Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi - Gheorghe Crutzescu

Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069555958
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 334
Categoria: Carti istorie

DESCRIERE

Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi

Gheorghe Crutzescu

 

 

Este cea mai frumoasa istorie a Caii Victoriei, cum s-a chemat, dupa 1878, strada care taie de la nord la sud Bucurestiul. Nu este scrisa de un carturar, ci de un diplomat din scoala veche, urmasul unei familii boieresti. Acesta s-a ingrijit sa citeasca si sa citeze tot ce se scrisese pana la el despre Bucuresti, dar a intrebuintat si taieturi din gazete, si scrisori vechi, si povesti inedite transmise din generatie în generatie în familiile aristocratice din Romania.

 

Cartea are parfumul unui roman de atmosfera, iar pentru a patrunde in atmosfera Bucurestiului de altadata cititorul nu trebuie decat sa se lase purtat de Gheorghe Crutzescu de-a lungul Caii Victoriei si sa asculte ce ii povesteste acesta cu umor si cu un imens talent literar. Sunt multe de aflat despre palate, biserici, cafenele si localuri celebre, despre vechi obiceiuri si institutii, despre voievozi, generali, targoveti, boieri mari, mesteri, carciumari, talhari, mondeni si mondene, artisti si artiste din Bucurestiul ultimelor trei veacuri. De aceea, Podul Mogosoaiei este si cea mai frumoasa carte de istorie urbana scrisa vreodata la noi.

 

„Titlul ales de autor este un pretext, un generic pentru o lucrare ce depaseste cu mult limitele arterei bucurestene. Prin preumblarea pe ea, de la un cap la altul, Crutzescu a facut o istorie a orasului si a întregii tari. Si nu doar o istorie evenimeneiala prin evocarea cortegiilor domnesti, a revolutiilor sau a ocupatiilor vremelnice rusesti, ci si una a mentalitatilor, ramura inexistenta, practic, in vremea sa. Pe langa aceasta, este o istorie a culturii materiale ocupandu-se de mijloacele de iluminat, de cele de locomotie, de vestimentatie, de alimentatie, de mobilier si interioare. Autorul a fost un profund cunoscator al limbajului arhaic, ce face lectura savuroasa. La fel ca ali doi creatori de marca de pe alte meridiane, Margaret Mitchell si Giuseppe Tomasi di Lampedusa, care au descris disparitia familiilor de plantatori si a valorilor traditionale din Sudul american, respectiv stingerea aristocratiei siciliene, si Gheorghe Crutzescu este autorul unei singure carti. Dar una memorabila si imposibil de ignorat!“ Adrian-Silvan Ionescu, istoric de arta.

 

Gheorghe Crutzescu a fost diplomat de cariera. S-a nascut la Bucuresti, in 1890, pe 24 aprilie. Licentiat în drept, în 1918, dupa ce a luptat în Primul Razboi Mondial, a intrat în diplomatie. A indeplinit diverse functii fie în reprezentantele diplomatice din Europa ale Romaniei, fie în aparatul central al ministerului de externe. In 1947 se afla la Stockholm, ca membru al legatiei Romaniei, alaturi de alte doua personalitati ale exilului romanesc, George I. Duca si Neagu Djuvara. Ca si ei, Gheorghe Crutzescu a decis sa nu revina in tara cand guvernul comunist de la Bucuresti i-a rechemat pe diplomatii apartinand vechiului corp profesional. A murit pe 30 decembrie 1950, la Mougins, in sudul Frantei.

 

CUPRINS:

 

Nota editorului

PODUL MOGOȘOAIEI
Povestea unei străzi

Cuvânt înainte
Cititorului


I. NAȘTEREA ȘI COPILĂRIA
Începuturile
Edilitate
Depănând firul vremii

 
II. DE LA GÂRLĂ ÎN BULEVARD
Primii pași pe Podul Mogoşoaiei
Casa Prager
Palatul Poștelor
Sfântul Dumitru
Stavropoleos
Casa de Depuneri
Zlătarii
Hôtel de France
Poliţia
Legația Rusă
Hotel Boulevard
Din Lipscani în Bulevard


III. DIN BULEVARD ÎN PIAȚA TEATRULUI
Bulevardul
Capşa
Pasagiul Comedia
Independenţa
Imobiliara
Casa Resch
Piaţa Teatrului
Sărindarul
Telefoanele
Teatrul Naţional


IV. DE LA TEATRU LA PALAT
Strada Regală
Din Regală până în Franklin
Ateneul
Pasagiul Român
Biserica Kretzulescu
Palatul Regal

 

V. PÂNĂ LA CAPUL PODULUI
Între Ateneu și Piața Amzei
De la Palat până-n Strada Banului.
Palatul Ştirbey
Ultimii pași

Glosar
Cronologia stăpânitorilor Țării Româneşti
Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0301 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.