul ar fi fost tăcere, nimic n-ar fi putut răzbate pînă la noi, iar noi, astăzi, poate nici n-am exista. Căci lanţul generaţiilor se ţine pe cuvînt, pe gest, pe faptă, cuvîntul, gestul si fapta alcătuind ceea ce se numeşte tradiţie: bagajul cultural pe care oricine îl găseşte în faţa ochilor atunci cînd intră în viaţă.
O altă apoftegmă, ceva mai îngăduitoare, spune: „Un frate l-a întrebat pe avva Pimen: «Ce este mai sănătos: să vorbeşti ori să taci ?» Bătrînul îi răspunde: «Cine vorbeşte din dragoste de Dumnezeu, bine face; la fel, cine tace din dragoste de Dumnezeu»"".
Aşadar, cuvînt şi tăcere despre Dumnezeu. Patericul nu este altceva decît urma vizibilă, scriptică a acestor tăceri şi vorbiri neîntrerupte despre Dumnezeu, pe o perioadă de aproximativ două secole, IV şi V, în pustiurile egiptene, sinaitice şi palestiniene. Cristian Badilita
Asemenea colectii de cuvinte ale batranilor au aparut la inceput prin scrierile unor sfinti parinti ca Evagrie Ponticul sau Sfantul Ioan Casian.
Astfel, la sfarsitul Tratatului practic, Evagrie Ponticul unul dintre intelectualii pustiului, aseaza un manunchi de zece apoftegme referitoare la Antonie, Macarie Egipteanul si Macarie Alexandrinul si alti anonimi, notand in preambul: „Trebuie sa iscodim si caile urmate de calugarii dinaintea noastra si sa ne indreptam catre ele, caci multe cuvinte si fapte de-ale lor, frumoase, putem gasi”.
La fel si sfantul Ioan Casian in Institutiile cenobitice insereaza o astfel de minicolectie tematica, despre rostul si practica postului…
Limba:romana
Nr. pagini:400
Dimensiuni:
An aparitie:2011
Top 10
-Cărți noi
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 69,90 lei
- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
Promoţii
-- 35,70 leiPRP: 42,00 lei
- 26,00 leiPRP: 29,00 lei
- 17,00 leiPRP: 19,00 lei
RECENZII